...og en av bøkene var forbudt under andre verdenskrig. Nå kan du låne den over disk i Polarbiblioteket.

Det er litt julaftenstemning over dette, medgir polarbibliotekar Ivar Stokkeland, når han plukker opp den ene klassikeren etter den andre, som alle er gitt i gave til Polarbiblioteket fra Tromsø bibliotek. 

Bakgrunnen for at det nå befinner seg ni esker med bøker inne på gulvet til polarbiblioteket er at Tromsø bibliotek, som ligger litt lengre nord i byen, har ryddet i bokhyllene for å få bedre plass, og i den anledning har de gitt deler av den arktiske samlingen til Polarinstituttets bibliotek.

– Når vi er så heldige å ha et oppegående spesialbibliotek for arktiske områder i nærheten er det lettere for oss å gi bort bøkene, sier bibliotekar Ellen Berg Larsen ved Tromsø bibliotek.

250 POLARBØKER  Bibliotekar Ivar Stokkeland er i gang med å pakke ut de 250 bøkene som ble gitt i gave fra Tromsø bibliotek og som nå får hylleplass på biblioteket i Framsenteret. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt 

Bøker fra 1700-tallet 

Stokkeland var ikke sein med å takke ja da Tromsø bibliotek spurte om Polarbiblioteket ville overta bøkene. Bøkene spenner fra flere fagområder, de eldste fra 1700-tallet og de nyeste fra 2019, og de supplerer godt de mer enn 15 000 bind med spesialisert litteratur fra polarområdene som biblioteket inneholder i dag.    

–  Her er det mye bra, alt fra klassikere til noen mer ukjente, men likevel gode bøker å ha i hyllene. Vi finner sjeldne reiseberetninger fra 1800-tallet og ikke minst grønlandslitteratur som vi hadde litt mangelfull dekning av, sier Stokkeland, mens han pakker opp bøker som han egenhendig hentet i et korona-stengt Tromsø bibliotek i dag og brakte til Polarbiblioteket i Framsenteret, som også holder stengt i disse dager.  

BOK OM GRØNLAND  Klassikeren Erindringer av den danske journalisten, oppdageren og forfatteren Peter Freuchen er blant nyvinningene i biblioteket. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt 

 

Erindringer fra Grønland 

Tidligere i vinter var Stokkeland med å velge ut bøkene som nå gis hylleplass i biblioteket. Av de ca 250 bøkene finner vi flere kjente titler, blant annet Erindringer av den danske journalisten, oppdageren og forfatteren Peter Freuchen (1886 – 1957).

Freuchen deltok i flere ekspedisjoner til Grønland, og etablerte sammen med landsmannen og polarfareren Knud Rasmussen stasjonen Thule på Grønland i 1910.  Freuchen skrev mye om Grønland og Grønlands inuitter. I Erindringer hører vi om Freuchens barndom og reisen til Grønland, og om de mange spennende opplevelser og mennesker han møtte på sine ferder. 

OVER DISK Barneboka Snorre sel ble forbudt under andre verdenskrig, men boka ble likevel solgt under disk. Nå kan du låne den over disk av bibliotekar Stokkeland. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt 

Tyskerne stoppet barnebok  

En annen nyvinning til biblioteket er barnebokperlen Snorre sel, som er en fabel fra Arktis. Boken er kjent av flere grunner, både for sin underfundige historie om selen Snorre som lever på isen i Arktis med alle dens farer, fargetegningene og ikke minst de mulige politiske undertonene.  

Snorre sel, som er skrevet av den norske forfatteren, tegneren og motstandsmannen Frithjof Sælen (1917 – 2003), ble stoppet av nazistene samme år den utkom, i 1941. Men mange rakk likevel å sikre seg boken om den standhaftige selen Snorre, og enda flere sikret seg den under disk i bokhandelen etter beslagleggelsen. Et samlet opplag gjennom årene på 150 000 vitner om at dette var en viktig politisk satire som styrket motstanden under okkupasjonen.

Nå er altså boken å finne, over disk og i hyllene på Polarbiblioteket. 

– Når vi åpner som normalt igjen kan alle interesserte ta en kikk på bøkene og låne om de vil, sier Stokkeland.

Har du spørsmål til biblioteket, ta kontakt med Ivar Stokkeland som inntil videre har hjemmekontor og kan nås via e-post: ivar.stokkeland@npolar.no

Kilder: polarhistorie.no og www.barnebokkritikk