Prinsesse Ingrid Alexandra (14) døper FF «Kronprins Haakon» med iskjerne

Når prinsessen i morgen døper det nye forskningsskipet er det med en iskjerne fra det aller første toktet med FF «Kronprins Haakon» der isprøvetaking stod på agendaen. 

..

ISKJERNE FRA POLHAVET

Havforsker og polfarer Agneta Fransson med en av iskjernene som hun har funnet frem til dåpen. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

--

GUDMOR

Prinsesse Ingrid Alexandra får æren av å døpe skipet som bærer farens navn. Foto: H.K.H Kronprins Haakon

..

NATURLIG IS

– Jeg synes det er flott at skipet døpes med iskjerne i stedet for glassflaske, sier Agneta Fransson. Her sammen med Jon Eirik Jacobsen fra Moloto Event AS, som produserer dåpssermonien. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

..

DØPES LØRDAG 17. NOVEMBER

Skipsdåpen foregår ved kaia sør for Scandic Ishavshotel kl. 12:45 lørdag 17. november,  og alle er velkommen til å overvære dåpssermonien. Foto: Ann Kristin Balto / Norsk Polarinstitutt

,,

ISKALD OPPBEVARING

Iskjernene som skal brukes i forbindelse med dåpen er godt oppbevart i minus 20 grader i fryselageret på Framsenteret sammen med mange andre iskjerner fra både havis og isbre, fra både Arktis og Antarktis. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

Det er derimot ikke første gang et polarskip døpes med is, og ikke champagneflaske, som ofte er det vanlige. I 1917 døpte polfarer Roald Amundsen polarskuta «Maud» med en isklump, før skipet seilte mot Nordøstpassasjen.

Iskjerner til klimaforskning

I morgen gjentas praksisen når prinsesse Ingrid Alexandra døper FF «Kronprins Haakon» i hjemmehavna i Tromsø – for anledningen med en iskjerne fra havisen 83 grader nord. Det synes havforsker og polfarer Agneta Fransson ved Norsk Polarinstitutt er en god ide.

– Is, i motsetning til glass, gjør ingen skade i naturen, så jeg synes det er flott at skipet døpes med iskjerne i stedet for glassflaske, sier hun.

Agneta Fransson er den som har fått det ærefulle oppdraget å finne frem iskjernen som prinsessen skal døpe skipet med.

Vanligvis brukes iskjernene til klimaforskning der de analyseres for alt fra CO2-innhold til temperatur, struktur og saltinnhold, men Fransson har ingenting imot å donere noen til dåpsfesten.

– Vi tar alltid med hjem noen ekstra iskjerner som reserver, så vi har nok iskjerner å ta av. Det er dessuten veldig artig å få være med på denne spesielle anledningen. Det er ikke hver dag man skal døpe et forskningsskip!  

Plukket ut is som kan egne seg til dåpen

Iskjernene ble boret under det første toktet med FF «Kronprins Haakon» hvor isprøvetaking stod på agendaen. Toktet gikk til Polhavet i Arktis, og isen har siden vært godt oppbevart i minus 20 grader i fryselageret på Framsenteret sammen med mange andre iskjerner fra både havis og isbre, fra både Arktis og Antarktis.

I går plukket Fransson ut iskjernene hun tror kunne egne seg til dåpen. Prinsessen og produsenten av arrangementet skal nemlig teste noen iskjerner før selve dåpssermonien på lørdag. Fransson håper iskjernene virker etter planen.

– Jeg tror det blir å gå veldig bra!

– Jeg gleder meg til dåpen og hele arrangementet i morgen, og ikke minst ser jeg frem til å bruke det nye forskningsskipet masse i fremtiden, både nord og sør på kloden, sier hun.

Med kurs for Antarktis

Når skipet er ferdig døpt i Tromsø setter det kursen mot Bergen for blant annet lasting av utstyr før det seiler mot Antarktis på flere måneders forskningstokt. Og Agneta Fransson skal også delta på toktet til Antarktis, hun går om bord i februar og vil være med på tokt frem til april.

Blir det iskjerneboring i havisen i Antarktis også?

– Ja, vi håper på det. Det er høst i Antarktis når vi er der, så isen er nydannet. Det blir spennende å analysere dem, og sammenligne dem med iskjerner fra Arktis.

Skipsdåpen foregår ved kaia sør for Scandic Ishavshotel kl. 12:45 i morgen 17. november,  og alle er velkommen til å overvære dåpssermonien.