Snø og is så langt øye kan se, fjell som stikker opp i det hvite landskapet, fuglelivet på sommerstid, lyse dager og netter, og ikke minst mørketida gjennom den lange og værharde antarktiske vinteren, alt dette vil være omgivelsene for overvintrerne det neste året. – Jeg gleder meg, sier kokk Karin Jansdotter.

Denne uka er de seks nye overvintrerne i Tromsø for innføring i temaer som skal ruste dem for ett år i Antarktis. Sikkerhet, beredskapsplan, datasystemer på Troll, norsk forskning i Antarktis og Antarktistraktaten, er noen av temaene de skal lære mer om. Tidligere i høst har gjengen også vært på kurs på Svalbard i bresikkerhet og flyplassdrift.

Overvintringsteamet på Troll i 2020 er mekaniker Arthur Snekvik fra Surnadal (foran til venstre), kokk Karin Jansdotter fra Gøteborg, lege Thomas Dretvik fra Sandnes og rørlegger Aleksander Tvedt Johannessen fra Randaberg. Bakerst til venstre; elektriker Alexander Sola fra Randaberg og forskningstekniker Roald Klingsheim fra Hjelmeland. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt 

Trenes i gruppepsykologi og konflikthåndtering  

I midten av november reiser de sørover via Cape Town i Sør-Afrika til Troll. Der skal de være med å drifte den norske forskningsstasjonen som ligger om lag 235 km fra kysten, i Jutulsessen i Dronning Maud Land – et område som er sentralt for norske forskningsinteresser i Antarktis.

I åtte måneder av denne tida, gjennom den lange antarktiske vinteren, vil de kun ha hverandre som selskap. Tøffe værforhold, kulde og lange avstander gjør det vanskelig å fly ut og inn fra Troll på vinteren, og stedet er derfor isolert fra omverden. Et godt samhold innad i gruppa er og blir viktig.

En hel dag denne uka er viet gruppepsykologi og konflikthåndtering. Det setter kokk og eneste jente i teamet, Karin Jansdotter (33 år) fra Gøteborg, pris på.

– Jeg tror vi stiller mer forberedt om vi møter på utfordringer av denne sorten, sier hun og legger til at hun allerede stortrives sammen med gutta.

– Det er en bra gruppe og god tone mellom oss, jeg tror dette året vi skal inn i blir til å gå fint.

Overvintrerne vil tilbringe mye tid på isbreer i Antarktis og bresikkerhet er derfor høyt vektlagt i kursingen forut for overvintringen. Dette bildet ble tatt i september da overvintrerne var på kurs i breredning på Svalbard. Foto: Sven Lidström / Norsk Polarinstitutt 

 

Nyforelsket til Troll 

Jansdotter er den eneste av overvintrerne som har vært i Antarktis tidligere, da som kokk for hurtigruten på reiser til Vest-Antarktis. Nå er det den norske Troll-stasjonen og nærmiljøet i Dronning Maud Land på østsiden av kontinentet hun skal utforske. Det gleder hun seg til.

– Det blir spennende, både jobbmessig og ellers, det å kunne leve så øde, langt fra folk, og samtidig tett på fem andre over lang tid, og i den helt spesielle naturen som er der, det ser jeg frem til. Jeg vil lære mye om både meg selv og andre, sier den turglade kokken som har planer om både å utforske fjellene i nærmiljøet til Troll og ikke minst kokkefaget.
– Jeg har lyst å lære meg litt mer om fermentering av mat og surdeig, og det tror jeg det kan bli tid til på Troll etter hvert.

De øvrige overvinterne kan se frem til Jansdotters kokkeleringer på Troll-kjøkkenet. Men før de kommer så langt, skal de bruke tida frem til avreise på å være  sammen med sine nære og kjære. Jansdotter kan avsløre at hun er ganske så nyforelsket og skal tilbringe mest mulig av tida med kjæresten, som hun møtte i sommer. Et litt uhøvelig tidspunkt å bli forelsket på ?

– Tja, men han visste at jeg snart skulle reise bort i ett år, så han gikk inn i dette med viten og vilje, svarer hun og legger til:
– Så om vårt forhold overlever dette året fra hverandre, er det verdt å satse på i fremtiden, sier den blide svensken.

Kokk Karin Jansdotter liker snø, kulde og is, noe hun vil få oppleve mengder av i Antarktis. – Det blir spennende, både jobbmessig og ellers, det å kunne leve så øde, langt fra folk, og samtidig tett på fem andre over lang tid, og i den helt spesielle naturen som er der, det ser jeg frem til, sier hun. 

Mørketidssysler 

I tillegg til Jansdotter, skal elektriker Alexander Sola, legen Thomas Dretvik, rørlegger Aleksander Tvedt Johannessen, forskningstekniker Roald Klingsheim og mekaniker Arthur Snekvik utgjøre neste års overvintringsteam.

Elektrikeren Alexander Sola fra Randaberg har også noen planer for hva fritida skal brukes til, han tar med seg en metall 3D-printer hele veien til Antarktis.

– Jeg har lyst å utforske 3D-printing mer og lage ting med den, i tillegg til at jeg nok vil ta naturen i nærområdet i bruk i fritiden, sier han. 

Flyplassdrift av Troll flystripe er en viktig oppgave for overvintrerne, og i høst var de på Svalbard i kurs i flyplassdrift. Foto: Sven Lidström / Norsk Polarinstitutt 

Må trø til på fellesoppgaver 

Og selv om alle de seks overvintrerne har hver sine spesialfelt i bunn må de også trå til på en rekke fellesoppgaver. Vann skal skaffes, diesel fylles, mat lages, og kjøretøy, utstyr og bygg må sikres mot vær og vind, for været kan snu på få minutter. Overvintrerne gjør også målinger og samler inn prøver for forskere og samarbeidende institusjoner som holder til på Troll.

Når overvintrene lander på blåstripa ved Troll i november skal de delta sammen med sommerpersonellet i den daglige driften av stasjonen de første tre-fire månedene av det ett år lange oppholdet, i tillegg til at de skal ha noe overlapp med dagens overvintrere som reiser hjem før jul. Men fra mars når det siste flyet forlater Troll og vinteren er i anmarsj i sør, blir overvintrerne alene på stasjonen til i november når sommersesong står for tur. Og det er da overvintringen starter for alvor.

Kokk Kent Eivind Vorland fra Bergen var overvintrer i 2018, her fotografert på kjøkkenet på Troll i februar mens det ennå var sommer i sør. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt