Julefeiring med julemat, og ferske dyrespor i nysnøen

På verdens nordligste, permanente sivile forskningsstasjon blir det tradisjonell julefeiring med julegrøt, sang og gang rundt juletreet. Og med nysnø på marka kan beboerne lettere holde øye med det ville dyrelivet rundt forskerlandsbyen.

Julehilsen fra Ny-Ålesund på Svalbard

Julehilsen fra Ny-Ålesund

Stasjonssjef Per Erik Hanevold (t.v.), materialforvalter Christian Zoelly, driftsingeniør Leif Arild Håhjem og forskningsingeniør Filip Heitmann arbeider ved Norsk Polarinstitutts sin Sverdrupstasjon i Ny-Ålesund. Driftsingeniør Olav Ljøkjel var ikke tilstede da bildet ble tatt.    Illustrasjon: Norsk Polarinstitutt

..

Mørketid

Det er mørkt døgnet rundt i forskerlandsbyen. Men med hvit snø på marka virker dagene lysere.  Foto: Per Erik Hanevold / Norsk Polarinstitutt

..

Sverdrupstasjonen og Amundsenbysta

Det er mye polarhistorie knyttet til Ny-Ålesund, her lå blant annet basen for Roald Amundsens forsøk på å fly over Nordpolen. En byste av polarhelten står i dag foran Sverdrupstasjonen.  Foto: Tor Ivan Karlsen / Norsk Polarinstitutt

..

Binne med unge i Ny-Ålesund

Isbjørn lever i området rundt Ny-Ålesund, men det er sjelden de kommer inn til selve forskerlandsbyen. Men sommeren 2013 fikk landsbyen et uvanlig isbjørnbesøk da en binne med unge tok en tur innom byen. Den vesle bjørnefamilien ble straks omdirigert ut av landsbyen av beboere som satt trygt i en bil. Men bjørnene hastet seg ikke videre i ut i den ville naturen, de stoppet opp for å die (bildet) før de etterhvert la på svøm innover fjorden i sommernatten.., Foto: Hasse Carlson

– Vi har fått snø, og da kan jula bare begynne, sier stasjonssjef Per Erik Hanevold ved Polarinstituttet sin Sverdrupstasjon i Ny-Ålesund, og sender fra seg et mørketidsbilde som viser snødekt mark i forskerlandsbyen.

Det har vært en uvanlig mild høst på Svalbard, og snøen har ventet på seg flere steder. Men endelig er det hvitt utenfor husveggene i Ny-Ålesund.

Rikt dyreliv

Lillejulaften meldes det om stjerneklart, vindstille og et par kuldegrader. Det hvite teppet på marka innbyr til å studere dyrelivet nærmere, dog med hjelp av lys og lykter i bekmørket ute. Dyrsporene i snøen vitner om at både rev og reinsdyr lusker rundt husveggene.

Men hva med isbjørnspor, har dere sett noe til det?

– Nei, og det er vi egentlig fornøyd med. Noen gjester ønsker vi å holde litt på avstand.

Spørsmålet er relevant fordi det ferdes isbjørn hele året i området rundt Ny-Ålesund, og beboerne må alltid være på vakt. Ingen ytterdører er låst i tilfelle noen trenger å søke ly for bjørn, og om beboerne oppdager bjørn går isbjørnalarmen.

Gode rutiner ved isbjørnbesøk

Men det er sjelden isbjørn kommer helt inn i byen. I de tilfeller isbjørn blir for nærgående er det gode rutiner hvordan beboerne i forskerlandsbyen skal håndtere bjørnebesøket. Sist det var isbjørn i forskerlandsbyen var i sommer, men den ble jaget bort, uten stor dramatikk.

Og med det ville dyrelivet rundt seg, enten det er isbjørn, rein, fjellrev, rype, sel eller fugler, blir det også jul i år i forskerlandsbyen. De 40 personene som er i Ny-Ålesund i jula kan se frem til tradisjonell norsk julefeiring med julemat, juletre og gang rundt juletreet.

Jeg gleder meg til å feire jul her, det blir god mat og trivelig selskap, sier Hanevold.

Ideelt område for forskning på klima og miljø

Ny-Ålesund-området er ideelt for forskning og overvåking av miljøendringer knyttet til klimaspørsmål, langtransportert forurensning, UV-stråling og relaterte biologiske effekter, fysiologi, økotoksikologi, arktiske marine og terrestriske økosystemer, samt forskning fra andre disipliner.

Norsk Polarinstitutt har hatt helårsdrift i Ny-Ålesund siden 1968 er den største forskningsinstitusjonen på stedet. De fem ansatte ved Sverdrupstasjonen drifter permanente forskningsprogrammer og tilbyr støtte til besøkende forskere. De er også ansvarlige for den daglige driften og vedlikeholdet av måleinstrumentene. Mange av instrumentene eies av institusjoner fra andre land. 

Ny TV-dokumentar fra Ny-Ålesund

NRK1 har laget en ny dokumentar om Ny-Ålesunds historie og hvordan stasjonen brukes etter at kullgruvene i området ble lagt ned som følge av gruveulykka som krevde 21 liv i 1962. Vår miljøgiftforsker, Geir Wing Gabrielsen, har forsket mye på fuglelivet i området rundt Ny-Ålesund og i dokumentaren er han en av flere kjennere som intervjues om forskerlandsbyen sin historie og forskningsaktivitet.

Polarinstituttet var den første institusjonen som startet helårlig forskningsstasjon i Ny-Ålesund, og i dag har også forskningsinstitutter fra Tyskland, Frankrike, Nederland, Storbritannia, Italia, India, Kina, Sør-Korea og Japan stasjon på stedet. Om lag 20 nasjoner har forskningsprosjekter i og rundt verdens nordligste bosetting. To eksempler på aktivitet er Tyskland og Kina; Alfred Wegener-instituttet har siden 1991 operert Koldewey-stasjonen som driver med biologisk- og atmosfærisk forskning. Polar Research Institute of China åpnet i 2004 Yellow River station som driver med forskning på atmosfære, nordlys, biologi, glasiologi, geologi og marinbiologi.