Stoltenberg døpte fjell i Antarktis

Tre fjelltopper fikk navn da statsminister Jens Stoltenberg nylig besøkte den norske forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land.

Jens Stoltenberg

Foto: K. Pedersen / Norsk Polarinstitutt

Trollveikja, Trollguten og Trolltinden er nå navnene til fjelltoppene som ligger i nærheten av den norske forskningsstasjonen Troll. Stoltenberg knuste en iskopi av ei champagneflaske mot den ene av toppene og erklærte dermed Trollveikja og de andre for offisielt døpt.

Jens Stoltenberg er den første norske statsministeren som setter sine bein på kontinentet Antarktis. Under oppholdet var forskningsstasjonen Troll hans base.

- Formålet med besøket er selvsagt å markere tilhørighet, at Norge har hatt og fortsatt vil ha en viktig rolle å spille i Antarktis. I tillegg ønsker jeg å se på den omfattende klimaforskningen som drives på Troll. Antarktis inneholder en av nøklene til å forstå klimaendringene globalt, og endringer av klimaet her får konsekvenser for hele verden, sa Stoltenberg til pressekorpset som fulgte han under oppholdet.

Den norske polarforskningen er avgjørende for å forstå klimaendringene, understreket Stoltenberg, og lovte at satsingen fra det internasjonale polaråret skulle videreføres.

Forskningsstasjonen Troll ble tatt i bruk i 1990, og i 2005 ble den oppgradert til helårsstasjon. Dronning Sonja stod for åpningen av helårsstasjonen. Norsk Polarinstitutt eier og driver stasjonen.