Vinter på Troll

Mens fastlands-Norge nyter sommeren er det andre norske områder som akkurat nå er midt i mørketida.

troll

TROLL Sommer i nord, og vinter i sør. Nå om dagen er det mørketid og innimellom stjernehimmel og måneskinn på den norske Troll-stasjonen i Antarktis. Foto: Trond Løvdal / Norsk Polarinstitutt

badestamåen

BADESTAMPEN Badestampen er en perfekt plass for avslapning. Her kan man ligge i godt over 30 + graders vann mens utetemperaturen er godt under -30, og samtidig se opp mot stjernehimmelen. Bak fra venstre: Kokk Britt Simones, lege Geir Nedgård og driftstekniker Peter Jæverup. Foran fra venstre: Mekaniker Kent-Jøran Johansson (KG), stasjonssjef og elektriker Andreas Berge Uglebakken og forskningstekniker Einar Midtgård. Foto: Selvutløser

sjefen

STASJONSSJEFEN Andreas Berge Uglebakken er stasjonssjef og elektriker for årets overvintrere. Foto: Norsk Polarinstitutt

kokk

ANDRE ÅRET Kokk Britt Simones har sine andre overvintring på Troll, den første hadde hun i vintersesongen 2008/2009. Foto: Ole Anders Nøst / Norsk Polarinstitutt

verkstedet

VERKSTEDET Mekanikeren jobber mye med å klargjøre utstyr som må være i stand før sommersesongen begynner. Nå går dagene mye til å drive sørvis på hjullasteren, som er et viktig redskap ved stasjonen. Foto: Andreas Berge Uglebakken / Norsk Polarinstitutt

FIRHJULING

ELEKTRISK DREVET 4-HJULING Forskningsteknikeren må hver mandag kjøre de to kilometerne til NILU - Norsk institutt for luftforskning sin luftmålestasjon på Trollhaugen for å utføre ukentlig sjekk og vedlikehold. Til dette brukes en elektrisk drevet 4-hjuling. Foto: Andreas Berge Uglebakken / Norsk Polarinstitutt

renseanlegget

RENSEANLEGGET Alt avløpsvannet som produseres på Troll går gjennom renseanlegget.  Dekanteren skiller igjen ut vann fra sludgen og tilbake får man et tørrstoff som fylles på dunker før de sendes til Sør Afrika hvor det benyttes som gjødsel. Det er lege Geir Nedgård (t.v.) og driftstekniker Peter Jæverup som har ansvaret for renseanlegget. Foto: Andreas Berge Uglebakken / Norsk Polarinstitutt

fly

FLYSTRIPE Fly lander på flystripa på Troll. Bildet er tatt under sommersesongen i 2009. Foto: Ken Pedersen / Norsk Polarinstitutt

Troll

HELÅRSDRIFT Troll-stasjonen har hatt helårig drift siden 2005.

Foto: Stein Tronstad / Norsk Polarinstitutt

Troll

VÆRHARDT Det kan være værhardt på Troll. Her er det Norsk Polarinstitutts direktør Jan-Gunnar Winther som tar seg frem til stasjonen i sterk storm (vindstyrke 11) da han var på Troll i 2007. Foto: Stein Tronstad / Norsk Polarinstitutt

Gruppebilde

SENTRUM FOR FORSKNING Troll er ofte utgangspunkt for norske og utenlandske forskningsekspedisjoner i Antarktis. Her er deltakere i forskningsprosjektet ICE-Fimbulisen fotografert på Troll i 2010 like før avgang mot isbremmen Fimbulisen i Dronning Maud Land. Foto: Elvar Ørn Kjartansson / Norsk Polarinstitutt

Det er midtvinters på den norske forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land i Antarktis. Utenfor stasjonen er det full vinter og mørketid, og innimellom måneskinn og stjernehimmel.

Sola kommer tilbake

De seks overvintrerne som er over halvveis i sitt ettårige opphold på den øde stasjonen på andre siden av kloden går likevel mot lysere dager. I disse dager får besetningen endelig se sola igjen. Sola kan de beskue fra Sofietoppen ved Troll.

Vi gleder oss til å se sola igjen, sier stasjonssjef og elektriker Andreas Berge Uglebakken.

Solas tilbakekomst betyr også at de går mot lysere dager. Men først i november blir det sommer på Troll, og den strekker seg til ut i februar. I sommermånedene kommer flere personer til Troll for å arbeid og det er høytid for stasjonens infrastruktur, transportoppdrag og øvrige oppgaver. Troll fungerer også som base, startsted og nøkkelsted for en rekke norske og etterhvert utenlandske forskningsekspedisjoner i Antarktis, og forskere fra hele verden inntar stasjonen.

Rolig vinter

Stasjonssjef Uglebakken forteller at vinteren så langt ikke har bydd på mange utfordringer med tanke på ekstremvær, og de har kun hatt tre perioder med sterk vind. I disse dager ligger temperaturen på rundt -30 grader, men med relativ lav luftfuktighet merkes ikke kulden så godt. Likevel arbeider de nå mest innendørs.

Mørket og kulden gjør at vi forsøker vi å begrense utearbeidet litt og heller ta oss av ting inne, men de daglige tingene som fresing av is for vannproduksjon og kjøring av søppel må jo gå sin vante gang, sier Uglebakken.

Isolert fra omverden

Men i åtte måneder gjennom vinteren og mørketida er de seks overvintrerne alene på stasjonen i dette værharde området. I denne perioden er det heller ingen flytransport til eller fra Troll.

På vinteren har hver person ansvar for sitt spesialfelt. Besetningen består av mekaniker, lege, elektriker, kokk, driftstekniker og forskningstekniker. Det velges også en stasjonssjef blant disse.

Nærmeste nabo til Troll er den sørafrikanske basen Sanae IV som ligger ca. 300 kilometer unna. Mellom Sanae og Troll er det en stor isstrøm som det er farlig å ferdes på med snøscooter, så det blir derfor ingen nabobesøk.

Vinterstid er dermed Troll fysisk isolert, men stedet har satellittforbindelse slik at overvintrerne kan ringe og sende e-post, surfe på nettet og se på TV. Trimrommet og naturen utenfor stasjonsveggene er populær å oppsøke. Hvis det er nok snø og ikke for kaldt kjøres det opp skispor, og like ved stasjonen er det en bakke med gode muligheter for å kjøre telemark.

Går tom for frukt og grønnsaker

Maten på Troll er så lik norsk kosthold som mulig, men det kjøpes kun inn mat til stasjonen en gang i året. Da fylles tre containere med alt hva man trenger av mat for et helt år, som så blir skipet ned til iskanten og fraktet inn til stasjonen med bandvogn på en distanse på 300 km. Tidlig på vinteren går det tomt for frukt og grønnsaker, og man må klare seg uten dette helt til første fly kommer inn i november.

Tar luftmålinger

På stasjonen har alle ansatte sine definerte hovedoppgaver, men alle hjelper likevel til der det trengs.

Forskningsteknikeren må hver mandag kjøre de to kilometerne til NILU - Norsk institutt for luftforskning sin luftmålestasjon på Trollhaugen for å utføre ukentlig sjekk og vedlikehold. Til dette brukes en elektrisk drevet 4-hjuling. To ganger i året skal det utføres en større luftprøve som sendes tilbake til Norge å arkiveres hos NILU, og til dette trenger man en større mengde med nitrogen. NILU her et anlegg for produksjon av nitrogen stående i nødkraftstasjonen, og forskningsteknikeren har nå gått i gang med produksjonen for å gjøre klart til luftprøven.

Spesialiserte oppgaver

Alt avløpsvannet som produseres på Troll går gjennom renseanlegget. Renseanlegget er et avansert filtersystem som skiller og pumper ut vann og etterlater sludge, en fastere masse så må behandles i en dekanter. Dekanteren skiller igjen ut vann fra sludgen og tilbake får man et tørrstoff som fylles på dunker før de sendes til Sør-Afrika hvor det benyttes som gjødsel. Det er legen og driftsteknikeren ved stasjonen som har ansvaret for drift og vedlikehold av renseanlegget.

Mekanikeren jobber mye med å klargjøre utstyr som må være i stand før sommersesongen begynner. Nå i juli går dagene mye til å drive sørvis på hjullasteren, som er et viktig redskap ved stasjonen. Verkstedet er stort nok til at hjullasteren kan være inne i varmen når mekanikeren utfører sørvis.

Juli måned er en travel tid for kokken på Troll. I tillegg til å ordne med frokost, lunsj og middag til besetningen har kokken ansvaret for å telle over forsyningslageret slik at det er klart før den nye overvintringskokken skal begynne å bestille nye forsyninger i løpet av høsten.

Stasjonssjefen sørger for det administrative arbeidet ved stasjonen, rapportering og lager oversikt/ønskeliste på hvilket utstyr som skal bestilles til sommersesongen. Årets stasjonssjef er i tillegg elektriker, og utfører diverse elektrikeroppgaver. 

Portal til Antarktis

Troll-stasjonen har hatt helårig drift siden 2005. Kombinasjonen av helårsdrift og flystripe gir nye muligheter for norsk forskning i Antarktis. Troll er en av svært få stasjoner i Antarktis som en kan fly til, og den fungerer derfor som en portal til Antarktis for flere andre nasjoner.

Med koordinatene 72° 01´ S, 2° 32´ Ø er forskningsstasjonen Troll plassert på barmark i nunatakområdet Jutulsessen, fullstendig omringet av den mektige antarktiske iskappen 1270 moh. Dette er i motsetning til de fleste andre forskningsstasjonene i Antarktis som oftest er plassert på snø.