Teller hvalross og hvithval

Forskere fra Norsk Polarinstitutt har akkurat fullført telling av hvalross og hvithval på Svalbard. For første gang telles hvithval i dette området.

Hvithvaler filmet fra fly

Hvalross på liggeplass i storslått natur.

Personer utenfor et fly

Fra venstre; pilot Ricky Lindy Nielsen, biolog og senioringeniør Magnus Andersen, post.doc Jade Vacquie Garcia og masterstudent i biologi, Samuel Martinez Llobet Bufank. 

Hvithval filmet fra fly

Det er første gang det telles hvithval i dette området.

To menn i helikopter

Magnus Andersen (t.v.) og piloten Ricky Lindy Nielsen. Foto: Magnus Andersen / Norsk Polarinstitutt Foto: Magnus Andersen / Norsk Polarinstitutt

Utsikt fra flyet

Flyet er spesielt utviklet for denne type arbeid.

– Vi har sett en del hvithval, men vi har ingen tall klare ennå. Vi teller dyrene i overflata, og over noen år nå har vi også hatt et prosjekt der hvithval har blitt merket med sendere. Senderne registrerer hvithvalens vandring og dykkeadferd. Sammenlagt vil denne informasjonen kunne hjelpe oss med å beregne antall dyr i øygruppen, forteller Magnus Andersen, biolog og senioringeniør ved Norsk Polarinstitutt.

Sammen med et felt-team bestående av fire personer har han flydd over øygruppen i et fly spesielt utviklet for denne type arbeid. Foruten piloten er post.doc Jade Vacquie Garcia og masterstudent i biologi, Samuel Martinez Llobet Bufank med på arbeidet. Flyet er av typen Partenavia og har boblevinduer og gjennomsiktig frontparti. En flyvning kan vare på nesten fem timer. Ofte er de til sammen ni timer i luften om dagen.

Store strekninger

– Vi tar gjerne to lange turer om dagen. Det er lange strekninger vi flyr. For å komme til de nordligste områdene hvor dyrene er, så må vi fly i halvannen time. Til nå har vi flydd rundt hele kystlinjen på Spitsbergen, Edgeøya, Barentsøya og mesteparten av Nordaustlandet. Det gjenstår en del tellinger på Nordaustlandet. Akkurat nå venter vi på bedre vær. Vi har slitt med en del med vanskelige værforhold i det siste. Er det godt vær rekker vi derimot over mye på en dag, sa Andersen på telefon fra Svalbard i forrige uke.

Det er registrert hvalross på 93 liggeplasser spredt rundt hele øygruppen, som teamet oppsøker. De flyr over disse områdene og fotograferer. Etterpå teller de dyr.

En del hvalross har også sendere som gir forskerne informasjon om de er ute og svømmer eller på land, slik at de kan estimere bestanden.

– Begge metodene vi bruker er vanlige metoder for å telle dyr. Det er ganske utfordrende å telle dyr som hovedsakelig er under vann, men vi skal klare å få ganske gode minimumstall, kommenterer Andersen.

Andersen kan fortelle at mange av liggeplassene som hvalrossen benytter er tomme. Andre steder igjen ligger det mellom 50-150 dyr, og noen steder kan antallet være høyere.

Resultater til høsten

– Bestanden har økt ganske mye. Tidligere ble det bedrevet massiv jakt, men så ble hvalrossen fredet. Nå er det bra med hvalross, og de har begynt å dukke opp over hele øya. Hvithvalen er også fredet, men man har ikke visst noe om hvor stor bestanden er. Dette er første gang det foretas en telling, sier Andersen.

Når det gjelder hvalross er dette den tredje tellinga som blir utført i løpet av de siste 15 årene.

I løpet av forrige uke gjorde de seg ferdig med tellinga som startet i slutten av juli. Til høsten regner han med at de første resultatene fra prosjektet skal være klare. Prosjektet er under ledelse av seksjonsleder Kit Kovacs og seniorforsker Christian Lydersen ved Norsk Polarinstitutt.