Barn fylte biblioteket på Norsk Polarinstitutt under utstillingsåpning

20. april ble biblioteket fylt av barn fra barnehagen Hundre i Tromsø, som hadde bidratt med tegninger til utstillingen om norske pionerer i Alaska.

Ann Kristin Balto og barn fra barnehagen Hundre

Fotoarkivar Ann Kristin Balto forteller om serumløpet i 1925 til engasjerte barn fra barnehagen Hundre. Foto: Jan Roald / Norsk Polarinstitutt

På slutten av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet emigrerte mange samer, kvæner og nordmenn til Alaska for å prøve lykken der. Disse emigrantene skulle bli en viktig del av Alaskas historie. Hundekjørerne Leonhard Seppala og Gunnar Kaasen, begge opprinnelig fra Nord-Norge, deltok i 1925 i serumløpet som brakte medisin til Nome under særdeles vanskelige forhold, noe som hindret en stor epidemi.

Dette er temaet for Norsk Polarinstitutts utstilling, som med fokus på sledehundene Balto og Togo appellerer både til barn og voksne. I tillegg til barnehagen Hundre har barn fra Tromsø og USA bidratt med flotte tegninger.

Utstillingen består av plakater, kart, bøker og gjenstander, i tillegg til mange forseggjorte barnetegninger av sledehundene Togo og Balto. Utstillingen blir stående til over sommeren og er åpen for publikum i bibliotekets åpningstid.

Foto: Jan Roald og Helle Goldman / Norsk Polarinstitutt

Bildeserie: Utstilling om norske pionerer i Alaska