Norsk Polarinstitutt jobber i Arktis og Antarktis året rundt, og vi kan trygt si at våre ansatte er eksperter på å jobbe i kulda. Vi gir deg derfor våre eksperters råd: Polarvettreglene.

Polarvettreglene er basert på gode råd og erfaring fra rypeforsker Eva Fuglei og overvintrer på Troll forskningsstasjon i Antarktis, Benjamin Larsen.

1. Lytt til erfarne polarfolk.

2. Dekk til hode, hals og håndledd og bruk gode sko så du ikke mister kroppsvarme. Varm jakke er ikke nok.

3. Unngå å løpe eller stresse. Blir du fuktig, blir du kald. (Ull kan bli litt fuktig uten å bli kaldt.)

4. Fleece = freeze. Lag på lag med ull berger deg.

5. La skjegget vokse! Skjegg varmer godt om du overvintrer på Troll forskningsstasjon i Antarktis.

 
Mann sitter på isen og ser opp på stjernehimmel

ETT ÅR I ANTARKTIS: Rørlegger Benjamin Larsen overvintret på Troll forskningsstasjon i Antarktis sesongen 2020-21. Foto: Benjamin Larsen/Norsk Polarinstitutt

Polarinstituttet i sør og nord

Norsk Polarinstitutt er til stede i Arktis og Antarktis, driver forskningsstasjoner (som Troll i Antarktis og i Ny-Ålesund forskningsstasjon – Sverdrup på Svalbard), gjennomfører ekspedisjoner og er eier av forskningsfartøyet «Kronprins Haakon». Instituttet er miljømyndighet for Bouvetøya og for norsk aktivitet i Antarktis.

Norsk Polarinstitutt er et direktorat under Klima- og miljødepartementet. Instituttets virksomhet er konsentrert rundt miljøforvaltningsbehov i polarområdene. Vi fremskaffer vitenskapelig kunnskap, kartlegger og gir faglige og strategiske råd til norske myndigheter.