Daglige satellittbilder av isbre ble til film

Hver dag siden 2010 har en satellitt fotografert den største isbreen på Svalbard og i Europa; Austfonna. Resultatet ble en film som viser en surgende isbre, også kalt fremstøtbre.

Timelapse-video: Satellittbilder av den største isbreen på Svalbard, Austfonna, fra 2010 og frem til i 2014 viser tydelig surge-prosessen. Ca. 1000 enkeltbilder er brukt i videoen. Bildene er tatt av RADARSAT-2 og levert av NSC/KSAT under den Norsk-Kanadiske RADARSAT-avtalen av 2013 © MacDonald, Dettwiler and Associates. Video: Max König, Jack Kohler og Geir Moholdt / Norsk Polarinstitutt, Thorben Dunse / Universitetet i Oslo

Surge-prosessen startet noen år tidligere, og nådde sin topp i 2012.

Surgende breer er vanlig i Arktis og på Svalbard, men ikke i fastlands-Norge. Brefronten kan under en surge rykke frem flere meter i døgnet over en periode på 2–3 år for så å stoppe nesten helt opp. Den største surge observert på Svalbard er fra Bråsvellbreen som i 1935–36 rykket frem 20 km i løpet av 2 år.

Det er forskerne Geir Moholdt, Jack Kohler og Max König fra Norsk Polarinstitutt, og Thorben Dunse fra Universitetet i Oslo, som har laget denne videoen av Austfonna. Les mer om Basin-3 surgen i den vitenskapelige artikkelen "Destabilisation of an Arctic ice cap triggered by a hydro-thermodynamic feedback to summer-melt" av Dunse et al., som er innsendt til tidsskriftet "The Cryosphere".

Les mer om forskningen i "The Cryosphere".