Forskerstunt på hurtigruten – Naturlige klima- og miljøendringer i Arktis

Fredag, 24. september får passasjerene ombord på samtlige hurtigruteskip en innføring i miljø og klima under og etter siste istid. Fra Norsk Polarinstitutt deltar forsker Dorthe Klitgaard Kristensen, som skal snakke om naturlige klimaendringer.

Hurtigruten

Foto: Bjørn Fossli Johansen / Norsk Polarinstitutt

Klitgaard Kristensen ombord på forskningsfartøyet RV Lance

Klitgaard Kristensen ombord på forskningsfartøyet RV Lance. Foto: Andoni Canela / Norsk Polarinstitutt

  • STED: Samtlige Hurtigruteskip, både nord- og sørgående
  • TID: Fredag kveld, 24. september

Fredag kveld går forskere fra Norsk Polarinstitutt, Norges geologiske undersøkelse, Høgskolen i Oslo, samt universitetene i Bergen, Tromsø og Ås ombord i hvert sitt hurtigruteskip for å fortelle passasjerene om sin forskning. Stuntet er en del av European Researchers' Night; et initativ i regi av Europa-kommisjonen, som har som mål å spre kunnskap om europeisk forskning blant folk flest. Fra Norsk Polarinstitutt deltar forsker og paleoseanograf Dorthe Klitgaard Kristensen.

- Det blir spennende å stå foran et slikt publikum i sånne omgivelser. Jeg håper det blir mange tilhørere som kommer med masser av spørsmål om klima etter foredraget, sier Klitgaard Kristensen.

Foredragsholderne er tilknyttet polarårprosjektet Arctic Natural Climate and Environmental Changes and Human Adaptation: From Science to Public Awareness. Prosjektet, forkortet til SciencePub, undersøker samspillet mellom land, hav og isdekker i Arktis gjennom de siste 130 000 år. Samtidig er målet å forstå hvordan dette har påvirket innvandringen og bosetningen av de første menneskene i regionen. Prosjektet baseres på feltstudier i Nord-Norge, Russland, Svalbard og tilstøtende havområder.

SciencePub er et samarbeid mellom: Norges geologiske undersøkelse; Universitetet i Tromsø; Universitetet i Bergen; Universitet for Miljø- og Biovitenskap; Norsk Polarinstitutt; Nordnorsk vitensenter i Tromsø; Vitensenteret i Trondheim; Bergen Vitensenter; Høgskolen i Oslo, Avdeling for journalistikk, bibliotek og informasjonsfag; Vitenskapsakademiene i Petrozavodsk, Moskva og St. Petersburg; og Københavns Universitet.