Barn til Nordpolen i nytt TV-prosjekt

I den nye TV-serien skal barn i 13-årsalderen på ekspedisjon til Nordpolen. Norsk Polarinstitutts forskningsskip, RV «Lance», har en sentral rolle i serien. 

Forskningsskipet Lance.

FORSKNINGSPLATTFORM Vinteren 2015 skal RV «Lance» fryse seg fast i drivisen nord for Svalbard og drive med isen i seks måneder. Ombord vil det, i tillegg til forskere og øvrig mannskap, også være skoleelever i regi av en ny TV-serie på NRK om klimaendringer. Foto: Angelika Renner / Norsk Polarinstitutt

Havisforskere jobber på isen, RV Lance i bakgrunnen.

FORSKNING Skoleelevene får innblikk i forskningen som pågår i og rundt et forskningsskip. Her ser vi havisforskere under et tokt med RV «Lance» i Polhavet. Foto: Jenny Ross

Isbjørn, RV Lance i bakgrunnen.

ØYENVITNER Skoleelevene får en unik mulighet til å se og erfare naturen og dyrelivet i Arktis, og bli introdusert for de alvorlige klimaendringene som pågår med full styrke i Arktis. Her er en isbjørn fotografert på et tidligere tokt med RV «Lance».  Foto: Tor Ivan Karlsen / Norsk Polarinstitutt

Ombord på forskningsskipet vil det utenom forskere fra alle verdenshjørner og det øvrige mannskapet, også være fire skoleelever og et TV-team som skal lage en TV-serie om klimaendringer på NRK Super.

Vinteren 2015 fryses RV «Lance» fast i drivisen nord for Svalbard og skal gjennom polare lavtrykk, isskruinger og isolasjon drive med isen i seks måneder for å utføre det viktige arbeidet for å avdekke mekanismene for framtidens Polhavissystem og klima. Kunnskapen vil bli brukt for å gi bedre værprognoser og klimamodeller.

TV-serie om klimaendringer

Før skoleelevene går ombord på forskningsskipet skal de være en tid i forskningslandsbyen Ny-Ålesund på Svalbard. På skipet vil elevene få innblikk i forskningen som pågår, de får være med å gjøre undersøkelser sammen med forskerne og se med egne øyne noen av de klimaendringer som pågår med full styrke i Arktis. Etterhvert vil skoleelevene forlate det innfrosne forskningsskipet for å gå på ski til Nordpolen.

Vi håper at dette skal bli et viktig prosjekt som kan gi elevene innsyn i klimaendringer og som kan relateres til deres virkelighet, sier redaksjonssjef Beate Hårstad Jensen i NRK Troms.

Samler data til klimatoppmøtet

Et team bestående av både forskere, hjelpemannskaper og erfarne ekspedisjonsledere skal følge de fire elevene og sørge for en trygg tur. 

Planen er at erfaringene fra turen og forskningsresultatene elevene samler inn, tar de med seg til klimatoppmøtet i Paris. Der håper Beate Hårstad Jensen at verdens toppledere vil lytte til det barna har funnet ut gjennom TV-serien.

Vi ønsker å gi barn en stemme i klimaspørsmålet, det er jo de som skal arve denne planeten etter oss. Vi håper verden utenfor viser interesse, og vi ønsker at ungene til slutt skal si noe som gjør at de store, store lederne på klimatoppmøtet lytter, sier Hårstad Jensen til NRK.

Til høsten starter NRK Super jakten etter de fire heldige som får bli med på ekspedisjonen.

Kunnskap i bunn

Norsk Polarinstitutt synes det er positivt at NRK lager en TV-serie rettet mot barn og unge, og som inkluderer forskningsarbeidet om klimaendringer som foregår både i  Ny-Ålesund og ombord på forskningsskipet.

Det er svært gledelig å nå ut til den yngre generasjonen med kunnskap om klimaforskning, og det et ekstra hyggelig at nettopp forskning og kunnskap om Arktis ligger i bunn av hele storproduksjonen, sier direktør Jan-Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt.

RV "Lance" skal gjennom vinteren fungere som en forskningsplattform i drivisen for norske og utenlandske forskere som ønsker å studere ettårissystemet. Innfrysningsprosjektet med RV «Lance»  har fått navnet «Norwegian Young Sea ICE cruise 2015», forkortet N-ICE2015, og er i regi av Polarinstituttets ICE-senter.