Endelig er det vår på Troll!

Når vinteren nærmer seg her i nord, er det vårlig og snart sommer på den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis. De seks overvintrerne som har betjent stasjonen alene siden mars i år jobber nå på spreng for å klargjøre den for nok en sommersesong.

..

Feirer våren

Driftstekniker Magnus Østervold kaster vann i lufta i 50 kuldegrader Foto: John Olav Vinge / Norsk Polarinstitutt

..

Troll

Troll i solskinn, bildet er tatt sommersesongen 2015/2016. Foto: Kenichi Matsuoka / Norsk Polarinstitutt

..

Vårtegn

I oktober pleier de første snøpetrellene komme til Troll, så også i år. Foto: Stein Tronstad / Norsk Polarinstitutt (arkivbilde)

..

Ut på tur

Våren betyr at man kan gå seg turer i området nært Troll, her er teamleder og elektriker Dag Bolstad på tur ned fra Trollveikja. Foto: Norsk Polarinstitutt

,,

Endelig solstråler i kinnene

Kokk Rune Stebekk Simonstad er ute og nyter solens tilbakekomst. Foto: Norsk Polarinstitutt

..

Høyteknologisk renseanlegg

Troll-stasjonen er full av tekniske rom og systemer som er livsnødvendig for å overleve vinteren i Antarktis.  Renseanlegget på stasjonen er høyteknologisk og renser kloakk og avløpsvann slik at vannet kan resirkuleres og avfallet transporteres ut som tørrstoff. Driftstekniker Magnus Østerlund er her i arbeid med vedlikehold. Foto: Norsk Polarinstitutt

..

Værhardt

Når det blåser på Troll er lufta full av snø og sand som trenger inn i alle sprekker og åpninger. I de delene av stasjonen som ikke har vært i bruk er strømmen slått av og her samler det seg snø og sand. Foto: Norsk Polarinstitutt

..

Storrengjøring

Overvintrerne har hatt storreingjøring, og da hører det også med å rydde opp etter vinterens stormer. Her er mekaniker Kent-Ove Bolli i full sving med vaskinga. Foto: Norsk Polarinstitutt

..

Kajakkbygging

Lege John Olav Vinge og driftstekniker Magnus Østervold har brukt fritida på blant annet å bygge kajakk på velferdsrommet. Foto: Norsk Polarinstitutt

..

Falt i smak

Kokken Rune Stebekk Simonstad har hatt kurs i pølselaging, her ved forskningstekniker Tomas Danielsen og driftstekniker Magnus Østerlund. Foto: Norsk Polarinstitutt

Etter en lang vinter med lite lys har sola endelig tittet fram bak Nonshøgda på Troll. Hver dag etter middag har de seks overvintrerne Kent Ove Bolli, John Olav Vinge, Rune Stebekk Simonstad, Tomas Danielsen, Dag Bolstad og Magnus Østerlund spilt kortspillet «Mattis».

Fra stuebordet har de hatt god utsikt til containerrampa og de har ivrig notert seg solas sakte frammarsj mot stasjonen.

– For noen dager siden nådde sola endelig badestampen. Etter en lang mørketid med vinterstormer og temperaturer jevnt under 35 kuldegrader var det et kjærkomment syn, forteller teamleder og elektriker Dag Bolstad.

Fuglelivet er tilbake

Nå som temperaturen stiger kan overvintrene igjen legge ut på tur i nærområdet i fritida. Men selv om sola er tittet frem er det fortsatt kaldt med kjølig vind og gjennomsnittstemperaturer på godt under 20 kuldegrader. Men det er likevel ingen tvil om at det våres ute.

 Vi har sett den første snøpetrellen! 

Noe som er et godt vårtegn, og etter planen. I oktober pleier de første snøpetrellene komme til Troll, inn fra Sørishavet. I november hekker de i hundretall, om ikke tusentall, i de steinete liene rundt stasjonen.

Forbereder sommersesongen

Den 3. november lander det første flyet med forskere, sommerpersonell og forsyninger på flystripa ved Troll, og i tida fremover blir det ekstra travle dager for å gjøre alt klart til sommersesongen for alvor starter.

Den 3000 meter lange og 60 meter brede flyplassen ligger på isen og må ryddes for snø og klargjøres. For at flyverne skal kunne se stripa tydelig fra luften må den markeres med flagg på sidene og striper med blå farge langs midten av landingsbanen.

Fredagspizza

I dag, fredag 13. oktober, er det nydelig vær med sol og -12 grader, forteller kokk Rune Stebekk Simonstad på telefon fra Troll. Det blir en travel helg med jobbing. Men mat må man ha.

Hva serverer kokken i helga?

I kveld blir det fredagspizza, i morgen biff og søndag svinekoteletter, sier Stebekk Simonstad, og legger til at han ser frem til matforsyningene som kommer med det første flyet.

Nå på tampen av vintersesongen begynner det å bli smått med flere av basisvarene.

– Jeg gleder meg spesielt til å få tak i ferskvarer, frukt og grønt, sier kokken, som i følge overvintrerne har klart å servere utmerket mat på tross av begrenset vareutvalg.

Kokken har i løpet av tida på Troll rukket å lære de andre overvintrene noen kokkekunstner. Hjemme i Norge er Stebekk Simonstad en ivrig jeger og mye av kjøttet bruker han til å lage pølser. På Troll har han holdt pølsemakerkurs for overvintrene, noe som bokstavelig talt falt i god smak.

Se webkamera fra Troll