Ny ESA-satellitt tok sitt første bilde over Austfonna på Svalbard

Kun 2 timer etter at man slo på radaren til ESAs nylig oppskutte satellitt, Sentinel-1B, tikket det aller første bildet inn fra over Svalbard: et nydelig bilde av isbreen Austfonna og Edgeøya.

Satellittbilde fra over Svalbard

Det aller første bildet fra Sentinel-1B: Et nydelig bilde av isbreen Austfonna og Edgeøya. Foto: ESA (Inneholder modifiserte data fra Copernicus Sentinel [2016], prosessert av ESA)

Halvveis nærbilde av en mannlig forsker i Arktis, han er delvis dekket av snø og sitter i en snøgrop og gjør målinger.

Norske forskere besøker Austfonna årlig. De ulike målingene de gjør der er til hjelp når man skal tolke satellittbildene. Foto: Elisabeth Isaksson / Norsk Polarinstitutt

ESA publiserte i rekordfart det første bildet fra Sentinel-1B bare 2 dager etter oppskytingen.

Austfonna har vært i nyhetsbildet i senere tid i forbindelse med surgen i Basin-3. Surgen vises tydelig fordi overflater med mange bresprekker vises som hvite, nesten «mettede» områder på bildet. Ved å bruke data fra dens eldre tvillingsøster – Sentinel-1A, som ble skutt opp for 2 år siden – har forskere ved Norsk Polarinstitutt fulgt nøye med på surgen. En tidligere publisert video viser tydelig hvordan breen beveger seg fremover under oppstarten av surgen.

Sentinel-1B er ESAs nyeste tilskudd til deres konstellasjon av satellitter som allerede kretser rundt i rommet. Satellitten slår følge med Sentinel-1A, og følger samme bane, men de to vil kretse 180 grader fra hverandre. Det betyr at når begge er i operasjonsmodus, kan nær sagt enhver del av kloden observeres i 6-dagersintervaller. Begge to er radarsatellitter, og har en stor fordel i at de kan jobbe uavhengig av skylag og dagslys, noe som er svært fordelaktig når man skal overvåke polarområdene.

Det vil ta en stund før satellittene rutinemessig produserer bilder fra over Svalbard og andre steder på kloden. Sentinel-1B skal først gjennom en innkjøringsfase som er satt til å ta ca. 4 måneder.