Jubileumsmarkeringen på Sørpolen i gang

Norsk Polarinstitutts jubileumsekspedisjon Sørpolen 1911–2011 deltar på markeringen på Sørpolen 14. desember, etter at Jan-Gunnar Winther og Stein P. Aasheim ble fløyet inn til Sørpolen natt til tirsdag. På Sørpolen markeres i dag at det er hundre år siden Roald Amundsen og hans menn nådde polpunktet som de første i historien.

 

Børge Ousland, Jens Stoltenberg, Jan-Gunnar Winther og Stein P. Aasheim på ski ved Sørpolen i Antarktis

Børge Ousland, statsminister Jens Stoltenberg, Jan-Gunnar Winther og Stein P. Aasheim – på ski de siste kilometerne inn til Sørpolen. Foto: Ole Mathismoen / Statsministerens kontor

Som en del av markeringene gikk statsminister Jens Stoltenberg de siste kilometerne inn til Sørpolen sammen med Jan-Gunnar Winther, Stein P. Aasheim og Børge Ousland. Videre holdt Jens Stoltenberg tale for alle som oppholder seg ved stasjonen ved det seremonielle polpunktet hvor han også avduket en byste av Roald Amundsen støpt i is. Senere på dagen var det mottagelse for alle nordmenn som er på Sørpolen og en middag med amerikansk deltagelse.

Nye midler til polarforskning

En gladmelding om at Regjeringen ønsker å styrke samarbeidet om polarforskning med andre land med 40 millioner ekstra over de neste tre år ble også annonsert.

– Forskningen vil særlig fokusere på klimaendringene og økosystemet i Sørishavet, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Nasjonal markering i Tromsø

I Norge feires Amundsen-jubileet med nasjonal markering i Tromsø, hvor H.K.H. Kronprins Haakon Magnus deltar. Klokken 19 vil Kronprinsen snakke med Statsministeren og Winther på Sørpolen i en direkteoverføring på storskjerm på torget i Tromsø.

Resten av Sørpolekspedisjonen, bestående av Vegard Ulvang og polarhistoriker Harald Dag Jølle, går fortsatt på ski i Amundsens rute. Tirsdag kveld lå de 13,5 kilometer bak Amundsen, og hadde fortsatt 41 kilometer igjen til polpunktet. Hvis været holder seg ventes de å nå fram til Sørpolen i løpet av dagen, norsk tid. Da har de tilbakelagt over 1300 kilometer på ski.

Formidling av klimakunnskap og polarhistorie

Sørpolekspedisjonen, som er et formidlingsprosjekt i regi av Norsk Polarinstitutt og en del av Nansen-Amundsen-året 2011, har snart fullført sitt mål om å gå Amundsens rute fra Hvalbukta på Rossisen, opp Axel Heibergbreen og inn til Sørpolen. Hensikten med jubileumsekspedisjonen er å formidle viktige sider ved norsk polarhistorie, samtidig som søkelyset rettes mot dagens miljø- og klimautfordringer. Underveis har de blogget daglig, og referert mye til Roald Amundsens egen beretning fra ekspedisjonen.

– Vår respekt for bragden Amundsen gjennomførte for 100 år siden har økt mens vi har reist i hans skispor og følt på kroppen de utfordringene han opplevde. Og så var han bare halvveis når han nådde polen, reflekterer Jan-Gunnar Winther.

På prosjektets nettside har det også vært daglige quiz-spørsmål og faktatekster om Antarktis i temaer som spenner fra klima til polarhistorie. Naturfagsenteret har laget skoleoppgaver til noen av faktatekstene. Interessen for ekspedisjonsdagboka har vært formidabel – i løpet av den siste måneden har nettstedet hatt over 20 000 besøkende stått for nesten 200 000 sidevisninger gjennom mer enn 50 000 besøk. Majoriteten av de som har fulgt med på ekspedisjonen har vært fra Norge, men også lesere fra USA, Sverige, Tyskland og Storbritannia har fulgt ekspedisjonen ivrig på nett. Interessen fra publikum er tredoblet bare i løpet av de siste dagene av innspurten. Prosjektet har også egen Facebook-side med godt over 1600 følgere. Formidlingen er altså godt i gang, og fortsetter ufortrødent etter at selve skiferden er over. Aasheim skal skrive bok fra turen og TV2 lager dokumentar om prosjektet.

– Vi håper ekspedisjonen har bidratt til at kunnskap om historie, klima og miljø har kommet bredt ut. Ikke minst har vi holdt kontakt med skoler i Norge underveis. Det har vært inspirerende å merke deres store engasjement for jubileet og ekspedisjonen vår, sier Jan-Gunnar Winther.

Sparebank 1 Nord-Norge og Troms Kraft er hovedsponsorer for prosjektet.