Nye overvintrere gjør seg klare for ett år i Antarktis

I ett år skal denne gjengen drifte den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis. I november reiser de sørover, men før den tid skal de gjennom ulike kurs som skal ruste dem for det helt spesielle året i isødet.

Overvintringsteamet 2019

Overvintrerne på Troll i 2019

Denne gjengen skal drifte Troll-stasjonen i neste vintersesong, fra venstre Bjørn Ove Finseth (kokk fra Vanvikan), Øystein Berge (rørlegger/driftstekniker fra Dalen), Mats Nytun (elektriker fra Bergen), Tom Georg Bjørklund (elektronikkingeniør/forskningstekniker fra Kongsberg), Laila Røise (lege fra Kongsberg) og Jimmy Magne Oxton (mekaniker fra Hustad).  Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

..

Troll-legen

Jeg gleder meg veldig, mine medovervintrere virker som en trivelig gjeng og jeg tror dette blir å gå veldig bra, sier lege og eneste kvinne i overvintringsteamet, Laila Røise.  Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

..

Kurser overvintrerne

Seksjonsleder Jon Hugo Strømseng (t.v.) fra Norsk Polarinstitutt er en av de som forbereder de nye overvintrerne for oppholdet på Troll. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

Flyplassdrift

Flyplassdrift

Overvintrerne skal blant annet mestre å drifte flystripa på Troll, og kursing i flyplassdrift står sentralt den neste tida. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

..

Hovedbygningen på Troll

Troll-stasjonen består av et hovedstasjonsbygg (bildet) og andre bygninger som ligger rett ved. Hovedbygget har flere soverom, trimrom, badstue, legekontor, et stort kjøkken, spisesal, bad og toaletter,  kommunikasjonssentral og kontorplassar. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

..

Containere og kjøretøy på blåisen

Utsiktsbilde fra fjelltopp ved Troll. På blåisen kan vi se containere og kjøretøy som tilhører Troll-stasjonen.  Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

I dag var de nye overvintrerne innom Norsk Polarinstitutt sine kontorer i Tromsø i anledning det kommende lange oppholdet sør på kloden. De seks overvintrerne er alle nøye håndplukket til jobben, de kommer fra forskjellige steder i landet og har ulik yrkesbakgrunn. Ingen kjenner hverandre fra før, men i tida fremover skal de derimot få mye tid til å bli bedre kjent.

Grep muligheten

Jeg gleder meg veldig, mine medovervintrere virker som en trivelig gjeng og jeg tror dette blir å gå veldig bra, sier en av de nye overvintrerne og eneste kvinne i teamet, legen Laila Røise, som dermed forlater mann, tre voksne barn og legepraksisen i Kongsberg for ett år i isødet.

Det var drømmen om å gjøre noe helt annet i ett år som gjorde at jeg søkte meg til Troll, og nå som barna er store og det var i orden for mannen min at jeg dro, så ville jeg gripe sjansen. Jeg hadde også fått anbefalt Troll fra en kamerat av mannen min som har arbeidet der selv, sier den friluftsglade legen.

Jeg vil nok benytte meg av naturområdet rundt Troll, og ser frem til å ta det i bruk.

Samhold og sikkerhet

Allerede i november reiser hun og de fem andre overvintrerne til Troll for bo og arbeide sammen der i ett år. Den første tida og månedene skal de arbeide på stasjonen sammen med dagens overvintrere og sommerpersonellet.

I månedsskifte februar/mars, når den antarktiske sommeren er over, forlater sommerbesetningen stasjonen og de seks overvintrerne blir alene på Troll for å drifte stasjonen frem til november. I de neste åtte månedene, under den antarktiske vinteren, vil de kun ha hverandre som selskap. Krevende værforhold, kulde og lange avstander gjør det vanskelig å fly ut og inn fra Troll på vinteren, og stedet er derfor isolert fra omverden.

Men før de nye overvintrerne drar sørover må de gjennom ulike kurs og forberedelser som skal klargjøre dem for det lange oppholdet på Troll.

Allerede i dag reiser overvintrerne nordover til Svalbard på ulike kurs og for å bli bedre kjent med hverandre. De neste ukene skal de øve seg på brevandring og breredning, de skal også gjennom førstehjelpkurs og opplæring i sikkerhet og risikoforebygging, for å nevne noe.

Kurses i flyplassdrift

På Troll er det en egen flystripe som overvintrerne skal mestre å drifte på egenhånd, og de neste ukene skal de også på flyplasskurs, brann og redning står sentralt i dette kurset.

De seks overvintrerne har alle ulike spesialfelt i bunn som enten lege, elektriker, forskningstekniker, kokk, mekaniker eller rørlegger/driftstekniker, men på Troll må alle også trå til på en rekke fellesoppgaver. Vann skal skaffes, diesel fylles og utstyr og bygg må sikres mot vær og vind. Overvintrene samler også inn prøver for forskere hjemme i Norge.

Når det nye teamet reiser sørover i november skal de arbeide sammen med det nåværende overvintringsteamet, før de «gamle» overvintrerne drar hjem etter ett år i isødet i sør.

 

Vil du vite mer om Troll-stasjonen kan du lese artikler her:

Troll – Noregs forskningsstasjon i Antarktis

Gjør seg klar for ett år i Antarktis    

Troll – 10 år

Mørketid på Troll, med sol i sikte

Vilkår for aktivitet på Troll

Vi legger også ut jevnelige nyheter fra Troll på Norsk Polarinstitutt sin Facebook-side