Mens koronapandemien har snudd hverdagen på hodet for mange sivilisasjoner rundt på kloden lever de seks overvintrerne på Norges sørligste utpost livene som før.  

KOKK OG TEAMLEDER KARIN Kokk og teamleder på Troll, Karin Jansdotter, i brødbakinga på kjøkkenet på Troll. Foto: Alexander Sola / Norsk Polarinstitutt

Overvintrerne på den norske Troll-stasjonen i innlandet av Dronning Maud Land i Antarktis merker lite til koronapandemien, annet enn informasjonen og kontakten de har med omgivelsene via internett. De følger likevel med på utviklingen av koronaviruset, og vil i den anledning hilse nordover. 

– Vi hilser til alle våre nære og kjente, og ønsker dere alt godt. Stå samlet om å bekjempe viruset, og støtt hverandre!, sier kokk og teamleder Karin Jansdotter, som nå er inne i sin femte måned i Antarktis.

ELEKTRIKER ALEXANDER Elektriker Alexander Sola i arbeid på stasjonen. Foto: Karin Jansdotter / Norsk Polarinstitutt

Isolert til november 

Helt til i desember skal Karin og de fem andre overvintrerne bo på Troll for å drifte stasjonen frem til neste sommersesong. Sist gjengen traff andre mennesker enn hverandre var i februar da sommerens siste fly lettet fra flystripa ved Troll og overvintrerne vinket farvel til personellet som reiste hjem.

–  Det var da overvintringen startet for alvor, sier elektriker Alexander Sola, som filmet avreisen.  

Neste gang overvintrerne treffer andre folk er i november, når ny sommersesong står for tur, flystripa er klargjort og ryddet for snø og flyene igjen lander på Troll. Da fylles stasjonen med forskere og logistikkpersonell, gjerne opp mot 30-40 personer på det meste, som alle skal arbeide på Troll eller andre steder på kontinentet i den antarktiske sommeren.

FORSKNINGSTEKNIKER ROALD Forskningstekniker Roald Klingsheim i arbeid på kontoret. Foto: Karin Jansdotter / Norsk Polarinstitutt 

Værhard vinter i vente 

Men før den tid skal overvintrerne gjennom en lang og tidvis værhard antarktisk vinter, som de allerede nå er på full fart inn i. Den første snøen har landet på bakken rundt stasjonsbygningene og det begynner å bli vinterlige temperaturer med -20 grader på dagtid.

LEGE THOMAS På Troll må overvintrerne trø til på en rekke fellesoppgaver, her er lege Thomas Dretvik i aksjon i området rundt stasjonen. Foto: Karin Jansdotter / Norsk Polarinstitutt

Snøpetrellene, som hekker rundt stasjonen sommerstid, har også forlatt stedet og flydd nordover. Og Troll-legen Thomas Dretvik, som har ansvar for å registrere fuglene for Polarinstituttets forskere i Tromsø, har telt de siste fuglene for denne sesongen.

MEKANIKER ARTHUR Mekaniker Arthur Snekvik i arbeid. Foto: Karin Jansdotter / Norsk Polarinstitutt

Alle de seks overvintrerne har hver sine spesialfelt i bunn, men de trør også til på en rekke fellesoppgaver. Vann skal skaffes, diesel fylles, mat lages, og kjøretøy, utstyr og bygg må sikres mot vær og vind, for været kan snu på få minutter. Overvintrerne gjør også målinger og samler inn prøver for forskere og samarbeidende institusjoner, som fugleregistrering.

RØRLEGGER ALEKSANDER Rørlegger Aleksander Tvedt Johannessen i arbeid. Foto: Karin Jansdotter / Norsk Polarinstitutt

Magiske kvelder 

Leder for teamet på Troll i denne overvintringen er stasjonens kokk og eneste jente i gruppa, Karin Jansdotter. Vi har stilt Karin noen spørsmål om stemningen i sør som vi deler med dere her.

Hvordan har dere det på Troll ?

–  Vi har det fint! Det har snødd en del i det siste så det begynner å bli vinter her nå, men vi har ikke så mye snø som dere har i Tromsø!

Er det begynt å mørkne ute? 

–  Ja! Kveldene er magiske nå med vakkert polarlys og utrolig flotte solnedganger over isbreen som vi kan se fra spisestuevinduet på Troll. Og for noen dager siden hadde vi en gigantisk måne som viste seg fra sin beste side.

Hva gjør dere i fritiden?

– Vi ser mye bra film og gode dokumentarer på TV, og vi trener en del.

Har dere bra med mat? 

Ja, og vi har fortsatt igjen grønnsaker og frukt som kom inn på siste flyet hit i midten av februar, så vi er heldige som ennå kan spise friske salater og frukt. Vi koser oss med god mat, og Thomas, legen vår, hadde bursdag fredag og det feiret vi med ostekake og sjokoladekake.  

Tusen takk for praten! 

Visste du forresten at det er Norsk Polarinstitutt som driver Troll-stasjonen? Hver vinter søker vi etter nye overvintrere som skal avlaste dagens team, når de avrunder året sitt i Antarktis november/desember. Overvintringsteamet består av seks personer; mekaniker, kokk, elektriker, lege, rørlegger og forskningstekniker. Les mer om overvintring på Troll.

Rundt Troll stikker det opp flere fjell fra isen, fjellene kalles for nunataker, og her er ett av dem! Foto: Karin Jansdotter / Norsk Polarinstitutt

…og enda et fjell!  Foto: Karin Jansdotter / Norsk Polarinstitutt

Fjell på fjell stikker opp fra isødet i sør, og noen steder er de merket med navn. Foto: Karin Jansdotter / Norsk Polarinstitutt

I fritida hender det at overvintrerne tar seg turer i naturen i nærområdet til Troll. Foto: Karin Jansdotter / Norsk Polarinstitutt