Skal løse hundre år gammel polargåte

Fire tyskere skal finne ut hva som skjedde med ekspedisjonen til landsmannen Herbert Schröder-Stranz.

Ekspedisjonsfartøyet

Ekspedisjonsfartøyet "Herzog Ernst" innefrosset i Sorgfjorden på Svalbard. Foto: Arve Staxrud / Norsk Polarinstitutt

Sommeren 1912 foretok en tyskarktisk ekspedisjon, anført av leder Herbert Schröder-Stranz, en vitenskapelig ekspedisjon til Arktis for å finne ut om Nordvestpassasjen kunne brukes til skipstrafikk. Dette var frem til da den største tyske polarekspedisjonen til Arktis.  Fem av deltakerne var norske.

Ekspedisjonsdeltakerne var ikke veldig erfarne med det arktiske isødet da de forlot Tromsø med skipet "Herzog Ernst" for å utforske den nordøstlige delen av Svalbard med hundesleder. Skipet var under kommando av Alfred Ritscher og oppkalt etter Ernst II, hertug av Saxe-Altenburg, som var hovedsponsor for prosjektet.

Det hele endte tragisk, og kun syv av medlemmene overlevde turen. Flere av deltakerne ble aldri sett igjen, deriblant ekspedisjonsleder Schröder-Stranz og tre andre medlemmer som var blitt satt i land for å utforske de mektige isbreene på Nordaustlandet. Alle de norske deltakerne overlevde, men den norske kokken døde underveis ombord av tuberkolose. 

Nå skal fire tyskere forsøke å løse mysteriet med hva som skjedde med de fire ekspedisjonsmedlemmene som forsvant, skriver Svalbardposten. I 1937 ble det funnet rester av en leir på Nordaustlandet som er antatt brukt av Schröder-Stranzs ekspedisjon. I to måneder fremover skal tyskerne finkjenne områder der de tror ekspedisjonen har oppholdt seg. De leiter etter leirplasser, utstyr og gjerne flaskepost. De håper på funn, men om de ikke gjør funn er dette også viktig informasjon.

Men viktig for oss blir uansett å lete så grundig at vi kan si med sikkerhet at det ikke er noen flere spor å finne. Da er ikke gåten mulig å løse, og da blir det sånn sett et avsluttet kapittel, sier Morten Klauer, en av tyskerne som saumfarer Nordaustlandet etter spor, til Svalbardposten.

I følge Svalbardposten er det mest sannsynlig at levningene etter de fire ekspedisjonsdeltakerne finnes et sted under isbreene eller i Hinlopenstredet.


Les mer om Schröder-Stranz-ekspedisjonen og andre polarekspedisjoner på vårt nettsted polarhistorie.no