Liten kuling sist fredag i Ny-Ålesund på Svalbard utsatte beboerne for - 50 "effektive" grader, som derfor måtte ikle seg både munn- og ansiktsbeskyttelse når de skulle ut i kulda.

Stasjonssjef Helge Tore Markussen, for anledning godt beskyttet mot kulde i uværet som har ridd Ny-Ålesund den siste tida. Foto: Helge Tore Markussen / Norsk Polarinstitutt 

– Samtidig som vi har fokus på virusbeskyttelse på grunn av korona, så må vi også beskytte oss mot den arktiske vinteren her på 79 grader nord, sier stasjonssjef ved Ny-Ålesund Forskningsstasjon, Helge Tore Markussen fra Norsk Polarinstitutt.

 

Uværsbilde. Foto: Helge Tore Markussen / Norsk Polarinstitutt 

Sentrum for klimaforskere 

Senvinteren, som vi går inn i nå, er en ekstra hektisk tid i Ny-Ålesund. Det gjelder å holde seg frisk. Om få uker ventes forskere, etter planen, fra mange land og institusjoner hit med et felles mål for øyet; å forske i og rundt Ny-Ålesund.

Ny-Ålesund ligger i Kongsfjorden som er den mest utforskede fjorden i Norge, og kanskje i verden, og et yndet forskningslaboratorium for forskere fra inn- og utland. Selve Kongsfjorden har en sjelden blanding av arktisk og atlantisk vann og ferskvann, i tillegg til sedimenter som renner ut under isbreene, hovedsakelig fra de mektige brefrontene av Kongsbreen. Dette skjer samtidig med at klimaet er blitt betydelig varmere på relativt kort tid, noe som gjør økosystemet her spesielt interessant for forskere. For hva skjer med livet i og rundt en slik fjord når temperaturen endres?, er ett av flere spørsmål som forskerne stiller seg.

Søndagen ble brukt til å rydde vekk snø langs veiene i Ny-Ålesund. Foto: Helge Tore Markussen / Norsk Polarinstitutt 

Kongsfjorden – to grader varmere 

De siste ti- tolv årene har isen uteblitt vinterstid i Kongsfjorden, og stadig mer varmere atlantisk vann har strømmet inn i fjorden. Vannet i fjorden er hele to grader varmere nå enn for få år siden.

Den siste tida har beboerne jobbet med å klargjøre utstyret som forskerne trenger når de ankommer forskningsstasjonen og skal sette i gang med forskningsarbeidet.

Statuen av polfarer Roald Amundsen merket også snøværet. Foto: Helge Tore Markussen / Norsk Polarinstitutt

Koronaviruset påvirker aktiviteten 

Men koronaviruset påvirker også hverdagen på 79 grader nord, forteller Markussen.

– Vi opplever daglig kanselleringer, noe som er fornuftig sett i lys av situasjonen med koronaviruset som har spredt seg til mange land.

Til opplysning er ikke koronaviruset påvist i Ny-Ålesund.

En hektisk og noe annerledes uke ble avrundet med en skikkelig ryddeøkt på søndag når beboere «gravde fram» byen etter det store snøfallet. Underveis har Markussen knipset bilder fra snøværet som vi deler med dere. 

Snødekte hytter i Ny-Ålesund. Foto: Helge Tore Markussen /Norsk Polarinstitutt

Les mer om Forskningsstasjonen Ny-Ålesund