Våte nytelser

Kroppen virker som den alltid gjør på andre måter også: Den blir skitten – kanskje enda mer under feltarbeid. Hva gjør vi med det når det ikke finnes noe bad?

Kirsty henter vann

Kirsty fyller opp dusjen fra snøsmelteren på Sembla. Foto: Elvar Ørn Kjartansson / Norsk Polarinstitutt

Kjetil dusjer

Kjetil hengir seg til dagens lille luksus... Foto: Stein Tronstad / Norsk Polarinstitutt

varme våte føtter

…med varme føtter på en pall oppvarmet av vannet. Når renselsen er unnagjort og beholderen er tom, er det en raskest mulig omgang med håndkleet og på med fillene! Foto: Stein Tronstad / Norsk Polarinstitutt

Vel, vi tar en dusj! Det må gjøres utendørs, så det er en glede reservert for de bedre dagene. Selv om vi har rikelig med varmt vann fra snøsmelteren på kjøretøyet, har ingen så langt vært ute for å teste fasilitetene i en kuling eller på en av de gråkalde dagene. Men når sola viser sitt mest skinnende Antarktisfjes og vinden går på tomgang, kan det bli ganske bekvemt i le av et kjøretøy eller en presenning. Det er badedag! Feltdusjen er en 20 liters vannbeholder med pumpe på, så det vi gjør er å fylle den med varmt vann fra snøsmelteren, har på litt snø for å få temperaturen riktig, pumper opp trykk på beholderen, legger ut en trepall til å stå på, kaster klærne og plasker i veg. Uforfalsket nytelse!

Ved siden av ymse renselsesprosesser har vi hatt en sjeldent bra dag på jobben i dag. Vi har kjørt hele vegen fra hovedleir M2 til S18, det sørligste punktet på runden rundt søndre Jutulstraumen, i underholdende selskap med to snittflygende stormsvaler. Alle instrumenter tikker og går som de skal, arbeidet går knirkefritt, og det ser ut til at vi skal være i stand til å fullføre denne runden pluss to radarsnitt på tvers av Jutulstraumen innen mandag ettermiddag. Vi bør helst det, for en ny snøstorm er varslet på tirsdag og onsdag.