Sommersesongens siste fly har forlatt Troll forskningsstasjon i Antarktis for denne gang, og kun overvintringsteamet på seks personer står igjen. De skal drifte Troll fram til neste fly med folk og forsyninger lander i november 2024.

– Det første jeg ser fram til er å se det flyet ta av fra flyplassen og kjenne på det at: Nå! Nå er vi faktisk her alene! Rett og slett kjenne litt på det å være isolert, sier ekspedisjonslege Julie Syltern.

Seks personer sitter og holder rundt hverandre på enden av et tak

Overvintringsteamet 2023-24 på Troll forskningsstasjon i Antarktis. Fra venstre: Rørlegger/driftstekniker Vetle Broen, forskningstekniker og teamleder Jonas Tveit Hinna, elektriker Øystein Mæland, ekspedisjonslege Julie Syltern, mekaniker Gaute Ringvall og kokk Runar Sivesind Gullhaug. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud, Norsk Polarinstitutt

7. mars 2024 forlot siste fly Troll flystripe for denne gang. Igjen på Troll står kokken, mekanikeren, legen, forskningsteknikeren, elektrikeren, og rørleggeren. Seks håndplukkede fagfolk som skal drifte den norske forskningsstasjonen Troll trygt gjennom den antarktiske vinteren, og som skal sørge for at neste sommers fly med driftspersonell og forskere kan lande trygt på Troll flystripe.

Når vi spør dem hva som har vært sommersesongens høydepunkt, er hele teamet samstemte: Alt det nye de har lært på så kort tid!

Hvordan ser de så på overvintringa og isolasjonen? Vi har spurt dem. Les svarene her:

Kokk Runar Sivesind Gullhaug

En person med vaps holder opp en pakke med mat

Gullhaug henter matvarer til kjøkkenet i frysecontainere ute på stasjonsområdet. Matlageret skal rekke helt fram til januar 2025, da den neste hovedforsyninga med mat kommer. Litt mat kommer likevel med det første flyet som lander i oktober/november 2024. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud, Norsk Polarinstitutt

Kokk Runar Sivesind Gullhaug (38) er fra Nord Aurdal i Valdres, og jobber vanligvis som stuert på skipet Fullriggeren Sørlandet i Karibien og Europa, og nå klar for minusgrader og mørketid.

Hva har vært høydepunktet med sommersesongen?

Ingen dag har vært lik! Plutselig har det kommet et propellfly, en Basler, som vi må ta imot på flystripa. Jeg har lært mye om hvorfor Norge er tilstede i Antarktis og hva slags forskning som skjer her.

Hva ser du fram til med overvintringa?

Jeg ser fram til å starte selve overvintringa og utfordre meg selv på kjøkkenet. Jeg skal blant annet ha matkurs, kokkelere med flytende nitrogen og drive med surdeigsbakst. Jeg skal også bygge pizzaovn sammen med elektriker Øystein.

Har du noen personlige mål for den kommende vinteren?

Jeg skal bli bedre på å lage asiatiske og italiensk mat som er en personlig favoritt, og jeg skal legge bort telefonen mer! 

To personer sitter på huk på bakken som er dekt av snø

Kokken og legen gjør ikke bare kokke- og legeoppgaver. Her tar de friksjonstest og temperaturmåling av rullebanen på Troll flystripe før fly skal lande. Flyoperasjoner er en av hovedoppgavene til overvintrerne på Troll. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud, Norsk Polarinstitutt

Se video: Kokken og legen måler temperaturen på rullebanen (Instagram)

Mekaniker Gaute Ringvall

Person står halvveis oppreist inne i et kjøretøy og holder en pinne i hånden

Ringvall har ansvaret for kjøretøyparken på Troll. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud, Norsk Polarinstitutt

Mekaniker Gaute Ringvall (30) fra Tromsø har tidligere jobbet to sommersesonger som mekaniker på Troll. Denne sesongen skal han også overvintre.

Hva har vært høydepunktene med sommersesongen?

Vi har hatt mye variert arbeid. Vi har lært om alt opplegget rundt flyoperasjoner, drift av forskningsstasjonen og værvarsling.

Se også: Yr.no: Troll forskningsstasjon er basert på værdata fra overvintringsteamet

Hva tror du kan være utfordrende under overvintringa?

Første tanke som slår meg er nok å jobbe ute i minus 40 grader. Jeg håper det ikke oppstår noe uventet. Jeg gleder med til at arbeidsdagene blir kortere og at det bare er oss seks her nede. Det blir stille og fint.

Ekspedisjonslege Julie Syltern

Person sitter i en bil med døra åpen

Ekspedisjonslege Julie Syltern i brannbilen på Troll flystripe. En av hovedoppgavene til overvintrerne er å drifte flystripa med alt det innebærer, som for eksempel brann- og redningsberedskap. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud, Norsk Polarinstitutt

Ekspedisjonslege Julie Syltern (33) fra Åfjord gleder seg til overvintringa med teamet, å oppleve den antarktiske vinteren, lavt tempo og kreative prosjekter.

Hva har vært det beste med sommeren på Troll?

Sommersesongens høydepunkt var masseskadeøvelsen på flyplassen. Vi i overvintringsteamet hadde flere brann- og redningsøvelser før jul, samt øvelse i transport, undersøkelse og behandling av skadde personer. Det hele kulminerte i en større masseskadeøvelse som involverte nesten hele stasjonen, der vi simulerte en flybrann med flere skadde passasjerer. Det er en omfattende øvelse med svært begrensede ressurser, store avstander og ikke minst kalde omgivelser.

Det som gjorde det så bra var å se den progresjonen vi som et team hadde hatt i denne perioden. Medisinskfaglig skal teamet, som består av folk som til vanlig jobber langt unna helsevesenet, ha roller som minner om ambulansepersonell og kunne være med i et slags modifisert mottaksteam på legekontoret.

Det var rett og slett rørende å se hvor mye de hadde lært på de månedene siden jeg møtte de første gang i Tromsø. Og konsekvensene av det er jo bedre medisinsk beredskap for de ansatte på stasjonen.

Hva ser du fram til med overvintringa?

Det første jeg ser fram til er å se det flyet ta av fra flyplassen og kjenne på det at: Nå! Nå er vi faktisk her alene! Rett og slett kjenne litt på det å være isolert.

Er det noe spesielt som skal skje på jobb under overvintringa? 

Som lege håper jeg det kommer til å skje minst mulig på jobb, selvfølgelig, men vi kommer til å øve og holde beredskapen oppe i teamet. Hovedjobben er å passe på stasjonen og drifte den, og arbeidsoppgavene er varierte. Det første som skal gjøres er å gjennomføre den siste fugletellingen av snøpetrellene rundt stasjonen før fugleungene forlater redet og trekker nordover for vinteren.

Se video: Kokken og legen friksjonstester rullebanen (Instagram)

Forskningstekniker Jonas Tveit Hinna

Person sitter på huk på isen vedsiden av et instrument med en bærbar datamaskin foran seg

Forskningsteknikeren laster ned data fra vindmålerne som står på isen rundt Troll forskningsstasjon hver fjerde måned. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud, Norsk Polarinstitutt

Forskningstekniker og leder for overvintringsteamet, Jonas Tveit Hinna (27), bor til vanlig i Oslo og jobber som sivilingeniør innenfor vannkraft. Nå jobber han med å holde forskningsinstrumentene på Troll i gang, og han har blitt leder for overvintringsteamet.

Overvintringa er i gang! Hva ser du fram til?

Jeg gleder meg aller mest til sørlyset, stjernenatten og skumringen på høsten og våren som jeg har hørt mye bra om. I tillegg gleder jeg meg å bli utfordret både personlig, faglig og innen ledelse av teamet gjennom vinteren.

Ser du noen utfordringer?

Kombinasjonen av mørketid og isolasjon tror jeg kan bli utfordrende for alle og enhver i teamet.

Jeg har ikke opplevd noe liknende før, og det er både skummelt og spennende å se hvordan kroppen og sinnet vil reagere på slike forhold.

Har du noen personlige mål for de neste månedene?

Jeg tror tiden kommer til å gå veldig fort, og det viktigste personlige målet mitt vil være å nyte tilværelsen. Jeg håper også jeg får tid til å reflektere over hvilken fantastisk mulighet det er å få reise på en slik overvintringsekspedisjon. 

Person ser mot en vindmølle med solbriller på

Hinna forteller data fra vindmålerne kan bli brukt til å finne ut om den nye stasjonen som skal bygges, kan drives helt eller delvis av vindkraft. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud, Norsk Polarinstitutt

Elektriker Øystein Mæland

En person bøyer seg over en plastboks og holder verktøy i hånden

Elektriker Øystein Mæland reparerer en sentrifuge for blodprøver fra legekontoret. Foto Trine Lise Sviggum Helgerud, Norsk Polarinstitutt

Elektriker Øystein Mæland (40) Mæland jobber til vanlig som servicetekniker i ventilasjonsbransjen i Bergen.

Hva har vært det beste med sommersesongen – når det gjelder jobb?

Sommersesongen har vært variert, med mange nye arbeidsoppgaver og mye nytt vi har måttet lære oss. For eksempel brann og redning, alle oppgaver knyttet til å håndtere flyoperasjoner og den generelle driften av forskningsstasjonen.

Hva har du lært som er nytt de siste månedene?

Jeg har lært mye om naturen her, dyrelivet og hvordan  forskningsstasjonene og forskningsprosjektene i Antarktis samarbeider.

Flere store, internasjonale forskningsprosjekt har hatt base på Troll denne sommersesongen. Blant annet har RINGS-prosjektet startet opp, og det skal måle kystnær is rundt hele kontinentet med radar fra fly for å kunne beregne fremtidig, globalt havnivå mer nøyaktig. Også tiårets største feltforskningsekspedisjon hatt base på Troll, hvor forskerne har boret igjennom hele isbremmen Fimbulisen for å ta målinger av havet under.

Les også: Internasjonalt samarbeid i Antarktis

Hva ser du fram til i overvintringa?

Jeg gleder meg til å følge med på sesongendringene og kjenne på hvordan været og naturen er på Antarktis gjennom året.

Har du noen personlige mål gjennom vinteren?

Jeg skal lære meg å strikke, bygge pizzaovn med kokken Runar, lage iglo på isen og ta ulike kurs på nett.

Rørlegger og driftstekniker Vetle Broen

Person sitter på huk i en døråpning. I hendene har han en krok

Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud, Norsk Polarinstitutt

Rørlegger Vetle Broen (28) bor til vanlig i Haugesund hvor han er prosjektleder i et rørleggerfirma i Haugesund.

Hva har vært høydepunktet med sommersesongen?

Vi har lært mye nytt om hvordan Troll forskningsstasjon fungerer, hvordan andre ting fungerer i Antarktis og mye om flyplassdrift, i tillegg til fjellturer og skiturer i nydelig natur.

Hva er du spent på med overvintringa?

Jeg ser frem til finne ut hvordan kroppen reagerer på kalde og mørke dager over lang tid, og det å leve så lenge, så isolert. Jeg lurer også på hvor mye jeg kommer til å savne familie, venner og kjæreste, og hvordan jeg eventuelt håndterer det.

Har du et personlig mål for overvintringa?

Jeg skal bidra til at vi får en fin overvintring alle seks!

Da gjenstår det bare å si: God overvintring og ta godt vare på hverandre!

Seks personer står på taket av en rød bygning

Takk for at dere tar vare på Troll forskningsstasjon de neste månedene! Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud, Norsk Polarinstitutt