Testtur på Svalbard

Denne uka går Vegard Ulvang, Jan-Gunnar Winther, Stein P. Aasheim og Harald Dag Jølle på ski fra Ny-Ålesund til Longyearbyen i forbindelse med markeringen av Nansen-Amundsen-året 2011. Målet med turen er å teste en del utstyr og finne systemer som gjør dem best mulig forberedt til høstens store skitur til Sørpolen.

Stein P. Aasheim tester skiseil opp Kongsvegen på Svalbard

Forholdene på Svalbard gir anledning til behørig testing av utstyr, her Stein P. Aasheim i fint driv opp Kongsvegen ved hjelp av skiseil. Foto: Stig Onarheim

På Svalbardturen blir gruppa fulgt av en kameramann et par dager som skal gjøre opptak til dokumentarfilm om prosjektet. Gruppa vil òg bruke anledningen til å prøve ut dataoverføring – så hver dag denne uka kan du lese dagbok fra turen via prosjektets nettside Sørpolen 1911–2011.

Jubileumsekspedisjonen til Sørpolen i høst vil følge polfarer Roald Amundsens rute, bruke like lang tid som Amundsens ekspedisjon gjorde og skal komme fram til verdens sørligste punkt den 14. desember 2011. Også det på dagen hundre år etter Amundsen.

Turen vil være et av prosjektene i Nansen–Amundsen-året 2011, som blir en offisiell markering av at det er 100 år siden Amundsen og hans følge var de første menneskene på Sørpolen og at det er 150 år siden Fridtjof Nansen ble født.