2,6 meter langt satellittbildekart over Fimbulheimen klar for nærmere øyesyn

En nytt satellittbildekart over fjellområdet Fimbulheimen i Dronning Maud Land i Antarktis har nå sett dagens lys. Kartet består av 19 sommerbilder og over 800 stedsnavn.

..

Fimbulheimen

Filmbulheimen i Dronning Maud Land strekker seg fra Jutulstraumen i vest til Carsten Borchgrevinkisen i øst, om lag 200 km fra iskanten. Kart: Anders Skoglund / Norsk Polarinstitutt

..

Laget kartet

Topograf Anders Skoglund fra Norsk Polarinstitutt laget Fimbulheimen-kartet som er 2,6 meter i papirversjon. Her ligger det flott dandert på kartbordet hos Kartseksjonen ved instituttet. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

..

Sommerbilder

Kartet er satt sammen av 19 sommerbilder fra satellitten Landsat 8. Figur: Anders Skoglund / Norsk Polarinstitutt

Fimbulheimen er et mektig fjellområde i Dronning Maud Land som strekker seg fra Jutulstraumen i vest til Carsten Borchgrevinkisen i øst, om lag 200 km fra iskanten. Navnet kommer fra fimbulvinter, den harde vinteren som kommer forut for Ragnarok i norrøn mytologi.

Skyfritt landskapsbilde

Nå er det for første gang laget et sammenhengende kart over dette området av Dronning Maud Land. Det er også her i området den største norske aktiviteten i Antarktis foregår og hvor forskningsstasjonen Troll ligger.

Kartet er satt sammen av 19 bearbeidede sommerbilder fra satellitten Landsat 8 (USGS/NASA), for å gi et skyfritt bilde av landskapet som viser detaljer i terrenget.

I tillegg er det påført over 800 godkjente norske stedsnavn på kartet.

Gratis tilgjengelig for alle

Det nye kartet fra Fimbulheimen måler en meter i høyden og over to en halv meter i bredden i plottet utgave, og presenterer 650 kilometer norsk sørlig fjellheim i målestokk 1:250 000.

I digitale utgaver er kartet gratis for nedlastning, forteller topograf Anders Skoglund, som er mannen bak kartet.

Det finnes både en nedskalert versjon som er mer håndterlig på datamaskinen og en fullversjonen som viser satellittbildene i all sin prakt for den som virkelig vil studere detaljene.

(Den nedskalerte versjonen er en PDF-fil på 50MB, mens fullversjonen er en TIF-fil på 400MB).

Supplerer vinnerkartet over Dronning Maud Land

Ideen til det nye kartet oppstod etter at Polarinstituttet laget kart over Dronning Maud Land i vår. Dette kartet viser det norske kravområdet fra vest til øst i målestokk 1:2 500 000 og fikk publikumsprisen ved de nasjonale Geomatikkdagene i år. Kartet inneholder mye geografisk informasjon, blant annet satellittbildeutsnitt for områdene der Norge og andre land har sommer- og vinterstasjoner, 3D-illustrasjon og temakart over isens bevegelser og hvor høyt landet reiser seg under den. Men Dronning Maud Land-kartet manglet noen detaljer som Fimbulheimen-kartet viser.

– Vi ønsket å vise detaljene i terrenget med utgangspunkt i de flotte satellittbildene vi allerede har og i tillegg ha med navnene på de forskjellige små og større fjellene og isbreene i området.

På stasjonsveggene i Antarktis

Det er printet ut noen eksemplarer av det nye kartet i sin fulle størrelse og om ikke lenge sendes dem til Troll-stasjonen. Et av kartene skal videre til feltstasjonen Tor, som ligger i Svarthamaren ca. 100 kilometer øst for Troll. Skoglund antar at kartene vil henges opp på stasjonene slik at både sommerpersonell og overvintrerne kan studere nærmere de geografiske omgivelsene de omgir seg med.

Men et av papirkart-eksemplarene kan se ut til å pryde veggen hos Kartseksjonen ved Polarinstituttet.

– Ja, vi må vel ha et kart på veggen her på kartseksjonen også, medgir Skoglund.

----

Norsk Polarinstitutt er Norges hovedprodusent av topografiske og geologiske kart i de norske polarområdene, og er hovedansvarlig for den topografiske kartleggingen av Svalbard, Jan Mayen og de norske bilanda og territorialkrav i Antarktis. Instituttet publiserer både digitale- og trykte kart.