En polarhistorisk reise i inuittenes, eventyrernes og vitenskapens fotspor

I tre kvelder kan du følge polarhistoriker Harald Dag Jølle, skihelten Vegard Ulvang og turentusiasten Jan Fasting på deres ferd med skiseil gjennom Arktis for å gjennoppdage norsk polarhistorie. Første episode sendes på NRK1 i kveld.

..

Amundsens byste

Jan Fasting (t.v.), Harald Dag Jølle og Vegard Ulvang ved Roald Amundsens byste som står plassert på Samfunnshuset i Gjøahavn. Den vesle byen har omlag 1200 mennesker, og er altså oppkalt etter Amundsens skip. Det står forøvrig fem bronsjebyster av Amundsen rundt om i verden, på steder med tilknytning til Amundsens liv. Denne bysten kom til Gjøhavn i 1996. Foto: Norsk Polarinstitutt

..

Polarhistoriker møter historiker

Harald Dag Jølle i prat med lærer og historiker Louie Kamookak i Gjøahavn. Kamookak har gjort det til sitt livsprosjekt å kartlegge hva den muntlige inuittradisjonen sier om Franklin-mysteriet.

Foto: Norsk Polarinstitutt

..

Frisk seiling

Frisk seiling de siste milene inn mot Gjøahavn. Tre menn og seks pulker bak samme seil. Foto: Norsk Polarinstitutt

..

Seiling i solnedgang

Underveis ble det flere kvelder med seiling i solnedgang – i et lilla-blått lys. Foto: Norsk Polarinstitutt

..

Gjøa i havn

Gjøa i havn på ukjent sted. Muligens i forbindelse med avreise. Høsten 2015 ble det funnet rundt 1400 fotografier i en kiste på Uranienborg, Roald Amundsens hjem. Det var både negativer på nitrat og glass, forskjellige papirpositiver med varierende størrelser og dias i forskjellige størrelser og utførelse. Nesten øverst i bunken ligger en konvolutt med påskriften «North West Passage, Photographs not used». Kisten inneholdt også notatbøker, foredrag, rasjoneringsbøker, brev, kort med fotografier mm. Samlingen ligger i dag på Follo Museum og er under digitalisering og registrering. Foto: Norsk Polarinstitutt

Polarinstituttets turvante historiker, Harald Dag Jølle, er på ny ekspedisjon i polare strøk. Denne gangen har han med seg kompisene Vegard Ulvang og Jan Fasting.

Sammen legger de ut på en ekstrem reise med skiseil gjennom Nordvestpassasjen, for å forstå den norske polarhelten Roald Amundsens første store polarbragd og gjenoppdage norsk polarhistorie.

Jaktet på den nordlige sjøruten til Asia

I flere århundre var nemlig det store målet for polarforskningen å finne en nordlig sjørute til Asia via Nordvestpassasjen. Roald Amundsen ble den første som seilte en og samme båt gjennom denne vanskelige sjøveien. Ferden foregikk med skipet «Gjøa» og varte i tre år, fra 1903 til 1906.

– Vi ønsket å reise deler av denne ruta, på moderne vis, med skiseil og kite – og følge sporene til «Gjøa»-karene. Vi reiste til HaakonVII kyst som første gang ble kartlagt av Amundsens menn. Og vi endte opp i Gjøahavn, stedet Amundsen overvintre i to år. Og hvor hans navn står sterkt den dag i dag, forteller Jølle.

– Menneskets kamp mot naturelementene

Men «Gjøa»-ekspedisjonen er kun én av mange fortellinger om menneskets kamp mot elementene i forsøket på å overvinne ismassene i Nordvestpassasjen. I over 300 år hadde næringsinteresser, eventyrlyst og vitebegjær drevet folk nordover.

– Polarsagaenes største navn har siden 1585 satt sine spor langs kystene fra Grønland til Alaska: Davis, Bylot, Baffin, Bering, Cook, Scorsby, Ross, Parry og ikke minst Franklin, som i 1845 forsvant med 134 mann – et mysterium som skapte grunnlaget for den moderne fascinasjonen for polarområdene, opplyser polarhistorikeren.

Vil fortelle historier fra polarområdene

NRK ønsket at Jølle, Ulvang og Fasting skulle filme opplevelser og fortelle om polarhistorie underveis, og det er det som nå har blitt en TV-serie på tre programmer.

Underveis blogget kameratene, tok bilder, filmet og ikke minst linket de til polarhistoriske temaer fra området. Jølle skrev også en artikkelserie.

Et av målene for turen var å komme til østkysten av Victoria Island. Denne ble utforsket av «Gjøa»-ekspedisjonens medlemmer Godfred Hansen og Peder Ristvedt i 1905. De kalte kysten for Kong Haakon VII Kyst og ga geografiske stedsnavn som Kap Kronprins Olav, Kap Christian Michelsen, Kap William Nygård, Kap Otto Sverdrup og Norges Bugt osv.

Historiene i perspektiv

I turens siste blogginnlegg skriver Harald Dag Jølle dette: «Reisa har vært kald og til tider utfordrende. Men den har først og fremst satt alle historiene vi har lest inn i et landskap. Og vi har ingen problemer med å forstå at folk har slitt her oppe. Ingen! Vi har tilsvarende beundring for alle som har mestret elementene. Først og fremst de som har bodd og levd her. Men også for de som har overlevd her, for en kortere periode, som karene om bord på «Gjøa»».

Første episode kan du se på NRK1 14. desember kl. 19:45.

De neste to episodene vises på samme kanal den 21. og 28. desember i år.