NY UTSTILLING: Samer på polarekspedisjoner

I dag, på selveste Samefolkets dag 6. februar, åpner vi en utstilling som viser samers deltakelse på polarekspedisjoner. Og vi går historisk til verks.

..

Bildearkivar Ann Kristin Balto omringet av noe av det du kan se i den samiske utstillingen som står frem til påske i biblioteket på Framsenteret. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

..

Et knippe utvalgte søljer og smykker med samisk opprinnelse er å se i utstillingen.  Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

.

Lær og tøy med samisk vri. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

..

Felles for polarheltene var at mye av den kunnskapen de overlevde på, klærne de benyttet, kostholdet, sledene, kajakkene, bruk av trekkhunder og mye annet, kom fra inuitter og samer. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

..

Pesk, som er en kofte av reinsdyrskinn (gjerne reinkalv), med hårene ut, til å trekke på over hodet, med belte rundt livet, brukt av samer. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

..

Du kan bla i samisk polarlitteratur om du tar turen innom biblioteket. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

..

Tradisjonell samisk luhkka. Denne stammer fra Sør-Troms. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

"I Norge har lapperne først innført skiene..." Dette skrev Fridtjof Nansen i boka På ski over Grønland. Der slo han fast at nordmenn langt tilbake i tida betraktet samene som de dyktigste skiløperne, og at det å forflytte seg hurtig på ski over lange avstander var karakteristisk for samene.

Videre blir samene lovprist for evnene til å mestre de klimatiske og naturgeografiske forhold en finner i polare strøk, noe både Nansen, Amundsen og Borchgrevink dro nytte av.

Samenes utstyr var tilpasset ekstreme værforhold, og på polarferder benyttet Roald Amundsen seg av utstyr som samekvinnen Margrethe Kitti fra Tromsø, født i Karesuando, hadde sydd: pesk, skaller og soveposer. Carsten Borchgrevink skriver i sin bok Nærmest Sydpolen at "...Finnen Savio laget med sine egne hender omtrent halvt hundre finne-støvler til oss. Uten dem ville utvilsomt våre føtter blitt ordentlig forfrosne...", forteller bildearkivar Ann Kristin Balto fra Norsk Polarinstitutt.

Høstet kunnskap fra samene

Balto står i spissen for den nye utstillingen du nå kan beskue på biblioteket til Norsk Polarinstitutt i Tromsø. Her vises bilder og tekster som forteller om samer på polarekspedisjoner. Utstyr og bekledning som tradisjonelt ble brukt av samer er stilt ut, noe av utstyret er hentet fra Polarinstituttets arkiv, andre ting stammer fra privatpersoner.

– Samene har spilt en sentral rolle i vår polarhistorie, understreker Balto.

Fortidens polarhelter, som Amundsen og Nansen, var nemlig omgitt av et team eksperter på sine oppdagelsesferder og vitenskapelige ekspedisjoner. Disse hadde bakgrunn fra militæret, idrett, gårdsbruk, det var fingernemme arbeidsfolk, båtfolk, flyvere og folk med bakgrunn fra tøffe sesonger på ishavet, for å nevne noe. Felles for alle var at mye av den kunnskapen de overlevde på, klærne de benyttet, kostholdet, sledene, kajakkene, bruk av trekkhunder og mye annet, kom fra inuitter og samer.

Den kunnskapen polarheltene fikk fra urfolk, var helt nødvendig for å gjennomføre bragdene.

Var med som hundepassere til Antarktis

Ungguttene Per Savio (18) og Ole Must (20) er to samer vi stifter nærmere bekjentskap med i utstillingen. I 1898 var sameguttene med som hundepassere på tidenes første overvintring i Antarktis med Carsten Borchgrevinks "Southern Cross"-ekspedisjon.

Målet med ekspedisjonen var å finne den magnetiske sørpol, og om mulig gjøre et fremstøt mot selve polpunktet.

Ved et uhell kom de to samene til å bli de første som tilbrakte natta på kontinentet. Dette skjedde før ekspedisjonen hadde funnet en egnet plass for overvintring.

Selve overvintringen ble en langt større påkjenning enn det ekspedisjonen var forberedt på, men de samiske guttene hadde egenskaper som fikk avgjørende betydning for utfallet. Den kunnskapen de hadde med seg hjemmefra, fra viddene i Finnmark, var viktig for hvordan ekspedisjonsdeltakerne taklet vær og tøffe naturforhold.

I utstillingen kan du lese mer om de unge sameguttene Per og Ole, og mere til. Velkommen!

Sted: Norsk Polarinstitutt, biblioteket, Framsenteret, Tromsø. Utstillingen vil stå frem til påske og er åpent i bibliotekets åpningstider.

Merk at torsdag 8. februar er Polar bokkafe viet samiske tema når Ketil Zachariassen forteller om boka "Min reise fra Sameland til Grønland" av Samuel Balto.