Mørketid på Troll - med sol i sikte

Sommer og sol i nord, betyr vinter, mørketid og kuldegrader i Antarktis. På den norske forskningsstasjonen Troll kan kuldegradene på denne årstiden krype ned til minus 50. Da gjelder det å ta sine forhåndregler.

roll

Mørketid

Sola er akkurat kommet over horisonten og kan skimtes om overvintrerne tar seg en tur opp i høyden, til Sofietoppen eller Trollhaugen like ved stasjonen. Foto: Dag Bolstad / Norsk Polarinstitutt

--

Troll(sk)

Flere av overvintrerne bruker fritida til å fotografere. Her har stasjonslegen fanget Aurora Australiensis rett over stasjonsbygningen. Foto: John Olav Vinge / Norsk Polarinstitutt

,,

Overvintrerne på Troll

Øverst fra venstre Kent Ove Bolli (mekaniker), John Olav Vinge (lege), Rune Stebekk Simonstad (kokk), Tomas Danielsen (forskningstekniker), Dag Bolstad (teamleder og elektriker) og Sven Magne Østerlund (drifttekniker). Bildet ble tatt rundt juletider når det var lyse dager og sommertid i Antarktis.

...

Kledd for kalde strøk

Sprengkulde og vind gjør at overvintrerne kler seg godt når de skal utendørs på vinteren. Foto: Norsk Polarinstitutt

Bygger kajakk

Bygger kajakk

Lege John Olav Vinge er i full gang med å bygge sin nanoq, som er en båt designet av Björn Thomasson. Den er inspirert av en legendarisk Vest-Grønlandsk kajakk. Foto: Norsk Polarinstitutt

..

Troll pølsemakeri...

Kokken Rune Stebekk Simonstad er en ivrig jeger hjemme i Norge og bruker mye av kjøttet til å lage pølser. En lørdag nylig holdt han pølsemakerkurs, noe som falt i god smak. Her er det Tomas Danielsen som viser at han er blitt en kløpper i pølsestapping. Foto: Norsk Polarinstitutt

--

Helgemiddager med stil

Kokken har tatt på seg uniformen og serverer med stil. Foto: Norsk Polarinstitutt

,,

Troll-legens råd

"Ikke vær så nøye med utløpsdatoen på mat. På Troll spiser vi egg hvor datoen gikk ut i november 2016. Eggene smaker fortreffelig og fungerer godt". Og det samme gjelder for yoghurt fra 2016. Foto: Norsk Polarinstitutt

Det ugjestmilde klimaet gjør at de seks overvintrerne som drifter Troll-stasjonen gjennom den lange vinteren oppholder seg mye inne, både i arbeidstida og på fritida. Men noen ganger må de ut, og da må man være riktig kledd.

- Vi må dekke hud for å unngå forfrysninger. Pusten må også beskyttes siden kald tørr luft fort lager problemer for lungene ved litt anstrengelse, forteller stasjonens lege, John Olav Vinge.

Samler inn prøver for klimaforskere

Men været setter ikke stopper for arbeidet og dagene er fullt opp med en rekke oppgaver. 

Overvintrerne, som består av mekaniker, lege, elektriker, kokk, driftstekniker og forskningstekniker, har hver sine spesialoppgaver, i tillegg til mange felles.

Vann skal skaffes, diesel fylles og utstyr og bygg må sikres mot vær og vind, for her snur været på få minutter. Overvintrene samler også inn ulike prøver for forskerne som nå befinner seg på andre siden av kloden, en del av disse prøvene er direkte knyttet opp til klimaforskning i Antarktis.

Frosne råvarer og egg fra 2016 blir til god mat

Er det noen oppgaver som tar mye tid akkurat nå? 

 – Ja, nå gjør mekanikeren service og utbedringer på maskinparken slik at alle maskiner er klare til sommersesongen. Driftsteknikeren og legen lager nytt luftinntak på den ene av generatorene, for å se om det kan bedre virkningsgraden på motoren. Elektrikeren installerer brannalarmanlegg i nye Blåbo III. Forskningsteknikeren holder liv i anlegget til KSAT og NILU, og kokken steller godt med oss, forteller teamleder og elektriker Dag Bolstad, og legger til:

 – Kokken vår lager de utroligste rettene av frosne råvarer, og klarer fremdeles å lage god mat av egg som har best før dato november 2016!

Sammensveiset gjeng

Tøffe værforhold, kulde og lange avstander gjør at Troll er isolert fra omverden på vinteren. Flystripen ryddes og åpnes kun dersom akutte og alvorlige situasjoner oppstår. 

Daglige rutiner og aktiviteter av ulike slag er gode botemidler for å unngå «brakkesjuke». Likeså fysisk aktivitet, og treningsrommet er derfor flittig i bruk om kveldene.

I år har vi hatt mange fellesaktiviteter i helgene og på fritida. Noen har store hobbyprosjekter med totalrenovasjon av en Triumph 650 og bygging av kajakk som eksempel, andre bruker tida på fotografering og filming, med etterfølgende redigering. Kortspillet Mattis har blitt et fast innslag i lunsjen og filmkvelder gjør kveldene korte, sier Vinge.

Felles middager gjennom uka, som toppes med en tre-retters på lørdagskveldene, og som det rulleres på å lage, med ditto ansvar for underholdning og konkurranse, gjør helgene til trivelige avbrekk.

Dette har vært en stor suksess. Vi gleder oss til helga og alle strekker seg til sitt ytterste for å lage en fin kveld for de andre. Det skaper trivsel når vi nyter god mat og drikke sammen og får servert middager med pyntet bord og hyggelig selskap. Disse kveldene har gjort oss til en sammensveiset gjeng og har vært med å gjøre oppholdet vårt fritt for konflikter og misstemning. Det blir ofte sene kvelder og mye latter i helgene, fortsetter Vinge.

Går mot lysere tider

De siste ukene har det vært ganske bra vær på Troll. Sola er akkurat kommet over horisonten og kan skimtes om noen tar seg en gåtur opp i høyden, til Sofietoppen eller Trollhaugen like ved. Det er ikke snø på Troll, og det lille som kom i år, er blåst bort.

Ennå kan overvintrene hygge seg i hverandres selskap noen måneder til. Men i november, når sommersesongens første fly lander på flystripa ved Troll, blir det "folksomt" på Troll. Da kommer forskere og andre som skal arbeide på stasjonen eller i andre områder av Antarktis. Ombord på ett av flyene er også det nye overvintringsteamet som skal avlaste dagens overvintrere.

Portal til Antarktis

Troll er med årene blitt både base, startsted og nøkkelsted for en rekke norske og utenlandske forskningsekspedisjoner. Sommeren er høysesong, og da arbeider overvintrerne sammen med sommerpersonellet med å drive stasjonens infrastruktur, delta på transportoppdrag og annet. De jobber lange dager helt fram til det siste flyet forlater Troll i slutten av februar, og overvintrerne blir alene på stasjonen for å drifte og gjøre den klar til neste sommersesong.

Se webkamera fra Troll