Jordskjelv på Jan Mayen

Ingen kom til skade, men besetningen på Jan Mayen fikk seg en skikkelig støkk av det som er det kraftigste jordskjelvet registrert i Norge med styrke 6,8.

,,

Jan Mayen er en vulkanøy som består av mørke lavabergarter. Foto: Johan Hustadnes / Norsk Polarinstitutt

..

Området på Jan Mayen som i natt ble rammet av jordskjelv er seismisk aktivt og det forekommer jevnlig mindre skjelv her, forteller geolog Synnøve Elvevold.  Foto: Jan Roald / Norsk Polarinstitutt

--

Vulkanske formasjoner og mose dominerer Jan Mayen. Foto: Johan Hustadnes / Norsk Polarinstitutt

Et kraftig skjelv med en styrke 6.8 rystet Jan Mayen natt til i dag 9. november. Skjelvets episenteret lå ca. 125 km nordvest for polarøya på den såkalte Jan Mayen-bruddsonen. Denne bruddsonen, som går like nord for Jan Mayen er en aktiv transformforkastningssone som forflytter den Midtatlantiske ryggen med ca. 150 km.

Sterkeste skjelvet på norsk jord

  Skjelvet i natt er det sterkeste skjelvet som er registrert på norsk område i moderne tid, sier geolog Synnøve Elvevold fra Norsk Polarinstitutt.

– Området er seismisk aktivt og det forekommer jevnlig mindre skjelv her. Seismiske målere er utplassert på Jan Mayen og seismisk aktivitet på og i havområdet omkring Jan Mayen, måles kontinuerlig, forklarer hun.

Jan Mayen er en arktisk øy som har vært en del av Norge siden 1930. I dag administreres Jan Mayen av Fylkesmannen i Nordland. Øya har ingen fastboende, kun de utstasjonerte fra Forsvaret og Meteorologisk institutt.

Politiet i Nordland opplyser at det ikke er meldt om personskader eller materielle skader etter nattens jordskjelv, og at det ikke vil bli gjort tiltak fra politiets side (kilde; https://www.nordlys.no/jordskjelv/jan-mayen/politi/jordskjelv-pa-jan-mayen-kraftigste-registrert-i-norge/s/5-34-999138).

Vulkanøy

Det er ikke uvanlig at det forekommer jordskjelv på Jan Mayen. På Nord-Jan ligger verdens nordligste vulkan over havnivå og Norges eneste aktive vulkan. Beerenberg (2277 moh) er en mektig stratovulkan som har hatt flere utbrudd i senere tid, det siste i 1985. Det er stadig fare for nye utbrudd og jordskjelv på Jan Mayen.

En oppsummering og beskrivelse av de geologiske forholdene og av tidligere jordskjelv- og vulkansk aktivitet på øya finnes i Norsk Polarinstitutt rapporten Natur- og kulturmiljøet på Jan Mayen (Norsk Polarinstitutt Meddelelser Nr. 144) som ble publisert i 1997.