Til Antarktis for å finne verdens eldste is

I 1,5 millioner år gammel is skjuler det seg unik klimahistorie.

..

Post doc Brice Van Liefferinge (t.v.) og glasiolog Jean-Charles Gallet viser frem platået Dome Fujii, som ligger dypt inne i Antarktis-kontinentet. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

..

1,5 millioner år gammel is vil inneholde data som kan være viktige bidrag i FNs neste klimarapport, sier glasiolog og prosjektleder Elisabeth Isaksson. Dette bildet er tatt under et tidligere feltarbeid i Antarktis. Foto: Helgard Anschütz / Norsk Polarinstitutt

,,

Første stopp i Antarktis for Brice Van Liefferinge og Jean-Charles Gallet er den norske Troll-stasjonen, ferden derfra mot platået Dome Fuji vil ta mellom tre og fire uker med fly og beltevogn.  Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

..

Det meste av utstyr og spesialklær er i forkant sendt med fraktfly til Troll. Brice Van Liefferinge og Jean-Charles Gallet vil plukke utstyret med seg derfra når de reiser videre mot Dome Fuji. Dette bildet viser lossing av utstyr og varer på Troll flyplass. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

Denne uka drar glasiolog Jean-Charles Gallet og post doc Brice Van Liefferinge fra Norsk Polarinstitutt til Antarktis på feltarbeid. Målet er å finne verdens eldste is som muligens befinner seg på platået Dome Fujii dypt inne på Antarktis-kontinentet.

Jakter klimasvar

Dome Fuji er et av verdens kaldeste og mest utilgjengelige områder. Gjennomsnittstemperaturen gjennom hele året er på 53 minusgrader. Her kan det bli 80 minusgrader om vinteren.

Den eldste isen i området antas å være mellom 1,2 og 1,5 millioner år gammel.

I første omgang skal forskerne finne det området på platået som har den eldste isen, herfra skal det etter planen senere gjennomføres en 2500 meter dyp iskjerneboring gjennom isbreen.

Forskningen er i regi av et stort internasjonalt samarbeidsprosjekt der Norge ved Norsk Polarinstitutt er en av 14 partnere i EU-prosjektet Beyond Epica – oldest ice. Japan og USA er viktige bidragsytere.

Japanske forskere har tidligere foretatt en iskjerneboring fra Dome Fuji hvor de har fått ut klimadata på 800.000 år gammel is. Men de tror at det finnes enda eldre is i området.

Studerer klimavariasjoner

Om forskerne klarer å hente opp is som er inntil 1,5 millioner år gammel vil denne inneholde data som kan være viktige bidrag i FNs neste klimarapport, forteller prosjektleder og glasiolog Elisabeth Isaksson ved Polarinstituttet. Hun har selv flere forskningsopphold bak seg fra Antarktis isbreer, men denne gangen styrer hun instituttets deltakelse i prosjektet fra kontoret i Tromsø.

I fortidens iskjerner kan vi finne informasjon om hvordan klima var tidligere og gjøre det lettere å forstå klimavariasjoner gjennom tidene, sier Isaksson.

Sonderer platået for framtidig iskjerneboring

Forskerne skal, ved hjelp av avansert radarutstyr, foreta radarmålinger av isbreen. De skal finne ut hvor det er mest gunstig å utføre den framtidig iskjerneboringen, og hvor boreriggen da skal plasseres. Iskjerneboringen gjennom 2500 meter tykk is vil ta minst fire år.

Forskerne skal også foreta forskjellige studier av snøen på bakken i området for å bidra til validering av satelittdata. Dette er et viktigt verktøy for overvåking av de store områder på innlandsisen som er utilgjenglig for bakkestudier, forklarer Isaksson.

Krevende logistikk

Men det er ingen lettvint reiserute som skal til for å komme seg til Dome Fuji. Ferden dit tar om lag en måned, og første stopp i Antarktis er den norske forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land. Derfra drar forskerne med fly til den belgiske forskningsstasjonen Princess Elisabeth og videre mot platået Dome Fuji. De små flyene som er vanlig å benytte i Antarktis kan ikke fly så høyt så forskerne settes av omtrent halvveis hvor de møter de japanske forskerne som allerede har startet den 22 dager lange kjøreturen i beltevogner fra den japanske forskningsstasjonen Syowa ute ved kysten.

Mengder av utstyr og spesialklær er i forkant sendt med fraktfly til Troll. Varme klær, sko og ikke minst godt isolerte soveposer er viktig for å takle kulden.

Nå går det mot sommer i Antarktis og oppholdet på Dome Fuji vil foregå i den antarktiske høysommeren, med temperaturer rundt 25 minusgrader på det varmeste. Nattetemperaturen på sommeren er omkring 45 minusgrader.

Kulde - ingen problem

Hvordan blir det å bo i telt så lenge og i denne kulda?

Ingen problem, vi er godt forberedt og har utstyr som skal tåle kulda, sier Jean-Charles Gallet og post doc Brice Van Lieffering, nærmest i kor. 

Forskerduoen legger ikke skjul på at de er spente og ser frem til oppholdet på Dome Fuji. Begge har vært en gang tidligere i Antarktis, men årets ferd er noe helt for seg selv. I tre år har de planlagt feltarbeidet og forskeroppholdet, og lite er overlatt til tilfeldighetene.

– Vi skal jo til et område som regnes som verdens mest utilgjengelige sted, oppholdet blir spesielt på mange vis, men vi ser frem til å endelig komme oss til platået og sette i gang med arbeidet. 

Les mer om prosjektet:
https://www.beyondepica.eu

Nordlys har omtalt prosjektet (artikkelen ligger bak betalingsmur):

https://www.nordlys.no/norsk-polarinstitutt/antarktis/polaris/turen-har-vart-planlgt-i-tre-ar-na-er-de-klar-for-45-minusgrader-og-fire-lag-med-klar/s/5-34-998744?key=2018-11-09T07%3A38%3A28.000Z%2Fretriever%2Fe96e5a723821de0fbebef6358a90d61a024f2c6e