Kartpris til Fimbulheimen

Satellittbildekartet over det mektige fjellområdet Fimbulheimen i Dronning Maud Land i Antarktis stakk av med prisen for beste analoge kart under Geometikkdagene denne uka.

..

Vinnerkartet

Filmbulheimen i Dronning Maud Land strekker seg fra Jutulstraumen i vest til Carsten Borchgrevinkisen i øst, om lag 200 km fra iskanten. Kart: Anders Skoglund / Norsk Polarinstitutt

..

Laget kartet

Vinnerkartet over Filmbulheimen er laget av topograf Anders Skoglund. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

..

Ulvetanna i Fenriskjeften i Fimbulheimen

Ulvetanna er et kjent fjell og landemerke i Dronning Maud Land, og med et karakteristisk utseende, derav navnet. Foto: Synnøve Elvevold / Norsk Polarinstitutt

Geomatikkdagene arrangeres hvert år for fagfolk fra kartmiljøer i hele landet. Deltakerne får høre aktuelle foredrag, det stilles ut kart og ikke minst deles det ut priser. I år var konferansen lagt til Stavanger.

Norsk Polarinstitutt deltok i utstillingen med satellittbildekartet Fimbulheimen, som fikk fagjuryens pris for beste analoge kart (papirkart). Kartet ble laget i fjor høst.

Det veldig hyggelig med anerkjennelsen for kartet, sier topograf og mannen bak kartet, Anders Skoglund, fra Norsk Polarinstitutt.

Skoglund forteller at Filmbulheimen-kartet er satt sammen av 19 sommerbilder og over 800 stedsnavn.

Kartet måler en meter i høyden og over to en halv meter i bredden i plottet utgave, og presenterer 650 kilometer norsk sørlig fjellheim i målestokk 1:250 000.

Det er i Filmbulheimen at den største norske aktiviteten i Antarktis foregår og hvor forskningsstasjonen Troll ligger.

Fimbulheimen ligger sentralt i Dronning Maud Land, og strekker seg fra Jutulstraumen i vest til Carsten Borchgrevinkisen i øst, om lag 200 km fra iskanten. Selve navnet kommer fra fimbulvinter, den harde vinteren som kommer forut for Ragnarok i norrøn mytologi.

I digitale utgaver er kartet gratis for nedlastning.

Her kan du laste ned vinnerkartet:

  Nedskalert versjon (PDF-fil 50 MB)

  Fullversjon (TIF-fil på 400MB)

Norsk Polarinstitutt er Norges hovedprodusent av topografiske og geologiske kart i de norske polarområdene, og er hovedansvarlig for den topografiske kartleggingen av Svalbard, Jan Mayen og de norske bilanda og territorialkrav i Antarktis. Instituttet publiserer både digitale- og trykte kart.