Norsk Polarinstitutt er den sentrale statsinstitusjonen for forvaltningsrelevant forskning og oppdatert kunnskap om polarområdene
Vi er et direktorat som gjennom forskning og overvåking skal framskaffe kunnskap om miljøtilstanden i polare områder, dens naturlige variabilitet, og forståelse av hvordan miljøet i polarområdene blir påvirket av de store driverne som bl.a. klimaendringer, forurensning og økt menneskelig aktivitet. Vi gjennomfører geologisk og topografisk kartlegging i polarområdene. I tillegg sikrer vi tilgjengeligheten og bruken av forskningsdata, og formidler miljøinformasjon om nasjonale og internasjonale prosesser, resultater og status. Vår nettside npolar.no skal være vår viktigste kanal for informasjon til allmenheten.
Vi bidrar til å etablere og opprettholde det beste observasjonsgrunnlaget om klimatiske og miljømessige forhold i de polare områdene, og biologiske systemer til lands og i havet. Vi sikrer kontinuitet og pålitelighet i observasjonsseriene ved å videreutvikle bærekraftige finansierings- og driftsmodeller, og etablerer skaleringsstrategier til endrede rammebetingelser.
Vi tar i bruk nye observasjonsteknologier (f.eks. autonome plattformer) som er essensielle for å utvide omfang og effektiviteten i datainnsamling. I analysen av data skal vi bruke moderne metoder og kunstig intelligens for å håndtere store datasett og avdekke komplekse miljømønstre og sammenhenger mellom biologiske og fysiske forhold. For å kunne gi gode råd om framtidig forventet utvikling trenger vi modellering basert på de beste data og kunnskap. I dette arbeidet benyttes både interne og eksterne resultater.
Målet skal vi nå ved å:
Drive forvaltningsrelevant forskning og overvåking på et internasjonalt høyt nivå
Vi skal utvikle forskningsbasert kunnskap av høy faglig kvalitet. Resultatene publiseres i egne rapporter og i fagfellevurderte «open access» tidsskrift. Vi søker samarbeid med anerkjente fagmiljøer eksternt.
Sikre en bredde, dybde og tverrfaglighet i forskningen vår som gjør at vi også kan svare på miljøets framtidige utvikling
Vi skal ha tilstrekkelig faglig bredde og årvåkenhet til å fange opp relevante utviklingstrekk i både det fysiske og biologiske naturmiljøet i polarområdene. På bakgrunn av utviklingstrekkene skal vi tilpasse vår fagportefølje slik at vi kan svare på framtidens behov.
Være en foretrukken samarbeidspartner innen polar- og klimaforskning
Vi skal framskaffe kunnskap av en kvalitet og bredde som gjør oss til en foretrukket samarbeidspartner for norske og utenlandske aktører innen polarforskning. Vi skal aktivt bruke vår polare forskningsinfrastruktur som innsatsfaktor i nasjonale og internasjonale samarbeidsprosjekter.
Være den foretrukne kanal for polarinformasjon i Norge og internasjonalt
Vi skal i alle våre faglige satsinger ha formidling som et sentralt element. Vi skal formidle både pågående arbeid (program- og prosjektbasert) og historisk materiale (bilder, litteratur og vitenskapelige tidsserier) i et bredt spekter av medier. Gjennom slik formidling skal vi bidra til økt kunnskap om polarområdene hos et nasjonalt og internasjonalt publikum.
Produsere oppdatert geografisk og kartografisk informasjon for myndighetene, forvaltningen, forskere og andre brukere
Vi skal bruke den nyeste teknologien tilgjengelig for å redusere kostnader og raskere kunne oppdatere våre digitale og analoge kartprodukter. Vi er Norges kartmyndighet på Svalbard, Jan Mayen og i Antarktis.
Forvalte og formidle vårt historiske polarmateriale
Vi skal ha gode rutiner for sikker lagring av vårt historiske materiale bestående av bøker, manuskripter, fotoer og vitenskapelige dataserier. Vi skal formidle og gjøre vårt materiale lett tilgjengelig for interne og eksterne brukere.