Klimamøte om Arktis

Klimaendringene i Arktis var det sentralt temaet under klimamøtet i Paris denne uka.

Utenriksminister Laurent Fabius, utenriksminister Børge Brende og Prins Albert II.

FOKUS PÅ ARKTIS Den franske utenriksministeren Laurent Fabius, utenriksminister Børge Brende og Prins Albert II under klimamøte i Paris. Foto: Jan-Gunnar Winther / Norsk Polarinstitutt

Forskningsskipet Lance

RINGTE OPP LANCE Under klimamøte ringte Jan-Gunnar Winther opp RV Lance og deltakerne fikk høre toktleder, en fransk forsker og en av ungdommene som er ombord fortelle om aktivitetene som nå foregår på forskningsskipet. Foto: Paul Dodd / Norsk Polarinstitutt

Direktør Jan-Gunnar Winther deltok i går på konferansen «Arctic. The canary in the Mine» om klimaendringer og Arktis. Der fortalte han om forskningsskipet RV Lance som i seks måneder denne vinteren og våren drifter med isen nord for Svalbard i regi av prosjektet Norwegian Young sea ICE cruise (N-ICE2015) for å studere klimaendringer i Arktis.

Den franske utenriksministeren var vert for klimamøte, og utenriksminister Børge Brende og Prins Albert II av Monaco deltok sammen med 400–500 deltagere, deriblant ungdom fra Frankrike og Norge.

Felles forståelse

Møtet startet med innlegg fra den franske utenriksministeren Laurent Fabius, Brende og Prins Albert II og påfølgende spørsmål fra salen til de tre. Deretter ble det gitt en rekke presentasjoner fra fransk og norsk side, inklusiv paneldiskusjoner og status for det franske formannskapets arbeid mot COP-en.

Møtet i Paris understreket tydelig at endringene i Arktis har både klimatiske og politiske konsekvenser på den globale arena. Seminaret bidro til å etablere en felles forståelse om utviklingen i Arktis som vil ha betydning for høstens klimatoppmøte, forteller Jan-Gunnar Winther.

Forberedelser til høstens klimatoppmøte

Klimamøte var et norsk-initiert bidrag til FNs klimatoppmøte i Paris til høsten. Klimatoppmøte vil bli avgjørende for å få på plass en internasjonal forpliktende avtale. 195 nasjoner må sammen vise at verden faktisk kan levere en avtale om et sterkt globalt partnerskap for å sikre en bærekraftig utvikling for alle. Frankrike og Norge har forpliktet seg til å bidra til at denne avtalen blir en realitet.

Snakket med toktleder, forsker og skoleelev

Under klimamøte ringte Winther opp RV Lance for å snakke på direkten med toktleder Håvard Hansen, den franske forskeren Jean-Philippe Savy og en av NRK Superbarna som alle befinner seg ombord på forskningsskipet. Les også Her er trettenåringene NRK sender til Nordpolen

På N-ICE2015-toktet deltar 25 klimaforskere fra ti ulike nasjoner for å skaffe data som skal brukes til å bedre fremtidens klimamodeller og værprognoser, både lokalt, regionalt og globalt. Det er spesielt forskning innenfor fagene atmosfære, havis, snøfysikk, oseanografi og marinbiologi som vektlegges.

Prosjektet med innfrysningen av RV Lance kan følges på www.npolar.no/nice2015 eller i sosiale medier med hashtag ‪#‎NICE2015Arctic