Glasiologene på Fimbulisen

Glasiologi er tradisjonelt et mannsdominert fagfelt, men alle glasiologene som reiser til Fimbulisen i høst er kvinner.

Glasiolger på ekspedisjonen

Glasiologene på Fimbulisen består av Anna Sinisalo (t.v.), Kirsty Langley (bak), Elisabeth Isaksson (foran) og Helgard Anschütz (t.h.). Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

På ekspedisjonen deltar fire glasiologer. Alle glasiologene er kvinner, noe som er spesielt fordi glasiologi tradisjonelt har vært et mannsdominert forskningsfelt.

– At det bare er damer i glasiologigruppa er nok både et sammentreff og et resultat av at flere jenter de siste tiårene har valgt å studere mer utradisjonelle fag på videregående og universitet, mener prosjektleder for glasiologene, Elisabeth Isaksson. Hun arbeider til daglig som seniorforsker ved Norsk Polarinstitutt.

Sammen med forskerkollegaene Kirsty Langley og Helgard Anschütz fra Polarinstituttet og Anna Sinisalo fra Universitetet i Oslo, skal hun foreta isbevegelsestudier, utføre radarmålinger av isdybde samt finne ut hvor mye som smelter på bunnen, bore iskjerner og grave snøsjakter for å studere hvor mye det snør hvert år og hva snøen inneholder. Is- og snøprøvene skal tas med hjem til Tromsø etter ekspedisjonen. Der vil prøvene bli analysert i labaratorium. De fire glasiologene har alle vært i Antarktis tidligere. Den mest erfarne Antarktisfareren er Helgard som har overvintret på den tyske stasjonen Neumayer i Dronning Maud Land.