Kartet "Fimbulheimen - Satellite 1:250 000" ble i helgen tildelt fagjuryens førstepris for papirkart under den internasjonale kartografikonferansen som holdes annen hvert år, denne gangen i Tokyo.

Konferansen ble åpnet av det japanske kronprinsparet og hadde omkring 1000 deltakere. Det ble delt ut priser i syv klasser, der det norske bidraget vant i konkurranse med 200 andre kart fra hele verden i den desidert største klassen; papirkart. Totalt var nesten 400 ulike kartprodukter fra over 30 land med i utstillingen.

Kart

Vinnerkartet viser det mektige fjellområdet Fimbulheimen i Dronning Maud Land i Antarktis. Kart: Anders Skoglund / Norsk Polarinstitutt 

Sentral fjellkjede i Dronning Maud Land

Vinnerkartet, som viser det mektige fjellområdet Fimbulheimen i Dronning Maud Land i Antarktis, er produsert i 2017 av Norsk Polarinstitutt. Kartet måler en meter i høyden og over to en halv meter i bredden i plottet utgave, og presenterer 650 kilometer norsk sørlig fjellheim i målestokk 1:250 000.

Fimbulheimen ligger sentralt i Dronning Maud Land, og strekker seg fra Jutulstraumen i vest til Carsten Borchgrevinkisen i øst, om lag 200 km fra iskanten. Selve navnet kommer fra fimbulvinter, den harde vinteren som kommer forut for Ragnarok i norrøn mytologi. Det er også i Filmbulheimen at den største norske aktiviteten i Antarktis foregår og hvor den norske forskningsstasjonen Troll ligger.

Når kartet når helt til topps i en internasjonal og kjent kåring innenfor kartografi er det mange ved Polarinstituttet som har grunn til å smile bredt.

Det er veldig stas å få denne prisen, jeg er både beæret og glad for det, sier mannen som har laget kartet, kartograf Anders Skoglund fra Kartseksjonen. 

Mann viser kart Kartograf Anders Skoglund er mannen bak det prisbelønnede kartet fra Filmbulheimen. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt

800 stedsnavn på kartet

Kartet består av satellittbilder som er manuelt justert og tilpasset for en sømløs framstilling av fjellområdet i Dronning Maud Land og inneholder flere fotografier. I kartet er også en liste over det rike mangfoldet av stedsnavn i området, totalt 800 navn. Her finnes navn som Skigarden og Ulvetanna, for å nevne noen. 

Da kartet ble laget var hensikten at det skal kunne brukes både av fagfolk og andre interesserte som ønsker informasjon om topografien og navnene på områdene i denne fjellkjeden i Antarktis, enten kartet skal brukes i forskningssammenheng eller pryde en vegg.

kart

Det norske kartet ble vurdert best av bortimot 200 bidrag fra hele verden. Foto: Norsk Polarinstitutt

– Et vakkert kart 

Fagjuryen som delte ut prisen begrunner tildelingen slik:

 «Dette store kartet skildrer en 600 km lang fjellkjede i Antarktis og viser det sparsomme, karrige, men likevel fantastiske landskapet som finnes her, kombinert med satellittbilder med utsøkt typografi. Det er vakker kartografi.»

Prisen ble tatt imot av seksjonsleder Yngve Melvær, også han er svært glad for at kartet nådde helt til topps under konferansen som samler noen av verdens fremste fagmiljøer innenfor kartografi.

Det er inspirerende, artig og ikke minst viktig at et kart fra polarområdene vekker positiv internasjonal oppmerksomhet. Prisen viser at vi nå er i verdenstoppen i kartproduksjon, og jeg er veldig stolt over det, sier Melvær og legger til at det ligger mye arbeid bak et kart av dette formatet.

Det er krevende å lage gode kart som er forståelige for folk, men resultatet blir gjerne bra når vi går både bredt og dypt til verks. Fimbulheimen-kartet er nøyaktig og informativt, samtidig som det er pent å se på.

Mann med diplom

Førsteprisen ble tatt imot av seksjonsleder Yngve Melvær, også han er svært glad for at kartet nådde helt til topps under konferansen som samler noen av verdens fremste fagmiljøer innenfor kartografi. Foto: Norsk Polarinstitutt 

Til topps for andre gang 

Dette er ikke første gang det aktuelle kartet stikker av med førsteprisen. Under de norske Geometikkdagene i 2018 ble det tildelt prisen for beste analoge kart, som dermed kvalifiserte kartet til å delta i denne internasjonale kartutstillingen i Japan.

Det er heller ikke første gang Norge ved Polarinstituttet går helt til topps i en internasjonal kartutstilling. For fire år siden vant instituttet en tilsvarende førstepris med kartet «3D-kart Longyearbyen og omegn«, dette kartet var også laget av Anders Skoglund. 

Last ned gratis versjon av vinnerkartet «Fimbulheimen – Satellite 1:250 000»

Spisst snedekket fjell

Det skarpe fjellet Ulvetanna pryder sammen med blant annet Kinntanna og Holtanna fjellkjeden Fenriskjeften i Fimbulheimen. Foto: Norsk Polarinstitutt