Storstilt åpning av Nansen-Amundsen-året 2011

Utenriksminister Jonas Gahr Støre åpnet Nansen-Amundsen-året 2011 – og inviterte samtidig skoleelever til å delta på en landsdekkende konkurranse om Nansen og Amundsen. En av premiene er et besøk til Antarktis.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre åpnet Nansen-Amundsen-året 2011. Foto: Jan Roald / Norsk Polarinstitutt

Jonas Gahr Støre holder tale

I åpningstalen understreket Gahr Støre at jubileumsåret bør brukes til å rette lyset mot flere sider av Nansen og Amundsen. Foto: Jan Roald / Norsk Polarinstitutt

Terje Isungset

Terje Isungset laget vakker musikk spilt på instrumenter laget av bl.a. 100 år gamle iskjerner fra Sørpolen. For første gang hadde han også laget en «sørpolofon». Foto: Sebastian Gerland / Norsk Polarinstitutt

Hundekjøring

Hundekjøring var en populærr aktivitet for både store og små under åpningen. Foto: Jan Roald / Norsk Polarinstitutt

Til høsten vil utenriksdepartementet inviterere elever ved videregående skoler til en landsdekkene konkurranse, der en av premiene er et besøk til Antarktis. Elevene kan i konkurransen bruke ord, bilder, film eller andre medier, inspirert av Nansen og Amundsens liv.

Polarheltenes flere sider

Hundrevis møtte opp til åpningen av Nansen-Amundsen-året i Tromsø for å få med seg utendørsarrangementet sist søndag. I åpningstalen understreket Gahr Støre at jubileumsåret bør brukes til å rette lyset mot flere sider av Nansen og Amundsen, og ikke bare være en parademarsj. Han håper derfor at Nansen og Amundsen fortsatt vil bli debattert.

Folkefest

Terje Isungset laget vakker musikk spilt på instrumenter laget av bl.a. 100 år gamle iskjerner fra Sørpolen. For første gang hadde han også laget en «sørpolofon».

Den skjøre klangen fra isen var en fin kontrast til hundegjøingen på andre siden av Framsenteret der Øytun folkehøgskole hadde tatt turen fra Alta for å bidra med hundekjøring under åpningen. Sløyfen som var lagt i området rundt Framsenteret var godt besøkt av både store og små.

Polarheltenes læremestre

I tørrdokken på MS «Polstjerna» åpnet en utstilling som setter fokus på den kunnskapen Nansen og Amundsen tilegnet seg fra ishavmiljøet og arktiske urfolk. Departementsråd i Justisdepartementet og tidligere sysselmann på Svalbard, Morten Ruud, åpnet utstillingen som har tittelen «Snowhow. Polarheltenes læremestre: inuitter, samer og ishavsfolk». Utstillingen er et samarbeid mellom Tromsø Museum – Universitetsmuseet og Norsk Polarinstitutt.

Polare smaksbiter

På en plakat i utstillingen kunne man lese:

«Det er underlig hvor lækkersulten man blir paa en ishavstur»
- Roald Amundsen

Da passet det godt at de frammøtte ble servert godbiter som selkjøtt fra Rya Produkter og deilige kaker, kjeks og solboller fra Bakehuset. Og etter å ha testet hundekjøring, sett filmer og hørt taler taler og konsert, så var det vel flere som ville vært enig med Roald Amundsen i akkurat det.