En topptung delegasjon ankom Ny-Ålesund på Svalbard i går ettermiddag. Muligheten for forsterket internasjonalt samarbeid i Kongsfjord-området står på programmet.

Det er Kunnskapsdepartementet som har invitert de franske og tyske ministrene for høyere utdanning og forskning til Svalbard, og til Ny-Ålesund forskningsstasjon, for å diskutere tettere samarbeid om polarforskning.  

– I Ny-Ålesund forskningsstasjon samarbeider vi allerede med polarforskningsinstituttene fra Tyskland og Frankrike. Gjennom dette høy-nivå-besøket styrker vi våre relasjoner ytterligere. Blant annet har vi under dette besøket signert en ny samarbeidsavtale med franske IPEV, sier polarinstituttets direktør, Camilla Brekke, som er vertskap for besøket i Ny-Ålesund.

Fra venstre: Yan Ropert-Coudert (direktør IPEV), Antje Boetius (direktør Alfred Wegener Institute), Camilla Brekke (direktør i Norsk Polarinstitutt), Bettina Stark-Watzinger (forsknings- og utdanningsminister Tyskland), Sylvie Retailleau (forsknings- og utdanningsminister Frankrike) og, Sindre Lysø (statssekretær i Kunnskapsdepartementet, AP). Foto: Geir Gotaas, Norsk Polarinstitutt

Bygninger ved en fjord. Snø på bakken

NY-ÅLESUND FORSKNINGSSTASJON. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud, Norsk Polarinstitutt

Utvikle og styrke samarbeidet

Det er statssekretær Sindre Lysø (Ap) i Kunnskapsdepartementet som leder den norske delegasjonen. Franske og tyske polarforskere har i flere tiår vært aktive i Ny-Ålesund. Nå rettes blikket mot fremtiden.

– Klimaendringene er særlig tydelige på Svalbard og i Arktis. Derfor er forskning i Arktis så viktig for å forstå utfordringene vi står overfor. Tyskland og Frankrike er ledende europeiske forskningsnasjoner, og høyt prioriterte samarbeidsland for Norge. I likhet med Norge, prioriteter begge land forskning i Arktis svært høyt. Formålet med besøket er å se nærmere på hvordan samarbeidet mellom våre land kan utvikles og styrkes, sier Sindre Lysø.

Fjell med snø og et bygg som ligger i fjellsiden

ZEPPELINOBSERVATORIET ligger på Zeppelinfjellet rett bak Ny-Ålesund forskningsstasjon. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud, Norsk Polarinstitutt

Økende internasjonal interesse

Flere ekskursjoner står på programmet under besøket. I morgen skal delegasjonen fraktes i gondol til Zeppelinobservatoriet, som blant annet måler langtransport luftforurensing fra toppen av Zeppelinfjellet i Ny-Ålesund.

– Ny-Ålesund forskningsstasjon tiltrekker seg polarforskere fra jorden rundt. Forskningsstasjonen har både en geografiske og en geopolitisk interessant posisjon som trolig bidrar til at mange ser til oss for samarbeid. Vi er stolte over å vise frem en veldrevet forskningsstasjon hvor det foregår unik forskning i verdensklasse, sier Brekke.

Den topptunge delegasjonen som returnerer til Longyearbyen onsdag formiddag føyer seg inn i en rekke internasjonale besøk i Ny-Ålesund den siste tiden.  

– Norsk Polarinstitutt har lang erfaring med internasjonal polarforskning, men erfarer nå en generell økende interesse fra internasjonale aktører. Dette høy-nivå-besøket vitner også om det, avslutter Brekke.

Franske IPEV er en viktig samarbeidspartner for Norsk Polarinstitutt. Ytterlig styrking av samarbeidet markert gjennom signering av ny samarbeidsavtale under besøk fra det franske og norske kunnskapsdepartementet i Ny-Ålesund på Svalbard. Foto: Geir Gotaas, Norsk Polarinstitutt