Nyhetsarkiv: 2007

 • Norsk feltstasjon tatt av naturkreftene ved Antarktis

  Norsk Polarinstitutts feltstasjon på Bouvetøya – ei lita isdekt øy nord for Antarktiskonvergensen – vises ikke lenger på satellittbilder. Det er sannsynlig at stasjonen har måttet gi tapt for ekstreme naturkrefter.

 • Traversen feirer nyttår på «Utilgjengelighetspolen»

  Den norsk-amerikanske forskningsekspedisjonen i Antarktis feirer nyttår på «Utilgjengelighetspolen». Svært få besøkende har tidligere vært på denne jordas utpost, og enda færre har hatt anledning til å feire en nyttårsaften her.

 • Nytt forskningsstopp for Antarktistraversen

  Tekniske problemer med kjøretøyene hindrer ikke klimaforskningen under traversen. I helga ble den første automatiske værstasjonen utplassert, samtidig som boringen av den andre 90-meters iskjernen nå er godt i gang.

 • Rekordstor norsk aktivitet i Antarktis

  Med unntak av hvalfangstperioden i forrige århundre har den norske aktiviteten i Antarktis aldri vært så høy som nå. Norsk Polarinstitutt har akkurat nå folk spredd på hele fem forskjellige deler av kontinentet.

 • Milepæl for klimaforskningen

  Antarktistraversen er inne i sin tredje uke og kan allerede vise til sjelden klimadata. En 90 meters lang iskjerne som inneholder tusen år med klimainformasjon er blitt hentet ut av Dronning Maud Lands iskalde klimaarkiv - fra et område som aldri tidligere er blitt utforsket.

 • Vil finne klimasvar i Antarktis

  Antarktistraversen er godt i gang - og vi følger den tre måneder lange ekspedisjonen med jevnlige nyheter og ferske bilder. Vi lenker også opp til andre mediers dekning av turen, med henvisninger til nyheter, hjemmesider, blogg og videosnutter. Det er også mulig å følge traversens rute via Google Earth.

 • Statsministeren besøker Sydpolen i 2008

  Ett av de største prosjektene under Det internasjonale polaråret er en norsk-amerikansk klimaekspedisjon mellom den norske Troll-stasjonen i Dronning Maud Land og Sydpolen. Statsministeren vil møte ekspedisjonen på Sydpolen når den ankommer.

 • Sjøer under isen i Antarktis kan ha større betydning enn tidligere antatt

  Forskere har tidligere trodd at innsjøene under isen i Antarktis var mer eller mindre stillestående. Nå viser det seg at vannet mange steder er i bevegelse, og at det påvirker iskappen over.

 • Nye innsjøer oppdaget i Antarktis

  Forskere har oppdaget fire store innsjøer under flere kilometer tykk is i Antarktis. Vannet har sannsynligvis ligget urørt i flere millioner år, og ingen vet hva som kan skjule seg av liv under isen.

 • Norge tiltrer avtale om vern av sjøfugl i Antarktis

  Norge tiltrer den internasjonale avtalen om vern av albatrosser og petreller. - Norge har et klart miljøansvar for sørlige polarområder hvor disse sjøfuglene har sine leveområder, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

 • Ingen skader på miljøet etter begrenset oljeutslipp fra hurtigruta i Antarktis

  Etter M/S Nordkapps grunnstøting 1. februar, ble det meldt om et begrenset utslipp av marin diesel. Det er nå ikke lenger spor av utslippet og det er heller ingen tegn på skader på dyrelivet.

 • Hurtigrutas grunnstøting i Antarktis

  Alle observasjoner tyder på at det ikke er blitt varig påvirkning av miljøet i Antarktis etter at hurtigruteskipet M/S Nordkapp grunnstøtte ved Deception Island 30. januar.

 • Full fres i Antarktis

  Samtidig som 2003 var et jubileumsår for Norsk Polarinstitutt som institusjon, var det også et merkeår for Antarktisvirksomheten. Det er ikke hvert år det freses is for å lage flystripe, en miljøvernminister besøker kontinentet eller at Norge bestemmer seg for å drive helårig forskningsvirksomhet i Dronning Maud Land.