Vant internasjonal kartpris

Norsk Polarinstitutt vant fagjuryens førstepris i kategorien papirkart med 3D-kartet "Longyearbyen og omegn" i en internasjonal kartutstilling i Brasil.

VINNERKARTET 3D-kartet Longyearbyen og omegn.

VINNERKARTET 3D-kartet "Longyearbyen og omegn". Kart: Anders Skoglund / Norsk Polarinstitutt

ANDERS SKOGLUND

ANDERS SKOGLUND Topograf Anders Skoglund med skjermbilde av 3D-kartet som fikk førsteprisen under den årlige internasjonale kartografikonferansen. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

diplom

HENGER HØYT  En kartpris under kartografikonferansen har høy status i kartmiljøer verden over. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

Norsk Polarinstitutt deltok i forrige uke i kartutstillingen under den internasjonale kartografikonferansen som holdes annenhvert år og samler kart og kartfolk fra hele verden. I år ble konferansen holdt i Rio de Janeiro i Brasil.

Utstillingen i konferansen viste 270 papirkart, samt 160 digitale og andre kreative kartprodukter.

Polarinstituttet nådde helt til topps med 3D-kartet "Longyearbyen og omegn" i papirkartkategorien. Dette er første gang Norge vinner en slik pris i denne konferansen.

Viser detaljer i landskapet

Kartet er basert på data produsert av kartseksjonen ved Polarinstituttet, og er utformet av topograf Anders Skoglund.

– Ved kartseksjonen produserer vi kartdata for norske polarområder, og dette kartet er basert på nye og høydetaljerte data som vi ønsket å visualisere på en ny måte. Det er mange fine detaljer i landskapet på Svalbard, og det kommer ganske godt fram når man viser det i et slikt fugleperspektiv, forteller Skoglund, og legger ikke skjul på at han og resten av kollegene på seksjonen er fornøyde med å få den gjeve prisen.

– Vi ble veldig glade, og prisen viser også at vårt arbeid blir lagt merke til i fagmiljøer utenfor landets grenser, sier Skoglund.

– Kunstnerisk kartografi

Fagjuryen trakk frem kartets kuntneriske kartografi som unikt, og berømmer detaljene som inviterer brukerne til å utforske kartet. Kartseksjonen har jobbet grundig og kreativt med å utvikle akkurat det kartet som egner seg best i 3D for å utforske Longyearbyen og omegn.

Det ligger mange timers arbeid bak og er resultat av godt teamarbeid, som vi ser frukter av når vi får priser som dette, sier Skoglund.

Fagjuryen omtalte vinnerkartet "Longyearbyen og omegn" slik: "A large format oblique view which represents the terrain in an attractive style. The detail invites you to explore. Artistic cartography at its best."

Vinnerkartet er nå arkivert i Brasil, men kopier finnes også i kartlageret hos Polarinstituttet. Kartet kan bestilles som spesialplott på fotopapir, les og se mer på kartets produktside.

Har vunnet flere kartpriser

Dette er ikke første gang kartseksjonen vinner priser. I vår vant det samme 3D-kartet "Longyearbyen og omegn" førstepris under Geomatikkdagene, en årlig samling for kartbransjen i Norge. I 2013 fikk kartseksjonen publikumsprisen med kartet Antarctica under de samme Geomatikkdagene.