Dansende isfjell

En etterkommer etter et av de største isfjellene som noensinne er registrert, er i ferd med å ta seg en vals rundt Fimbulisen og Trolltunga.

Isfjellet B-15 B

Satellittbilder viser hvordan B-15 B har flyttet seg fra 11. desember til i dag. Nærmere gransking av bildene avslører at isfjellet har snudd nesten helt rundt mellom 11. og 17. desember. «Camp M2» er hvor vi alle er samlet i kveld, og «S28» er den nordligste glasiologiske staken vår, besøkt av Kirsty og Elvar i går. Satellittbilder fra Envisat ASAR, ved Polar View Antarctic Service.

Isfjell ved losseplassen til Troll i 2005

Dette «knøttlille» isfjellet, bare noen få hundre meter stort, kalvet fra isbremmen nær losseplassen til Troll i 2005. B-15 B ble sett rett utenfor losseplassen i slutten av november i år, men valgte heldigvis å seile forbi uten anløp. Foto: Stein Tronstad / Norsk Polarinstitutt

Kirsty

Kirsty kontrollerer dagens datafangst fra Trolltunga. Foto: Stein Tronstad / Norsk Polarinstitutt

Angelika Humbert holder oss stadig oppdatert med nye satellittbilder av Fimbulisen. De ferskeste viser at vi har besøk av en berømthet kjent som «B-15 B». Dette er en av de gjenværende bitene av «B-15», et gigantisk isfjell som kalvet av Rossisen på motsatt side av Antarktis for så mye som 10 år siden. Ved fødselen målte det nesten 300 km i lengden og 37 i bredden. Av naturlige grunner tar det en del tid før en sånn isklump smelter, og flere biter av den skvulper ennå rundt kontinentet. De er selvsagt mye mindre, men vårt B-15 B holder fortsatt imponerende mål med sine 35 ganger 6 km.

Isfjellet er stadig stort nok til å skake hele Trolltunga og utløse sprekkdannelser innover i isbremmen. Men Angelika beroliger oss med at det sannsynligvis også stikker dypt nok til å støte mot havbunnen før det smeller inn i Trolltunga. I stedet ser det ut til å ta seg en piruett rundt istunga, så det neste spenningsmomentet blir om det seiler hele vegen rundt og slår løs det blivende isfjellet vi skrev om 9. desember.

Vi har bestemt oss for å tro at B-15 B tar seg en svingom for å feire at vi her inne ble ferdige med alt arbeid på Jutulstraumen nå i dag. For vår del er vi ganske fornøyde med å sette kursen østover og overlate isfjellene til sine egne påfunn fra i morgen av.