Jubileumsekspedisjonen Sørpolen 1911–2011 i mål

Jubileumsekspedisjonen i Amundsens skispor har vært en suksess, og deltakerne er slitne og fornøyde.

Jan-Gunnar Winther, Stein P. Aasheim, Harald Dag Jølle og Vegard Ulvang

Lagbilde ved den geografiske Sørpolen. Fra venstre: Jan-Gunnar Winther, Stein P. Aasheim, Harald Dag Jølle og Vegard Ulvang. Foto: Norsk Polarinstitutt

Etter å ha tilbakelagt 1231 km på ski – med bare to hviledager i løpet av totalt 42 dager i felt – måtte Jan-Gunnar Winther og Stein P. Aasheim ta småfly de siste 80 km til Sørpolen for å rekke jubileumsmarkeringen med statsminister Jens Stoltenberg. Vegard Ulvang og Harald Dag Jølle fortsatte på ski, og nådde polpunktet på dagen 100 år etter Roald Amundsen, med en halv times margin.

I Tromsø ble jubileet feiret med en nasjonal markering med H.K.H. Kronprins Haakon til stede, og med statsminister Jens Stoltenberg og Jan-Gunnar Winther direkte inne fra Sørpolen på storskjerm.

Det sterkeste inntrykket deltakerne sitter igjen med etter turen er stor respekt for Amundsen og den bragden han og hans menn utførte for 100 år siden.

Ekspedisjonen har underveis sendt daglige rapporter til ekspedisjonsbloggen, der man har kunnet se hvordan de lå an i forhold til Amundsens ekspedisjon 100 år tidligere. Publikum har også kunnet følge ekspedisjonen på Facebook, og engasjementet har vært stort.

Selv om ekspedisjonen er over, vil formidlingen fortsette. TV2 skal lage en dokumentar, og Stein P. Aasheim planlegger en bokutgivelse om ekspedisjonen.

I tillegg inneholder ekspedisjonens nettsted faktatekster om Antarktis som ikke går ut på dato, og publikum kan lese en fullstendig transkribering av Amundsens ekspedisjonsdagbok fra framstøtet til polen.

Ekspedisjonsdeltakerne takker for all interessen og for en eventyrlig reise.