Kronprinsen markerer Sørpol-jubileet i Tromsø

Kronprinsen deltar på nasjonal markering av hundreårsdagen for Roald Amundsen på Sørpolen.

Kronprins Haakon Magnus

H.K.H. Kronprins Haakon Magnus deltar på markeringen for hundreårsdagen for Roald Amundsen på Sørpolen. Foto: Geir Wing Gabrielsen / Norsk Polarinstitutt

Sørpolen

Den 14. desember 1911 kom nordmennene Olav Bjaaland, Oscar Wisting, Helmer Hanssen, Sverre Hassen og ekspedisjonslederen Roald Amundsen frem til Sørpolen som de første. Foto: Olav Bjaaland

Polarparade

I 1950-årene foregikk det en polarparade gjennom gatene i Tromsø – den gang også med levende isbjørn. Årets polarparade er uten isbjørn, men har mange andre overraskelser og by på til byens befolkning.

Bel Canto

Bel Canto spiller på utendørsscenen på Stortorget i Tromsø. Foto: Bel Canto

Den 14. desember 1911 hadde Roald Amundsen og fire av hans menn lagt en stor utfordring bak seg og erobret Sørpolpunktet. Onsdag markerer H.K.H. Kronprins Haakon Magnus begivenheten i Tromsø.

Last ned program for dagen (PDF, 0,5MB)

I Nansen-Amundsen-året 2011 er dagen nå kommet for å feire bragden som ga den unge nasjonen Norge og Roald Amundsen stor internasjonal anerkjennelse. For Kronprinsen blir dagen en reise i en spesiell del av Norgeshistorien, blandet med fokus på dagens utfordringer.

Kronprins Haakons besøk starter hos ivrige elever ved Gyllenborg skole, som vil vise hvordan de har omsatt historiske hendelser i kreative uttrykk. Mange skoler i Norge har dette året hatt fokus på at det er 150 år siden Fridtjof Nansen ble født, og 100 år siden Sørpolen ble erobret. Deretter går turen til en utendørs utstilling som viser Tromsø som arktisk og polar hovedstad – med hittil ukjente fotografier fra ishavshistorien. Historiker Tor-Bomann Larsen vil kåsere om Roald Amundsen og hans bragder, før Kronprinsen er til stede ved avdukingen av Arktisk Forenings monument over sørpolfarer Helmer Hanssen og besøker utstillingen «Snowhow – polarheltenes læremestre: inuitter, samer og ishavsfolk».

Nansen-Amundsen-året 2011 har invitert tromsøværingene til å gjenta et initiativ fra 1950-årene, hvor polare tema ble vist fram i en parade gjennom gatene – den gang også med levende isbjørn. Polarparaden avsluttes på Stortorget, hvor det vil skje en unik hendelse med et stort publikum til stede. Via satellittforbindelse med lyd og bilde til en utendørs scene vil Kronprinsen snakke med Statsminister Jens Stoltenberg som befinner seg på Sørpolen for å markere 100-årsdagen der. Det blir også kontakt med Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutts jubileumsekspedisjon «Sørpolen 1911-2011». Flere norske ekspedisjoner markerer begivenheten ved å gå hele eller deler av Amundsens rute, men felles for dem alle er at utfordrende værforhold på jordens tørreste og mest forblåste kontinent har gjort at de har brukt lenger tid enn beregnet.

Hålogaland Teater har satt opp forestillingen «Amundsen vs Nansen» av historiker Robert Marc Friedman, med skuespillerne Hallvard Holmen og Gard Eidsvold som de to historiske personene. H.K.H. Kronprins Haakons «tidsreise» i forbindelse med jubileet ender med å overvære stykket og få et innblikk i hvordan forfatteren forestiller seg at et møte mellom Amundsen og Nansen ville ha forløpt, hadde de møttes etter Sørpolerobringen.