Marit er første kvinnelige stasjonssjef på Troll

Marit Øvstedal (34 år) fra Trondheim er den første kvinnen som er stasjonssjef på den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis.

MARIT ØVSTEDA

MARIT ØVSTEDAL  Foto: Marit Øvstedal / Norsk Polarinstitutt

OVERVINTRERNE

OVERVINTRERNE I midten av november landet en forventningsfull gjeng nye overvintrere i Antarktis for første gang. De neste tolv månedene blir Troll deres nye hjem. Fra venstre Ida Elen Asklund, elektriker, Joacim Bugge, kjøkkensjef, Alf Midtskog, ekspedisjonslege, Marit Øvstedal, forskningstekniker og stasjonssjef, Per Morten Aarak, driftstekniker og Vegard Tuven, mekaniker. Foto: Mats-Ola Finn / Norsk Polarinstitutt

TROLL

TROLL Troll har vært i helårig drift siden 2005, og er både en meteorologisk stasjon, en strålingsstasjon for måling av blant annet UV-stråling, og en feltstasjon for glasiologiske, biologiske og fysiske feltprogram. Foto: Marit Øvstedal / Norsk Polarinstitutt

Pingu

PINGVINBESØK  Den storslagne naturen rundt Troll innbyr også på innslag av fugleliv. Her hilser driftstekniker Per Morten Aarak på pingivner.  Foto: Marit Øvstedal / Norsk Polarinstitutt

TOPPTURER

TOPPTURER Kveldstur til Trolltind, den absolutt flotteste turen så langt, ifølge Marit Øvstedal. Foto: Andreas B. Uglebakken / Norsk Polarinstitutt

kjøkken troll

KJØKKENSJEF Joacim Bugge er kokk og kjøkkensjef. Her ser vi han i kokkeleringen.  Foto: Mats-Ola Finn / Norsk Polarinstitutt

ETTERMIDDAGSTUR

ETTERMIDDAGSTUR Driftstekniker Per Morten Aarak og lege Alf Midtskog på toppen av Nonshøgda en dag etter jobb. Foto: Marit Øvstedal / Norsk Polarinstitutt

Soverom

EGNE SOVEROM På dette rommet skal Marit Øvstedal sove det neste året. Foto: Marit Øvstedal / Norsk Polarinstitutt

Marit Øvstedal

BLOGGER FRA TROLL Marit Øvstedal tar bilder og blogger fra livet på Troll. Dette bildet er lagt ut på hennes blogg som hun oppdaterer jevnlig.  Foto: Marit Øvstedal / Norsk Polarinstitutt

– Jeg befinner meg på et sted der det usedvanlige og ekstraordinære blir en hverdag. Men jeg føler meg hjemme her, selv om sola går feil vei over himmelen, sier Marit Øvstedal, en av de seks overvintrerne som skal være på Troll-stasjonen i et helt år. 

Dronning Maud Land har vist seg fra sin vakreste side siden Øvstedal og de andre overvintrerne landet på flystripa på Troll i midten av november. Men så er det tross alt sommer der nå, selv om temperaturen har ligget på -5 til -15C, og fort kan bli -20 effektive kuldegrader. 

Sivilingeniøren Øvstedal, som til vanlig arbeider offshore i Norge, skal fungere som forskningstekniker det neste året, i tillegg til at hun er stasjonssjef. Dermed er hun den første kvinnelige stasjonssjefen på Troll siden stasjonen gikk over til helårsdrift i 2005.  

– Det er jo stas at Troll endelig har fått en kvinnelig stasjonssjef, medgir hun. 

Travle dager

Stasjonssjefen sørger for det administrative arbeidet, rapportering og lager oversikt og ønskeliste på hvilket utstyr som skal bestilles. Den første tida på Troll er sålangt mye brukt på kunnskapsoverføring fra teamet som har vært på Troll i ett år. Nå som de forrige overvintrerne har reist fra Troll, er det de nye som har det daglige ansvaret.
 
– Vi har funnet oss til rette og fått en slags hverdag, men det er fortsatt mye som er nytt og ikke minst spennende. Det er lange og travle dager, men jobben er veldig variert og vi er med på mye vi ikke har gjort før, sier hun. 

Sommer og høysesong 

Nå som det er sommer på Troll vil teamet fremover variere på mellom 20-34 personer. Sommermånedene er høytid for stasjonens infrastruktur, transportoppdrag og øvrige oppgaver. Troll fungerer også som base og startsted for en rekke norske og etterhvert utenlandske forskningsekspedisjoner i Antarktis, og forskere fra hele verden inntar stasjonen.
 
Men den 10. mars, når vinteren er i anmarsj, går siste fly fra Troll til Cape Town i Sør-Afrika, og de seks overvintrerne blir alene på stasjonen frem til november når de nye overvintrerne og et nytt sommerteam lander på flystripa. 
 
– Det er mye som skal skje i løpet av sommersesongen som vi gleder oss til å oppleve, men vi er nok alle veldig spente på hvordan det blir når vinteren setter inn for fullt og vi får stedet for oss selv, sier  Øvstedal. 

Sikkerhetskurs

De seks overvintrerne har rukket å bli ganske godt kjent med hverandre, på tross av bare få uker sammen. Tidligere i høst møttes de også i Tromsø og på Svalbard for å forberede seg til oppholdet. De deltok blant annet på sikkerhetskurs for å forebygge og mestre eventuelle ulykker.
 
Øvstedal ser lyst på å tilbringe tolv måneder med gjengen, som foruten henne består av en annen kvinne og fire menn. Alle seks har ansvar for sitt spesialfelt. Besetningen består av mekaniker, lege, elektriker, kokk, driftstekniker og forskningstekniker, i tillegg til at en av disse også bekler rollen som stasjonssjef.  
 
– Vi er en harmonisk gjeng. Tonen er uformell, humoristisk og god. Jeg gleder meg til å være sammen med dem fremover, sier hun.

Toppturer

Til tross for lange arbeidsdager har overvintrerne vært ivrige på å komme seg ut i naturen etter arbeidstid, og da aller helst til fjellene rundt Troll for å samle topper.
 
– Det er 10 topper som har en postkasse på toppen, og når alle er nådd får man et merke. Et positivt og inspirerende tiltak! Jeg har også vært en god del på langrennsski og et par turer på randoski, selv om forholdene ikke er så gode som man gjerne skulle tro på et sted det er evig vinter, sier den turglade stasjonslederen som har vært i 75 av verdens land, og hovedsakelig for å dra på fjellturer.
 
Lenge har hun drømt om å bestige fjelltopper i Antarktis.
 
– Antarktis er en gammel drøm for meg som nå går i oppfyllelse. Jeg ble så innmari glad da jeg fikk denne jobben, ja, det var en helt ubeskrivelig og uvirkelig følelse. 

Ekstremvær

Friluftslivet på Troll er derimot annerledes enn hva hun er vant med fra sine tidligere turer. Været kan snu fort, og konsekvensene kan bli fatale om man ikke har tatt alle forhåndsregler.
 
– Vi må være forberedt på et hvert tenkelige og utenkelige senario, med kulde og isolasjon som nisse på lasset. Vi melder alltid fra hvor vi går, som for så vidt ikke er uvanlig, men vi må si fra om når vi skal være tilbake og alltid ha med både satellittelefon og VHF-radio for å være sikker på å bli reddet om ulykka er ute. Halvveis i turen bør vi også gjøre en sjekk-inn for å fortelle at man for eksempel har nådd toppen og gi generell status. Førstehjelpsskrin, GPS og scooterbriller skal også alltid med.  

Matforsyning en gang i året

Nærmeste nabo til Troll er den sørafrikanske basen Sanae IV som ligger ca. 300 kilometer unna. Mellom Sanae og Troll er det en stor isstrøm som det er farlig å ferdes på med snøscooter, så det blir derfor ingen nabobesøk.
 
Vinterstid er dermed Troll fysisk isolert, men det tilrettelegges for at overvintrerne kan bruke naturen i nærområdet. Det kjøres opp skispor, og like ved stasjonen er det en bakke som egner seg for telemarkkjøring.
 
Troll har satellittforbindelse og overvintrerne kan ringe og sende e-post, surfe på nettet og se på TV. Stasjonen har eget trimrom, og ikke minst et utsøkt kjøkken på tross av mangel på ferskvarer. 
 
– Vi er i ferd med å bli bortskjemte hele gjengen, for maten er av ypperste klasse. 
 
Maten på Troll er så lik norsk kosthold som mulig, men det kjøpes kun inn mat til stasjonen en gang i året. Da fylles tre containere med alt hva man trenger av mat for et helt år, som så blir skipet ned til iskanten og fraktet inn til stasjonen med bandvogn på en distanse på 300 km. Tidlig på vinteren går det tomt for frukt og grønnsaker, og man må klare seg uten dette helt til første fly kommer inn i november.

Portal til Antarktis

Troll-stasjonen drives av Norsk Polarinstitutt og har vært i helårig drift siden 2005. Det er en meteorologisk stasjon, en strålingsstasjon for måling av blant annet UV-stråling, og en feltstasjon for glasiologiske, biologiske og fysiske feltprogram. Troll er en av svært få stasjoner i Antarktis med flystripe, og den fungerer derfor som en portal til Antarktis for flere andre nasjoner.

Med koordinatene 72° 01´ S, 2° 32´ Ø er Troll plassert på barmark i nunatakområdet Jutulsessen, fullstendig omringet av den mektige antarktiske iskappen 1270 moh. Dette er i motsetning til de fleste andre forskningsstasjonene i Antarktis som oftest er plassert på snø.

----

I Marit Øvstedal sin private blogg "Forunderlige verden" kan du se bilder og lese om livet på Troll: http://gladevanvidd.blogspot.no/