Lance driver nordover igjen

Vinden blåser mot nord, og det er forskerne om bord på  RV «Lance» svært glade for. Nå driver skipet nordover igjen etter å ha driftet veldig fort sørover på grunn av orkanene i det siste. 

Fartøyet Lance natterstid

LANCE Det er både mørkt og kaldt, og ofte dårlig vær under toktet. Men innimellom er det gode forskningsforhold, som da dette bildet ble tatt.  Foto: Norsk Polarinstitutt

Scooter på isen med to menn ombord

PÅ ISEN Forskerne har med scooter på toktet for å frakte folk og utstyr. Foto: Norsk Polarinstitutt

Forskere jobber med iskjerneprøve plassert på en slede

ETTÅRSISEN Det er den ferske ettårsisen som forskerne først og fremst skal studere. Ettårsisen er tynnere, sprøere, jevnere, driver fortere og har annen dynamikk en flerårsisen. Foto: Norsk Polarinstitutt

Gruppebilde av klimaforskere som er med på prosjektet

INTERNASJONAL Ombord på Lance er det 25 klimaforskere fra en rekke land, i tillegg til det øvrige mannskapet på skipet.  Foto: Norsk Polarinstitutt

Dette viser hvor stor effekt den atmosfæriske sirkulasjonen har i dag over isdriften. Havstrømmene skal føre «Lance» sørover. 

Forskningsskipet til Norsk Polarinstitutt, RV «Lance», skal som kjent fryses inn i drivisen og følge isen fra den frøs til i januar og til den smelter utover våren. Målet er å skaffe data slik at framtidsmodellene om klimautviklingen i Arktis gir så presise svar som mulig.

Fram til helga førte nordavinden Lance sørover mot iskanten raskere enn planlagt. Det var stikk i strid med planene som er å ligge innefrosset enda flere uker, før havstrømmen skal få forskningsskipet ut i åpent vann.

I går og i dag ser det derimot bedre ut. Vinden blåser nordover, så skipet driver igjen nordover, og altså ikke feil vei sørover. Det betyr at risikoen for å komme ut av isen for tidlig er blitt mindre, og sjansene for å få gjennomført det omfattende forskningsprogrammet er langt større.

Toktleder Harald Steen fra Norsk Polarinstitutt har blogget om spenningen knyttet til de siste dagenes vindforhold. Nå er han lettet og glad for at skipet er på rett kurs inn i isen igjen. Les blogginnlegget her.

Ombord på skipet og på isen i området rundt er 25 klimaforskere fra ti ulike nasjoner i full sving med å skaffe data som skal brukes til å bedre fremtidens klimamodeller og værprognoser, både lokalt, regionalt og globalt. Det er spesielt forskning innenfor fagene atmosfære, havis, snøfysikk, oseanografi og marinbiologi som vil vektlegges.

I første omgang er det den ferske ettårsisen som forskerne skal undersøke. Iskappen over Nordpolbassenget blir stadig tynnere og yngre. Ettårsisen er tynnere, sprøere, jevnere, driver fortere og har annen dynamikk en flerårsisen. I dag mangler vi kunnskap om ettårsisens effekt på klima, økosystem og vær. Rundt påsketider regner man med at skipet er ute av isen og da går RV Lance tilbake til utgangspunktet lenger nord og øst for å gjenta samme turen.

I Arktis forventer forskere fremover en relativt større framtidig oppvarming enn ved lavere breddegrader, og data fra det nye ettårsissystemet er mangelfulle. Derfor klarer ikke modellene vi benytter i dag å etterape det tapet av is vi har sett til nå.

Norsk Polarinstitutt vil gjennom N-ICE2015 gjøre sitt for å rette på dette. I det seks måneder lange toktet vil forskningsskipet «Lance» huse forskere fra fjern og nær som alle kommer til å samle inn data som kan gi bedre svar på fremtidens Polhav.

Prosjektet kan følges på www.npolar.no/nice2015 eller i sosiale medier med hashtag ‪#‎NICE2015Arctic.