Klar for ny sommersesong på Troll

Når vinteren er i anmarsj her nord, er det sommer, lyse dager og høysesong på den norske Troll-stasjonen i Antarktis. Nylig landet det første flyet på Troll etter en lang vinter uten fly på flystripa. Ombord var sommerpersonell, forskere  – og det nye overvintringsteamet som skal drifte stasjonen i ett år.

Besetningen Troll

Julehilsen fra Antarktis

Det er 20 personer på Troll rundt jul i år, og tradisjonen tro lager og sender besetningen julekort. Foto: Norsk Polarinstitutt

flyet landet

Sommersesongens første fly

Sesongens første fly landet på flystripa ved Troll den 11. november. Ombord var forskere, sommerpersonell og de nye overvintrerne. Foto: Tori Flaatten Halvorsen / Norsk Polarinstitutt

Gamle OVT

Takkes for innsatsen

Utdeling av merket for overvintringen for det 11. overvintringsteamet på Troll, fra venstre driftstekniker Trond Dyb, elektriker Knut Ole Strysse, mekaniker og stasjonssjef Håkon Sjuls, kokk Eva Fuglset og lege Tori Flaatten Halvorsen. Foto: John Olav Vinge / Norsk Polarinstitutt

Legene på Troll

Ny og avtroppende stasjonslege

Den nye legen på Troll, John Olav Vinge, sammen med avtroppende stasjonslege Tori Flaatten Halvorsen . Foto: Einar Johansen / Norsk Polarinstitutt

stajonssjefer

Teamledere

Avtroppende stasjonssjef Håkon Sjuls ønsker påtroppende elektriker og teamleder Dag Bolstad til lykke med ansvaret på Troll det neste året. Foto: Tori Flaatten Halvorsen / Norsk Polarinstitutt

Kokkelerer

Kokkelerer

Nykokken Rune Stebekk Simonstad får innføring i kokketjenesten på Troll av kokk Eva Fuglset. Foto: Einar Johansen / Norsk Polarinstitutt

Troll i kveldssol

Troll i kveldssol

Den norske forskningsstasjonen Troll ligger på isfri berggrunn, 1295 moh og 235 km fra iskanten i Dronning Maud Land sommerstid. Om vinteren brer isen seg enda lengre ut i havet. Foto: Stein Tronstad / Norsk Polarinstitutt

Tor feltstasjon

Tor feltstasjon

Tor ligger rett under fjellet Svarthammeren som under hekkeperioden huser Antarktis største bestand av antarktispetrell. Foto: Tori Flaatten Halvorsen / Norsk Polarinstitutt

Antarktiståpetrell

Antarktistpetrell

Antarktispetrellene på Svarthammeren teller nærmere 250 000 hekkende par. I tillegg hekker mange par av snøpetrell og sørjo i samme område. Foto: Sebastien Descamps / Norsk Polarinstitutt

ski

Skitur

En av overvintrerne på skitur ved Tor-stasjonen. Foto: Tori Flaatten Halvorsen / Norsk Polarinstitutt

Løpeklar

Skal løpe på Troll

Parallelt med at Midnight Sun Marathon arrangerer mørketidsløp i Tromsø i januar blir det løp på Troll. Disse karene er allerede i treninga, fra venstre Magnus Österlund, Mats Ola Finn, Rune Simonstad, John Olav Vinge, Tomas Danielsen, Bak: Sven Lindström, Gøran Manndal og Ken Pedersen. Foto: John Olav Vinge / Norsk Polarinstitutt

Erfarne Antarktistravere

Erfarne Antarktisfarere

Ingeniørene Kai Bjarne Johannessen og Einar Johansen (ekspedisjonsleder) arbeider begge til daglig med operasjon og logistikk i Antarktis fra Polarinstituttet i Tromsø, men på sommerstid jobber de ofte på Troll. Foto: Tori Flaatten Halvorsen / Norsk Polarinstitutt

– Endelig blir det folksomt igjen på Troll, sier lege og overvintrer Tori Flaatten Halvorsen etter at flyet fra Cape Town har landet på flystripa ved Troll.

Det er åtte måneder siden sist hun så andre mennesker enn de fire overvintrerne hun har levd og arbeidet sammen med i ett år.

Nå som det er sommertid på andre siden av kloden er det høysesong for forskningsaktiviteter i Antarktis, og det betyr at det er "folksomt" på stasjonen. Da kommer forskere og øvrig personell til Troll fordi stasjonen både er base, startsted og nøkkelsted for en rekke norske og etterhvert utenlandske forskningsekspedisjoner i Antarktis.

Deler erfaringer med de nye overvintrerne

For Halvorsen var det spesielt spennende å møte de fem nye overvintrerne som skal overta jobben etter henne og resten av teamet det neste året.
 
Når flyet med de nye overvintrerne landet på flystripa var vi plutselig blitt det gamle overvintringsteamet.
 
Litt vemodig for Halvorsen, men alt har sin ende, også det lange oppholdet på Troll. Men før hun og de andre overvintrerne fra det gamle teamet vender nesa nordover og til julefeiring med venner og famillie, skal de dele erfaringer om Troll med de nye overvintrerne som kom til Antarktis for aller første gang.

Isolert fra omverden  

Da de nye overvintrerne landet på Troll den 11. november var det sesongens første fly på flystripa. Flyet returnerte umiddelbart til Cape Town i Sør-Afrika for å hente inn de resterende i første pulje.

Totalt ankom 13 menn og en kvinne. For noen dager siden landet nok et fly på flystripa ved blåisen, og denne gangen var det 18 passasjerer ombord. 10 av dem var fra Polarinstituttet, deriblant fugleforskere som skal videre til feltstasjonen Tor som ligger 10 mil øst for Troll.
 
Akkurat nå er vi 20 personer på Troll. Fugleforskerne er dratt til Tor og deltakerne på MADICE-prosjektet er ute på isen, opplyser operasjonskoordinator Sven Lidström fra Polarinstituttet på mail fra Antarktis.
 
På vinteren er det derimot ingen flytransport til eller fra Troll, med unntak dersom helt akutte situasjoner oppstår.

Tøffe værforhold, kulde og lange avstander gjør det vanskelig å fly ut og inn fra Troll på vinteren. Stedet er isolert fra omverden, og nærmeste nabo er den Sørafrikanske basen Sanae IV som ligger ca. 300 kilometer unna.

Samler inn prøver til klimaforskning

Men overvintrerne får tida til å gå og er fullt opptatt med en rekke oppgaver i vintermånedene. Gjennom hele året tar de ulike prøver og samler informasjon via satellitter til forskning, blant annet prøver som forskere bruker i klimaforskningen.

Overvintrerne har hver sine spesialfelt  og besetningen består av mekanikere, lege, elektriker, kokk, driftstekniker og forskningstekniker. Det velges også en stasjonssjef blant disse. I det nye overvintringsteamet blir det seks medlemmer, men den sjette personen kommer til Troll først etter jul.

I sommersesongen arbeider overvintrerne sammen med sommerpersonellet med å drive stasjonens infrastruktur, delta på transportoppdrag og annet arbeid. Personellet jobber lange dager helt fram til det siste flyet forlater Troll i slutten av februar, og overvintrerne blir alene igjen på stasjonen.

Variert meny som passer de fleste

Men tilbake til det nylige storinnrykket til Troll som gjentar seg hver november og desember.

De gamle overvintrerne har rigget og klarstilt stasjonen og området rundt til de nye «innbyggerne».  Det er ryddet snø fra flystripa, utstyr er skrudd på og reparert. I tillegg har de funnet frem og gjort klart utstyr som forskerne trenger til prøvetaking og observasjoner på feltarbeid, enten det er isbor, måleinstrumenter, batterier og aggregater, for å nevne noe.

Mat i store mengder er laget i stand, vakuumpakket og frosset. Poser med grønnsaker, kjøtt eller fisk med saus og tilbehør er lagt sammen slik at hvert enkelt måltid blir komplett.

Julemenyen er også grundig planlagt. Julaften serveres det juleribbe og på nyttårsaften står andebryst på menyen. Det er laget mat til vegetarianere, kjøttspisere og de med spesielle dietter. I tillegg er det "skreddersydd" egen mat som også indiske forskere nok liker.
 
Redningsutstyr og medisiner til nye feltapotek er bestilt slik at legen på den nye teamet kan gå rett på jobben med å sette sammen nye kit til årets forskerteam. Det er funnet fram, montert, prøvd ut og pakket mengder av feltutstyr som forskerne skal ha med seg, alt fra telt til soveposer, sekker, feltsenger, liggeunderlag, breutstyr, ski, klær, støvler og sikkerhetsutstyr.
 

Vasket og klart

Og rent skal det også være når nye folk ankommer stasjonen, selv om vaskingen byr på andre utfordringer enn hjemme i Norge.
 
Asfaltstøv er fraværende. Ikke er det spindelvev fordi det ikke finnes edderkopper her, ei heller døde fluer eller andre insekter i vinduskarmer. Ingen hunder eller katter har spredt sine hår. Unger har ikke klasket med skitne fingrer på vinduene...Men sand dratt inn via oss eller gjennom ventiler er det mange plasser. Diesel- og oljeflekker etter arbeidshender og arbeidstøy synes godt på de store flatene. Og rør som er vanligvis er skjult hjemme ligger åpent i alle rom på Troll og de samler støv, forteller Tori Flaatten Halvorsen.

Hedersplasser

Etter to uker med overlapping av den daglige driften på Troll er det tid for overtagelse av stasjonen til det nye overvintringsteamet. Det er en lang tradisjon for hvordan dette skal feires. De gamle overvintrerne lager, serverer og organiserer festen, mens det nye teamet tildeles hedersplassen rundt bordet.
 
Ekspedisjonssjef Einar Johansen holdt en rørende tale både til de nye og de gamle overvintrerne. Han avsluttet med å tildele det 11. overvintringsteamet et unikt merke. Det var kronen på verket for vår innsats på Troll, sier Halvorsen.

På langtur til Tor  

Men før det gamle overvintringsteamet reiste hjem ble det anledning med en tre dagers langtur med utstyr til forskningsstasjonen Tor. Selve stasjonen er strengt tatt bare er en stor rød kontainer som er innredet etter en svært enkel hyttestandard. Overvintrerne dro dit for å gjøre i stand stasjonen for fugleforskerne som skal være der i to måneder.

Allerede rett bak fjellet Stabben vel 15 km fra Troll, åpner det seg et helt nytt landskap. Fjellrekke på fjellrekke med stadig nye formasjoner med topper opp mot 1000 meter over isplatået kommer til syne. Blåisen er dekket med snø. Skiføret er også noe helt annet og mye bedre enn rundt Troll.

Selve forskningsstasjon Tor ligger rett under fjellet Svarthammeren som under hekkeperioden huser Antarktis største bestand av antarktispetrell. Fuglenes flyruter til og fra havet for å hente mat til seg selv og sine unger kan blant annet studeres ut fra dataene som innhentes fra loggene som fuglene har fått festet på seg.
 
– Det flotteste synet var å se fuglene som samlet seg i store flokker langt oppe i lufta. Den speilblanke himmelen ga en perfekt bakgrunn for å se fuglene, forteller Halvorsen.
 
Når du leser dette er Halvorsen og de fire andre i det gamle overvinterteamet selv fløyet avgårde  hjem til Norge og julefeiring.

---

Norsk Polarinstitutt takker overvintrerne driftstekniker Trond Dyb, elektriker Knut Ole Strysse, mekaniker og stasjonssjef Håkon Sjuls, kokk Eva Fuglset og lege Tori Flaatten Halvorsen for innsatsen og ønsker dem en god jul og et godt nyttår. Og velkommen til de nye overvintrerne teamleder/elektriker Dag Bolstad, forskningstekniker Tomas Danielsen, kokk Rune Stebekk Simonstad, driftstekniker Magnus Österlund og lege Jon Olav Vinge.