Nyheter

Polarinstituttet publiserer regelmessig nyheter om polar forskning, forvaltning, ekspedisjoner, formidling, dyreliv i Arktis og Antarktis og mye mer.

Hold deg oppdatert: rss-icon Abonnér på nyheter fra oss via RSS

Vis:
 • Spesialutgivelser om den marine forskningen i Kongsfjorden

  Unike klimaforhold gjør Kongsfjorden på Svalbard til et aktuelt og yndet forskningslaboratorium.

 • Julefeiring med julemat, og ferske dyrespor i nysnøen

  På verdens nordligste, permanente sivile forskningsstasjon blir det tradisjonell julefeiring med julegrøt, sang og gang rundt juletreet. Og med nysnø på marka kan beboerne lettere holde øye med det ville dyrelivet rundt forskerlandsbyen.

 • Klar for ny sommersesong på Troll

  Når vinteren er i anmarsj her nord, er det sommer, lyse dager og høysesong på den norske Troll-stasjonen i Antarktis. Nylig landet det første flyet på Troll etter en lang vinter uten fly på flystripa. Ombord var sommerpersonell, forskere – og det nye overvintringsteamet som skal drifte stasjonen i ett år.

 • La frem nye forskningsresultater fra Polhavet

  Under en av verdens største forskningskonferanser med over 20 000 forskere fra hele verden, ble nye resultater fra forskningstoktet N-ICE2015 presentert.

 • En polarhistorisk reise i inuittenes, eventyrernes og vitenskapens fotspor

  I tre kvelder kan du følge polarhistoriker Harald Dag Jølle, skihelten Vegard Ulvang og turentusiasten Jan Fasting på deres ferd med skiseil gjennom Arktis for å gjennoppdage norsk polarhistorie. Første episode sendes på NRK1 i kveld.

 • På nett med miljøet i Barentshavet

  Barentshavet bugner av fisk og bunndyr som sjøanemoner, svamper og sjøstjerner. Men hvordan kan vi ta best mulig vare på miljøet i dette frodige havområdet som er delt mellom Norge og Russland? Nettportalen barentsportal.com beskriver dagens kunnskap om miljøstatus og utvikling i hele Barentshavet.

 • På nett med miljøet i Barentshavet

  Barentshavet bugner av fisk og bunndyr som sjøanemoner, svamper og sjøstjerner. Men hvordan kan vi ta best mulig vare på miljøet i dette frodige havområdet som er delt mellom Norge og Russland? Nettportalen barentsportal.com beskriver dagens kunnskap om miljøstatus og utvikling i hele Barentshavet.

 • Om svalbardrein i ny TV-serie

  I to uker ble reinsdyrforsker Åshild Ønvik Pedersen fra Polarinstituttet fulgt tett av et kamerateam under vårens feltarbeid på Svalbard. Resultatet får du se på NRK TV neste høst.

 • Klimakrisen skjer raskere enn forskere spådde

  Klimaendringene er allerede godt synlige på jordens økosystemer, og naturmiljøet i Arktis er ekstra utsatt, viser en ny studie publisert i Science i dag.  

 • Forskning på tvers av landegrenser og fag hever sammenligningsgrunnlaget

  Forskergrupper kan søke om støtte til å besøke arktiske forskningsinfrastrukturer gjennom EU H2020-prosjektet INTERACT. Ordningen gir gode muligheter for komparative studier i Arktis.

 • Direktørstillingen lyses ut

  Åremålet for Norsk Polarinstitutts direktør Jan-Gunnar Winther går snart ut, og direktørstillingen er nå lyst ledig.

 • Endringer i havet påvirker neste generasjons organismer

  Forskere har nå påvist at globale klimaendringer som skjer i dag, kan få følger for neste generasjon av livet i havet.

 • Nye navn klare for kartet

  Anonyme breer og fjell i Antarktis får endelig navn.

 • Havisreduksjon og samfunnskonsekvenser

  Ny informasjon om utviklingen av den arktiske havisen legges frem i Tromsø under et seminar som samler havisforskere og fagpersoner fra USA og Norge. Samfunnskonsekvensene som mindre havis fører til er viet en sentral plass.

 • Singapores president får høre om klimaendringer

  Presidenten skal få høre om klimaendringer i Arktis når han besøker Tromsø.