Vil du arbeide i Antarktis?

Nå har du sjansen til å oppleve et spennende og svært annerledes år på andre siden av kloden. – Jeg anbefaler kvinner til å søke, her er det fint å både bo og jobbe, sier stasjonslege Laila Røise, som i år er eneste kvinne blant de seks overvintrerne på den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis.

ss

Stasjonslegen

Laila Røise tenker lite på at hun er eneste kvinne blant overvintrerne. – Her handler det om hvordan vi er som person og ikke hvilket kjønn vi har, sier hun. Foto: Roger Sundkjer / Norsk Polarinstitutt

gg

Troll

Troll er Norges forskningsstasjon i Antarktis. Herfra blir det gjort meteorologiske observasjoner, målinger (UV-stråling) og glasiologisk og biologisk forskning. Stasjonen er i drift heile året, i vintersesongen fra mars til november/desember, er det de seks overvintrerne som drifter stasjonen alene. Foto: Sven Lidström / Norsk Polarinstitutt

s

Vil du overta denne gjengens jobb?

Nå søker vi etter de som vil overta jobbene til forskingstekniker Morten Smal (t.v), lege Laila Røise, elektriker Mats Nytun, rørlegger/driftstekniker Øystein Berge, kokk Bjørn Ove Finseth og mekaniker Jimmy Magne Oxton. Foto: Sven Lidström / Norsk Polarinstitutt

ss

Snø og is så langt øye kan se, fjell som stikker opp i det hvite landskapet, et særegent fugleliv, lyse dager og netter, og ikke minst mørktetida som vi går inn i nå på Troll – alt dette vil være omgivelsene for overvintrerne. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

ede

God mat

Sunn, god og innimellom festmat er viktig på Troll. Her ser vi fjorårets sommerkokk Nina Øverland fra Bodø i full i sving med å lage festmiddag. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

dd

Treningsrom

Det er tilrettelagt for at beboerne kan drive med ulike aktviteter i fritiden, som trimming på treningsrommet. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

ss

..eller fortrekker du billiard og musikk? Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

s

Fugleliv

Det er ikke pingviner på Troll, da må du nærmere kysten. Men det er fugleliv her på sommeren, og om du går deg en tur i fjellene rundt stasjonen kan du møte på snøpetreller, her ved en ung variant, godt gjemt i steinrøysa. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

Mer spesifikt så søker vi etter de seks personene som skal bekle rollene som mekaniker, elektriker, kokk, lege, rørlegger og forskningstekniker neste sommer- og vintersesong på forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land. Disse skal overta jobbene etter dagens overvintrere Bjørn Ove, Mats, Øystein, Laila, Jimmy og Morten.

Kurses i drift

Overvintrerne må reise til Troll allerede i november i år, og bli på stasjonen til november/desember neste år. I forkant av reisen sørover må alle gjennom ulike kurs i blant annet førstehjelp, brann- og redning og brekurs, som holdes i Tromsø og på Svalbard.

Overvintrernes viktigste oppdrag er å drifte Troll-stasjonen. De første tre-fire månedene deltar de i den daglige driften av stasjonen sammen med sommerpersonellet, men fra mars, når vinteren er i anmarsj, blir de alene på stasjonen til i november når det første flyet lander på blåisen ved Troll med nye overvintrere, sommerpersonell og forsyninger om bord.

Et uvanlig, men minnerikt år

Seksjonsleder for Antarktis, Jon Hugo Strømseng, som til daglig arbeider ved Polarinstituttet i Tromsø og som hver antarktissommer flytter kontoret sitt til Troll, håper på mange søkere. Han råder de som er usikre på om de er kvalifiserte eller om de vil ta denne utfordringen, til å likevel sende inn en søknad.

– Jeg foreslår at de kan la oss vurdere om de kan egne seg eller ikke, så derfor vil jeg anbefale alle som tror dette kan være en spennende og givende mulighet om å søke. Jeg kan love dem et uvanlig år, men som de aller fleste vil tenke tilbake på som et år de ikke ville vært foruten.

Ønsker flere kvinnelige søkere

I fjor kom det inn rundt 180 søkere til de seks stillingene. Det varierer litt fra år til år hvilke stillinger som er mest «populære» å søke på. Det som derimot har vært et trekk, er at det er få kvinnelige søkere. I år er det bare en kvinne blant de seks overvintrerne, men flere sesonger har det kun vært menn. Strømseng håper at kvinner nå mobiliserer seg og sender inn søknader.

– Ja, jeg skulle ønske at vi fikk en bedre kjønnsbalanse i søkermassene våre. Vi forsøker å tilrettelegge best mulig for at folk kan finne det attraktivt å arbeide på Troll. Alle overvintrerne har egne rom, vi har treningsrom og muligheter å dyrke hobbyer, for eksempel plass til å lage ting, enten det er snekring eller annen håndarbeid. Det er jo en unik natur rundt stasjonen, og det er en fordel om de som søker er glad i å være ute, for eksempel er det spesielt å gå i fjellene her og skue ned på isødet rundt seg, sier han.

Kjønn, ingen hinder!

Lege Laila Røise er eneste kvinne blant årets overvintrere. Hun forteller at hun skulle ønske at det var flere kvinner på Troll, men at hun likevel trives godt blant gutta, og at det er en god stemning i teamet. Hun merker ikke at det er noen ulempe å være kvinne på Troll.

– Det er lite fokus på kjønn her og det synes jeg er bra. I sommer var vi på det meste fire kvinner her, og vi snakket om at vi ikke merker noe til at vårt kjønn er hinder. Det er kun når det kommer til fysisk styrke at jeg noen ganger trenger hjelp fra gutta, særlig når tunge ting skal løftes på, men ellers trenger jeg ikke noe spesiell tilrettelegging og klarer meg like godt som gutta her.

Nå som vintersesongen står for tur blir Røise eneste kvinne på stasjonen frem til november, og det tenker hun ikke noe spesielt på.

– Her handler det mer om hvordan vi er som person og ikke hvilket kjønn vi har.

Har du gjort deg noen tanker om hvorfor så få kvinner søker seg til Troll som overvintrer?

– Jeg tror at noen kvinner, særlig om de har familie med små barn, synes det er lenge å være borte fra familielivet i ett helt år, og det har jeg forståelse for. Kanskje noen kvinner tror at de ikke klarer alle oppgavene som er her, for vi må trø til å hjelpe med mye forskjellig praktisk arbeid, alt fra å kjøre ulike kjøretøy til tunge løft, men til dem vil jeg si at de vil få både hjelp og opplæring.

Vil du anbefale kvinner til å søke seg til Troll?

Ja, helt klart! Det er ikke noe problem å være kvinne her.

Storslagen natur, varierte oppgaver

Alle overvintrerne må altså trø til på en rekke fellesoppgaver. Vann skal skaffes, diesel fylles, mat lages, og kjøretøy, utstyr og bygg må sikres mot vær og vind, for været kan snu på få minutter. De gjør også målinger og samler inn prøver for forskere og andre institusjoner som har aktiviteter på stasjonsområdet.

Den storslagne naturen, snø og is så langt øye kan se, fjellene som stikker opp i det hvite landskapet, det særegne fuglelivet som foregår her på sommertid, lyse dager og netter, og ikke minst mørktetida som de går inn i nå på Troll – alt dette vil være omgivelsene for overvintrerne.

50-års dag og bestemor for første gang - på Troll

På mandag tar sesongens siste fly av fra Troll flystripe , og de seks overvintrene blir alene på stasjonen. Ute er det begynt å mørkne på kveldene og man kjenner en kjøligere vind. Det er nå overvintringen starter for alvor.

– Jeg gleder meg! Det er jo dette vi har søkt oss til, å være her alene med de få andre i teamet, så lenge, isolert fra omverden, gjennom mørketida og kulda. Men vi er godt forberedte og jeg tror dette vil gå veldig bra, sier Røise som i løpet av året på Troll både blir 50 år (i august) og bestemor for første gang til sommeren!

– Det blir spesielt å ikke få se barnebarnet sitt før nærmere jul, men det er veldig lett å holde kontakt med familie og venner fra Troll via nettet, så det skal nok gå bra, sier hun.

Søknadsfristen er 18. mars – velkommen som søker!

Her finner du stillingsutlysningene: http://www.npolar.no/no/om-oss/ledige-stillinger/

Her kan du lese mer om Troll:

Sol, sommer og snart klar for deilig julemat på Troll

Nye overvintrerer gjør seg klar for ett år i Antarktis

Troll – Noregs forskningsstasjon i Antarktis

Gjør seg klar for ett år i Antarktis    

Troll – 10 år

Mørketid på Troll, med sol i sikte

Vilkår for aktivitet på Troll