ANTARKTISDAGEN: I desember starter geologene på sin 40 dager lange ekspedisjon i Antarktis. Målet er mer kunnskap om Norges minst undersøkte bakgård, Dronning Maud Land. Vi tok en prat med geologene før avreise.

Geologiske ekspedisjoner i Antarktis er ikke hverdagskost. Forrige norske ekspedisjon var i 2018 og før det 1996. 

Norges ukjente bakgård

Selv om det meste av Antarktis er dekket av is, stikker store fjellkjeder opp av iskappen. Nå skal fjellene øst for Troll forskningsstasjon undersøkes.

Det er mye fokus på klimaendringer i Antarktis, men også viktig å få mer kunnskap om berggrunnen, forteller geologen Synnøve Elvevold i Norsk Polarinstitutt. Les intervju med de fire feltdeltakerne nederst i saken.

«Dronning Maud Land er norsk område og vår egen bakgård på mange måter. Geologi er en stor del av naturgrunnlaget i Dronning Maud Land, og det er viktig å kjenne til naturgrunnlaget for å kunne forvalte området på best mulig måte,» sier Elvevold.

800 kilo steinprøver

Fjellene i Antarktis, som kalles nunataker, er helt fri for vegetasjon, blankpolerte og fullstendig blottlagt. Det gir geologene en unik mulighet til å studere prosessene som har dannet bergartene. 

Øyvind Sunde er fersk geolog i Norsk Polarinstitutt, og skal sørover for første gang og er spent.

«Mellom Hochlinfjellet (4°E) og Jøkulkyrkja (7°E) finnes magmatiske bergarter som er lite undersøkt. Vi ønsker å aldersbestemme bergartene og finne ut hvordan bergartene ble dannet,» forteller Sunde.

Geologene regner med å få med seg 7-800 kilo med steinprøver hjem, som betyr 2-300 prøver.

«Ved å forske på disse bergartene, vil vi kunne lære mer om prosessene som skjedde i jordskorpa for 500 millioner år siden.» 

 

Bli kjent med feltdeltakerne:

Geolog Synnøve Elvevold

Kvinne med sekk står foran en isbre

Synnøve Elvevold på bresikkerhetskurs i Steindalen i Lyngsalpene. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud, Norsk Polarinstitutt.

Geolog Synnøve Elvevold (60)

er seniorforsker i Norsk Polarinstitutt. Synnøve bor i Tromsø og kommer fra Målselv.

Hvilken erfaring har du fra feltarbeid i Antarktis?

Jeg har vært i Antarktis på geologiekspedisjon fire ganger tidligere, første gang for 25 år siden, og siste gang for 4 år siden.

Hva gleder du deg til?

Jeg gleder meg til å se igjen de spektakulære fjellene og de uendelig hvite flatene. Jeg gleder meg også til fellesskapet, man blir godt kjent med hverandre på en slik ekspedisjon.

Jeg ser fram til at vi skal forstå mer av fjellenes gamle hemmeligheter. Å finne ut mest mulig omkring fjellenes dannelseshistorie er som å løse en kriminalgåte.  

Hva er du mest spent på?

Jeg er kanskje mest spent på vær og vind. Jeg håper jo at vi unngår storm og mye sterk vind. Og så er det spennende å se om vi har husket alt med hensyn til pakking og forberedelser. Det er for eksempel dumt å glemme fyrstikker…

Hva står på pakkelista di?

Foruten varme klær og solkrem, skal jeg pakke med meg juleservietter, julepynt, garn og strikkepinner, en velduftende såpe, varmeflaske og god krim.

Geolog Øyvind Sunde

Mann med sekk på ryggen står foran en isbre

Øyvind Sunde på bresikkerhetskurs i Steindalen i Lyngsalpene. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud, Norsk Polarinstitutt

Geolog Øyvind Sunde (38)

er forsker i Norsk Polarinstitutt. Øyvind bor i Tromsø og er fra Jessheim.

Hvilken erfaring har du fra feltarbeid i kalde strøk?

Jeg har ikke vært i Antarktis før. Men jeg har mye erfaring med vintertjeneste fra tidligere karriere i Forsvaret. Jeg har kjørt mye stormpanservogn på is og snø og gått Birkebeinerrennet på treski.

Hva ser du fram til?

Jeg gleder meg spesielt til feltlivet i Antarktis og å være i felt over lang tid. Jeg er spesielt interessert i intrusive bergarter og magmatiske systemer, og gleder meg til å få muligheten til å studere geologien i Antarktis på nært hold.

Etter lang tid med forberedelser på kontoret i Tromsø, hvor jeg har brukt mye tid på å studere kart, prøvemateriale, og bilder, er jeg er spent på å se fjellene og geologien i Antarktis med egne øyne.

Hva pakker du med deg?

Vi har en begrensning i vekt og hvor mye vi kan ta med oss, men jeg tar med meg et par små og lette julepakker som åpnes når vi feirer julaften i felt. I tillegg må jeg finne meg en tykk og god bok siden jeg har lest ut det jeg har liggende.

Geolog Ane K. Engvik

Kvinne med sekk på ryggen står foran en isbre

Ane Engvik på bresikkerhetskurs i Steindalen i Lyngsalpene. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud, Norsk Polarinstitutt

Geolog Ane K. Engvik (51)

er forsker ved Norges geologiske undersøkelse (NGU), i tillegg til en bistilling i Norsk Polarinstitutt. Ane bor på Averøy på Nordmøre og er fra Oslo. Jeg har familie og fire barn som for første gang skal feire jula i år uten mamma hjemme.

Hvilken erfaring har du fra Antarktis?

Jeg har deltatt på to Antarktis-ekspedisjoner tidligere, og har arbeidet med forskning på berggrunnen i Antarktis siden 1996. I dag reiser vi raskt med fly til Troll, men på den første ekspedisjonen jeg deltok på tok reisen tre uker med skip fra Cape Town, gjennom Sørishavet, i pingvinenes rike, før vi gikk i land på isen i Antarktis. På den reisen fikk jeg også besøke Bouvetøya.

Hva ser du fram til?

Jeg gleder meg til å komme tilbake til fjellene i Dronning Maud Land. Jeg er heldig som får denne muligheten til å fortsette Antarktis-forskningen vår. Jeg liker å skrive, ta gode bilder og formidle geologi og livet som polarforsker, håper det blir tid til det også. Ps. Ane blogger på forskning.no: Bergtatt.

Hva er du mest spent på?

Jeg er spent på om vi får godt vær, og om vi slipper unna de verste stormene når vi skal bo i felt og teltleir.

På pakkelista di står..?

Strikketøyet må med, og siden vi skal feire julaften på isen skal jeg snike med meg noen hefter med julesanger (herved er vel kollegaene mine advart).

Sikkerhetsansvarlig Audun Tholfsen

Mann med sekk på ryggen står foran en isbre

Audun Tholfsen på bresikkerhetskurs i Steindalen i Lyngsalpene. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud, Norsk Polarinstitutt

Sikkerhetsansvarlig Audun Tholfsen (49)

jobber til vanlig som ansvarlig for sikkerhetskurs på UNIS Universitetssenteret på Svalbard og bor i Longyearbyen. Han er leid inn av Norsk Polarinstitutt for dette oppdraget.

Hvilken erfaring har du fra feltarbeid i kalde strøk?

Jeg har kun vært på verdens nest største innlandsis, altså Grønlandsisen, og ser fram til å oppleve verdens største og møte de utfordringene som måtte komme.

Hva ser du fram til?

Det blir spennende å få oppleve Troll forskningsstasjon og områdene rundt som jeg har hørt så mye om.

Hva skal du pakke med deg?

Om du lurer på hva jeg pakker inn til jul, så får du nok ikke vite det.

 

På forskning.no du lese blogger fra denne sesongens feltarbeid og fra tidligere ekspedisjoner: Antarktis-geologene

Fjellformasjon med fire mennesker foran

Stabben i Dronning Maud Land. Bildet er fra forrige gang norske geologer var på feltarbeid i området i 2018. Foto: Harald Faste Aas, Norsk Polarinstitutt