«Norges ti viktigste polarekspedisjoner» samlet mellom to permer

Ny bok presenterer Norges ti viktigste polarekspedisjoner kåret av nasjonal jury.

Asbjørn Jaklin og Harald Dag Jølle.

Forfatter Asbjørn Jaklin og juryformann Harald Dag Jølle med boka "Norges ti viktigste polarekspedisjoner". Foto: Ann Kristin Balto / Norsk Polarinstitutt

Omslaget til boka Norges ti viktigste polarekspedisjoner.

Var det Nansens tur på ski over Grønland i 1888–89, Amundsens erobring av Sørpolen i 1910–1912 eller Nansens Framferd i 1893–96 som vant kåringen av Norges viktigste polarekspedisjon?

Viktig for samfunnet

Boka, som i all hovedsak bygger på en serie skrevet av Nordlysjournalist Asbjørn Jaklin, beskriver de ti ekspedisjonene på en lettlest måte, og med mange historiske fotografier fra Nasjonalbiblioteket og Norsk Polarinstitutts fotoarkiver.

Juryen la en rekke kriterier til grunn for rangeringen av Norges ti viktigste polarekspedisjoner. Originalitet, vitenskapelig nytte, ny oppdagelse og rekord var bare noe av det som ble vektlagt – hovedsaken var å finne de ekspedisjonene som har vært viktigst for samfunnet.

Økt polarinteresse

Ideen om å samle Norges ti viktigste polarekspedisjoner i bokform oppstod i kjølvannet av at Norsk Polarinstitutt ledet det nasjonale sekretariatet og var sentral i «Nansen-Amundsen-året 2011». Underveis i jubileumsåret merket instituttet en økende interesse blant publikum for polarhistorie og polarekspedisjoner.

Vårt forhold til is og snø, utendørsaktiviteter og barske utfordringer er en del av vår identitet, og jeg tror det også påvirker manges interesse for polarekspedisjoner, sier Polarinstituttets direktør Jan-Gunnar Winther.

Juryen bestod av Harald Dag Jølle (polarhistoriker og juryens leder), Susan Barr (etnolog og polarhistoriker), Olav Orheim (tidligere direktør Norsk Polarinstitutt), Robert Marc Friedman (vitenskapshistoriker og dramatiker) og Liv Arnesen (polfarer).