Feltfasen vel overstått

Den første fasen av N-ICE2015, feltarbeidet, som startet i januar, er nå over. Vi er tilbake i Longyearbyen etter et travelt halvår på polisen. Underveis har det vært mange utfordringer og en bratt læringskurve, men ting har gått lettere for hver gang vi har måttet reetablere forskningsleiren vår på isen. Den dynamiske isen har bydd på utfordringer både for skipet, mannskapet og forskerne, men for det meste har vi taklet disse godt, og kommet seirende ut av det. Underveis har vi også lært mye.

Personer som ligger i bokstavformasjon på isen danner ordet N-ICE.

N-ICE! Foto: Marcel Nicolaus / Alfred Wegener Institute

Forskningsskipet Lance ved isflak i Arktis, sett fra lufta.

«Lance» ved isflaket som huset oss 11 dager i juni. Foto: Harald Steen / Norsk Polarinstitutt

Feltkampanjen har i det hele og store vært en stor prestasjon, og det er takket være alle deltakerne og støttepersonell at det ble en suksess.

Siden 15. januar har vi tilbrakt til sammen 111 dager på et isflak, og 68 forskere, 27 støttepersonell og et båtmannskap på 20 har vært involvert.

Totalt blir det 3102 dagsverk i vitenskapens tjeneste.

Underveis har vi hatt 5 besetningsbytter, hvor helikopter og kystvaktskipet KV «Svalbard» har transportert folk mellom Longyearbyen og skipet, et sted dypt inne i isen som dekker Polhavet – ofte på grensen av operasjonsdistansen til Super Puma-helikopteret.

Vi har hatt besøk av kronprinsparet Haakon og Mette Marit, og klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Vi har også hatt medier som NRK, BBC og National Geographic hos oss, for å sikre at omverdenen får innsikt i tilstanden til Polhavet og forskingen vår.

Tidlig på våren hadde vi også gleden av å lære den oppvoksende generasjonen, representert ved 4 13-åringer som deltar i det kommende TV-programmet «Operasjon Nansen», om de ødeleggende effektene av global oppvarming på den arktiske iskappen, og konsekvensene for klimaet og økosystemer.

Gjennom hele feltfasen har skipets mannskap vært utrolig hjelpsomme og dyktige, og ikke minst løsningsorienterte. De har brukt erfaring fra tidligere tester til å forbedre på alt som kunne gjort at ting ville gått galt i kulden. Mannskapet på «Lance» er rett og slett best. Det utsøkte kjøkkenet gjorde det umulig å gå i underskudd på kalorier, til tross for mange timer med høy forbrenning i den bitende arktiske kulda.

Sikkerhetsopplæring for alle deltakerne ble gitt av våre erfarne medarbeidere ved Norsk Polarinstitutt. Vi er glade for at vi ikke har hatt noen større uønskede hendelser under toktet. Det er ganske utrolig, med tanke på de fysiske forholdene og arbeidstida vi har operert under. Det er vemodig å forlate isen etter all denne tiden, men vi gjør det vel vitende om at denne ferden har gjort oss mange erfaringer rikere.

Avslutningen av feltarbeidsfasen av N-ICE2015 markerer absolutt ikke slutten for prosjektet. Tvert imot. Dette er begynnelsen på en ny, travel fase av prosjektet. Nå skal forskerne endre fokus, fra å samle inn data til å analysere og forstå dataene. Det er tidkrevende å samle inn data, men kvalitetskontroll og bearbeiding av data er også en stor jobb. Mye arbeid ligger foran oss de neste månedene og årene, men på den andre siden går vi en spennende tid i møte; en tid der datamaterialet vårt vil avdekke ny viten om hvordan ting henger sammen, og vi får våre eureka-øyeblikk.

Vi ser frem til at alle de nye forskningsresultatene begynner å tikke inn. Men nå setter vi kursen sørover, og til en velfortjent ferie med forhåpentligvis sol og varme før vi setter i gang med det videre arbeidet i N-ICE.