We are the champions

«We are the champions. We are the CHAMPIONS!» Tom, en av mannskapet på «Lance», synger fornøyd disse strofene under kveldens middag. Tidligere på dagen la mannskapet på «Lance» strategiene klare, og kaptein Johnny vandret opp og ned broen med en gul fotball under armen – og et smil om munnen.

En liten gruppe spiller fotball på isen i Arktis.

Foto: Frede Lamo / Norsk Polarinstitutt

Tre personer i fotballtakling på isen i Arktis, en av dem ligger på bakken.

Foto: Frede Lamo / Norsk Polarinstitutt

Det kan være slitsomt å arbeide fra 8:00 til 20:00, 7 dager i uken, uke etter uke. Det kan også være monotont, når man er i ro på et isflak og det meste av arbeidet handler om rutinemessige prøver og målinger.

Etter en stund begynner man å miste oversikten over dager. Men hver gang kokken Frode serverer oss den spesielle tradisjonell norske lunsjen med sild, rømmegrøt og risgrøt, og deretter biff til middag, da vet vi at det er lørdag igjen.

Det er også bra å bryte opp den daglige rutinen med morsomme aktiviteter. I dag morges har Tom og Tommy vært ute på isen med snøscooter og tråkket opp en fotballbane. En boks med blå spraymaling var alt som skulle til for å få banen ferdig.

Dermed var det klar for kamp: Mannskapet på Lance vs. N-ICE2015-laget. Snublende kropper, bein som forsvinner halvveis ned i den våte snøen, sklir, faller og strever – alt for kunne nå denne gule fotballen. Men det var like fullt masse god innsats og mye latter!

Og Toms erting under middag? Den biter vi ikke på. Vi hadde det jo så artig alle sammen uansett.

Tre kvinner poserer som cheerleadere på isen i Arktis.

Cheerleadere Allison, Mar og Hanna.

Satellittbilde av den arktiske isen, med Lances posisjonslinje per 8. juni 2015.

Satellittbilde, 8. juni 2015. Foto: RADARSAT-2 © MacDonald, Dettwiler and Associates