Quantarctica, Norsk Polarinstitutts gratispakke med kartdata og vitenskapelige geodata over Antarktis, får en "søster" på andre siden av kloden, på Grønland!

Det er National Snow and Ice Data Center (NSIDC) som har sett til Polarinstituttet og vil lage et lignende produkt for det mektige landskapet på Grønland. I en nyhetsartikkel på nettsiden til NSIDC kan vi lese at de skal lage QGreenland:

«QGreenland lages etter modell av Norsk Polarinstitutts Quantarctica og brukes med QGIS-programvare. Den skal inneholde tverrfaglige data som forskere, lærere, myndigheter og lokalsamfunn kan bruke for å få tilgang til informasjon om Grønlands hav, land, isbre, biologi og samfunn. I tillegg til å få tilgang til og laste ned alt-i-ett-data, kan brukere legge til og gjennomføre analyser av dataene».

Glasiolog Kenny Matsuoka under feltarbeid i Dronning Maud Land, Antarktis. Foto: Elvar Ørn Kjartansson / Norsk Polarinstitutt

Quantarctica ble opprinnelig utviklet av glasiolog Kenichi Matsuoka og topograf Anders Skoglund, for internt bruk ved Norsk Polarinstitutt. I 2012 videreutviklet de den til å bli fritt tilgjengelig, og dagens versjon 3 brukes innen forskning, utdanning, drift og styring i Antarktis. Quantarctica er uavhengig av internettforbindelse og gir brukerne muligheter til å utforske, importere, visualisere og dele Antarktis-data.

Det er veldig hyggelig å høre at Quantarctica blir lagt merke til og inspirerer andre fagmiljøer til å lage lignende produkter, sier Kenichi Matsuoka.

Matsuoka er selv ivrig bruker av Quantarctica, både under feltarbeid på isen i Antarktis og fra kontoret i Tromsø. 

Mer om QGreenland